Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder

Projectleider Ecologische voetafdruk Politie

Projectleider Ecologische footprint Politie

Toekomstbestendige organisaties zijn duurzame organisaties. Maar wat is een duurzame organisatie en hoe ga je aan de slag? Een belangrijke stap is inzicht verkrijgen in de impact van de organisatie op mens en milieu.

De ecologische voetafdruk van de Politie in kaart brengen

Als projectleider Ecologische voetafdruk bij de Politie zorgt OchtendMensen-adviseur Eva Louwerenburg ervoor dat de ecologische voetafdruk van de politieorganisatie (o.a. gebouwen, vervoer, ICT, faciliteiten) in kaart wordt gebracht. Gekeken wordt naar CO2-uitstoot, maar ook naar grondstoffengebruik, gevolgen voor biodiversiteit en mensenrechten.

Ontwikkelen van een strategie om het ICT bij de Politie te verduurzamen

Daarnaast zit Eva in het team Duurzaam ICT, waarbij een strategie wordt ontwikkeld en uitgevoerd om het ICT bij de Politie te verduurzamen. Denk daarbij aan energieverbruik van datacenters en duurzame inkoop van telefoons en laptops. Eva voert gesprekken met diverse medewerkers, doet desk research, verzamelt data en organiseert bijeenkomsten. Zo draagt zij bij aan het goed draaien van het programma rondom duurzaamheid en worden stappen gezet om de doelen te behalen!

Opdrachtgever Ingelou Sybrandij, Coördinator Duurzaamheid Politie, zegt het volgende over de inzet van van OchtendMensen-adviseur Eva:

‘Eva zorgt ervoor dat de eerste ecologische voetafdruk van de Politie wordt opgesteld. Hiermee kunnen we controleren of we ons op de juiste onderdelen richten en – als het nodig is – ons duurzaamheidsprogramma aanpassen of uitbreiden. Daarnaast is Eva bezig met de verduurzaming van de ICT van de Politie, door een routekaart met verduurzamingsstrategie op te stellen. Ze is zowel inhoudelijk als persoonlijk een mooie toevoeging aan ons team, met een zelfstandige werkhouding, enthousiasme, gedrevenheid en goede kwaliteit. En ze weet zich goed binnen de Politie-organisatie te bewegen.’

OchtendMensen leren van professionals uit de praktijk

Biodigester OchtendMensen Circ

OchtendMensen zijn niet alleen bezig met het verdiepen en verbreden van hun theoretische kennis. Wij leren ook graag in de praktijk. Daarom zijn wij sinds kort het fenomeen ‘Ontbijtpraktijken’ gestart! Hierbij nodigen wij professionals uit om hun kennis en ervaring met ons te delen. Wat komen professionals tegen in hun vraagstukken? En welke rollen pakken zij op? Wat zijn hun nieuwe inzichten?

Laten groeien van verduurzamingsprojecten in de gebouwde omgeving

Tijdens de allereerste Ontbijtpraktijk zijn we in gesprek gegaan met één van de oprichters van het bedrijf Circ: René Schers. Volgens hun website is Circ een ‘no-nonsense bedrijf waar innovatief en disruptief denken centraal staat. Wij koppelen nieuwe ideeën aan langjarige ervaring in het ontwikkelen, laten groeien en realiseren van verduurzamingsprojecten in de gebouwde omgeving.’

Eén van de projecten waar Circ nu mee bezig is, is de BioDigester. Deze in Nederland geproduceerde machine verwerkt bioafval (denk aan groente, fruit en etensresten) en zet dit via snelle vergisting om naar biogas en vloeibare plantenvoeding. Je kunt dus op locatie met eigen afval je eigen energie opwekken. Deze biovergister voorziet Sportcentrum Papendal en Forteiland Pampus op dit moment al van eigen, duurzame energie!

Hopen op concurrentie om de duurzaamheidsbeweging te versnellen

Vanuit OchtendMensen was er, naast veel belangstelling voor de techniek, aandacht voor de manier waarop René zijn idee uitrolt en opschaalt. René nam ons mee in zijn beweegredenen om Circ te starten. En waarom het opzetten van dit soort ondernemingen noodzakelijk is voor het versnellen van de energietransitie. Hoe zorg je er vervolgens voor dat meer bedrijven een BioDigester aanschaffen. En hoe ga je om met soortgelijke initiatieven?

Het klinkt misschien gek, maar René hoopt juist dat er meer concurrentie komt op het gebied van zijn Biovergister. Hierdoor kan de duurzaamheidsbeweging sneller en wellicht ook voordeliger worden.

Wil je meer weten over Circ: bezoek hun website.

Wat doen OchtendMensen op het gebied van energie en duurzaamheid

Het was voor ons een leerzame Ontbijtpraktijk die smaakt naar meer! Wil je weten waar OchtendMensen aan werken op energie- en duurzaamheidsgebied? Dat kun je hier zien.

"De 'Ontbijtpraktijk' van OchtendMensen: Geen theoretische modellen, maar verhalen uit de praktijk. Leren van wat professionals tegenkomen in hun energie- en duurzaamheidsvraagstukken."

Alexandra Kist - Adviseur Energie & Duurzaamheid OchtendMensen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief