Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder

Inhouse­dag: Case Zorg & Gezond­­heid

Inhouse­dag: Case Zorg & Gezond­­heid

Case ‘Projectleider reorganisatie zorgorganisatie’

De zorgsector is complex en dynamisch. Enerzijds komt dit door allerlei grote en maatschappelijke
veranderingen, zoals een toenemende zorgvraag en een tekort aan zorgprofessionals. Anderzijds komt dit
door de marktwerking en hogere eisen die aan zorgorganisaties worden gesteld. Al deze ontwikkelingen
zorgen ervoor dat er een toenemende druk is op snelheid, kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. Als zorgorganisatie is het daarom belangrijk dat je goed kunt anticiperen op de veranderingen, zodat je kunt blijven voldoen aan de zorgvraag van cliënten. En dat je zorgt dat je de daarvoor benodigde contracten afsluit met betrokken gemeenten.

Jullie opdracht

Jullie zijn als projectleiders vanuit OchtendMensen ingeschakeld door een zorgorganisatie die in het kader van al deze ontwikkelingen aan het reorganiseren is. Een spannende en grote klus! De zorgorganisatie bestaat uit een stichting waar zeven dochterorganisaties onder vallen. Zij houden zich bezig met jeugdzorg, GGZ en forensische zorg.

Het deel van de reorganisatie waar jullie specifiek voor aan de lat staan, is het centraliseren van de
ondersteunende diensten (staf). Dit betreft vier stafgebieden: HR, Financiën & ICT, Kwaliteit & veiligheid en Business-ontwikkeling & -innovatie (o.a. inkoop en communicatie). Jullie opdrachtgevers zijn twee leden van de Raad van Bestuur, en jullie werken voornamelijk samen met de vier aangestelde directeuren van de stafgebieden. In jullie opdracht is het belangrijk dat je aandacht hebt voor zowel de visie van de organisatie als de belangen van alle medewerkers. Jullie hebben namelijk al vernomen dat er onrust heerst naar aanleiding van de aangekondigde reorganisatie.

Het is aan jullie om te bedenken hoe jullie deze reorganisatie als projectleiders aan gaan pakken. Neem de komende 20 minuten om onderstaande vragen te beantwoorden:

Vragen

  1. Wie zijn de belangrijkste stakeholders in jullie opdracht?
  2. Hoe haak je deze goed aan?
  3. Welke risico’s voorzien jullie?
  4. Hoe zou je deze risico’s kunnen ’tackelen’?

Terwijl jullie bezig zijn met de casus zullen de adviseurs van OchtendMensen nog even langskomen om
vragen van jullie te beantwoorden. Nadat jullie de casus hebben uitgewerkt, krijgen jullie de kans om jullie oplossing te delen met de groep. Daarnaast zal een OchtendMensen-adviseur vertellen hoe deze opdracht ‘in het echt’ verlopen is.

Meld je aan voor één van onze thema-nieuwsbrieven