Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder
Een kijkje in de keuken bij het Programma Vrachtwagen­heffing

Een kijkje in de keuken bij het Programma Vrachtwagen­heffing

Een kijkje in de keuken bij het Programma Vrachtwagen­heffing

Stijn Grundeman, oktober 2021

Als adviseurs bij OchtendMensen werken we elke dag binnen en buiten OchtendMensen aan allerlei maatschappelijke vraagstukken. Deze zijn vaak complex en worden in de vorm van grote programma’s uitgewerkt. OchtendMens Stijn Grundeman werkt als Manager Projectbeheersing binnen het Programma Vrachtwagenheffing op het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Dit is een uitdagende rol waar hij veel van leert. In deze blog neemt Stijn je mee in het programma en zijn lessen en uitdagingen.

Wat doe je als Manager Projectbeheersing?

Ik ben bij OchtendMensen gaan werken om te werken aan projecten die Nederland een stukje mooier maken. Na opdrachten bij mooie organisaties als Rijkswaterstaat, verschillende gemeenten en het MBO, ben ik nu aan de slag voor het Programma Vrachtwagenheffing van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
Als Manager Projectbeheersing van het omgevingsmanagement en het communicatieteam houd ik de planning, begroting en risico’s in de gaten en werk ik mee aan stakeholderanalyses.

Vrachtwagenheffing, wat is dat eigenlijk?

In het regeerakkoord van Rutte III uit 2017 is voorgenomen om een vrachtwagenheffing in te voeren in Nederland. Veel landen om ons heen hebben al zo’n heffing. Kort gezegd komt de vrachtwagenheffing erop neer dat bestaande heffingen verdwijnen (of fors worden verlaagd) en dat vrachtwagens gaan betalen naar gebruik. Dus hoe meer je rijdt, hoe meer je betaalt. De mate van duurzaamheid van je vrachtwagen maakt ook nog een verschil voor de heffing die je krijgt. Deze vorm van rekeningrijden kan gezien worden als een vooruitstrevend plan in Nederland. Rekeningrijden gold namelijk lang als een taboe.

De gedachte achter de vrachtwagenheffing is dat deze in totaal meer opbrengt dan de belastingen die worden vervangen. Dit geld wordt weer geïnvesteerd in de verduurzaming van de transportsector. Deze zogenoemde ‘terugsluis’ is een belangrijke pijler binnen de verduurzamingsplannen van de sector. Het gaat om een flinke pot geld, en de sector mag meepraten over de besteding ervan.

Je kunt je voorstellen dat het uitwerken en voorbereiden van zo’n heffing en terugsluis zeer veelzijdig is. Daarom is er een grote programma-organisatie in het leven geroepen die een wet, plannen voor systemen en implementatie van de heffing en plannen voor de terugsluis uitwerkt. Een complex programma dus, waarin meerdere overheidsorganen samenwerken.

Hoe ontwikkel ik mijzelf als adviseur bij OchtendMensen

Ik vind het leuk, maar vooral ook heel leerzaam, om mee te werken aan dit programma. In een groot programma kun je veel verschillende werkzaamheden oppakken. Ik werk met ervaren collega’s van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en van Rijkswaterstaat, maar werk ook nauw samen met collega’s van ons moederbedrijf organisatieadviesbureau TwynstraGudde die de programmabeheersing organiseren.

Nieuw voor mij is het werken in een zogenaamde ‘politiek bestuurlijke omgeving’. Moties in de Tweede Kamer, opstappende ministers, een maar voortdurende formatie; allemaal dingen waar het programma mee te maken krijgt en waarmee we moeten omgaan. Dit maakt het werken voor een ministerie juist ook interessant. Ik had voordat ik hier aan de slag ging niet gedacht dat ik ooit zou meeschrijven aan stukken die daadwerkelijk op het bureau van de minister belanden.

Uitdagend vind ik het op stoom komen in zo’n complex programma. Al maakt dit voor mij het werken bij OchtendMensen juist leuk. In drie jaar tijd werk je aan en groei je in veel verschillende projecten en programma’s. Je leert daardoor snel en doet in korte tijd heel veel verschillende ervaringen op. En al deze kijkjes in de keuken geven mij steeds weer een beter beeld van welk werk goed bij mij past.

Wil jij ook werken en leren bij OchtendMensen?

Wil je meer weten over werken en leren bij OchtendMensen? In deze blog vertelt OchtendMens Jeroen Ubels je waarom hij overstapte van poppodia naar een baan als adviseur bij OchtendMensen.

Wil je meer weten over solliciteren of werken bij OchtendMensen, neem dan graag contact met mij op. En alle informatie over deelnemen aan onze inhousedag of solliciteren bij OchtendMensen, vind je hier.

"In drie jaar tijd bij OchtendMensen werk je aan en groei je in veel verschillende projecten en programma's. Je leert daardoor snel en doet in korte tijd heel veel verschillende ervaringen op. Dit geeft mij een steeds beter beeld van welk werk goed bij mij past."

Stijn Grundeman - Adviseur OchtendMensen

Meld je aan voor één van onze thema-nieuwsbrieven