Nieuws

Masterclass Altrecht bevlogen medewerker en veranderkundig kijken

Geschreven door Doris Huijsmans | Jun 30, 2025 9:53:44 AM

Op vrijdag 23 mei was de marktgroep Zorg & Gezondheid te gast bij Altrecht in Zeist. Dit is een organisatie die specialistische gezondheidszorg biedt aan alle lagen van de bevolking in de regio Utrecht. De cliënt staat hierin centraal, maar familie en naasten worden ook uitvoerig meegenomen in dit proces en bij de besluitvorming. De missie van Altrecht luidt: ‘Hoe neem jij meer regie over je leven?’ Altrecht heeft naast de 2300 medewerkers die in dienst zijn om zich in te zetten voor deze missie dan ook een cliëntenraad bestaande uit vrijwillige (oud) cliënten die hun ervaringen delen en zich vanuit het cliëntenperspectief inzetten voor goede zorg. Onze masterclass stond in het teken van de bevlogen medewerker en veranderkundig kijken. De centrale vraag van de dag was: ‘Hoe kun je autonomie, regie en groei faciliteren zonder direct extra FTE of middelen in te zetten?’

Om dieper in deze vraag en de bijkomende concepten te duiken waren vanuit Altrecht onder andere aanwezig: Matthijs Girisch (Directeur Concerndienst Strategie Bestuur en Beleid), oud OchtendMensen-adviseur Bregje Titulaer (Beleidsadviseur Strategie, Bestuur en Beleid) en Kristin Fransz (HRM directeur). Vanuit TwynstraGudde begeleidde veranderkundige Aniek Janssen ons in het de theorie en het vraagstuk.

De bevlogen medewerker

De dag werd geopend door Matthijs en Kristin. Matthijs vertelde ons over Altrecht, hun visie en organisatiestructuur. Daarnaast ging het over de werkdruk, die landelijk binnen de zorg, maar ook hier als hoog wordt ervaren. Kristin gaf ons een kijkje in hoe hier vanuit HRM naar gekeken wordt. Altrecht heeft in haar meerjarenstrategie een pijler gewijd aan ‘de bevlogen medewerker’. Dit houdt in: zorgen voor een omgeving waarin medewerkers op een prettige manier aan het werk zijn, zich blijven ontwikkelen en een goede werk-privébalans ervaren.

Om te kunnen werken aan de gestelde doelen op de pijler “bevlogen medewerker”, zijn er veranderingen nodig in de organisatie. Net als bij mensen, begint dat bij het herkennen van een probleem, de wil om te veranderen, en daarna de diagnose te stellen: ‘hoe gaan we veranderen?’ Om hierover te leren kregen we een introductie veranderkunde van Aniek Janssen, expert op dit gebied bij TwynstraGudde. Hierin werden de verandervoorkeuren op basis van het kleurendenken van de Caluwé en Vermaak geïntroduceerd en verder uitgediept. De veranderkleuren staan kort weergegeven in onderstaande afbeelding. Aan de hand van een casus gepresenteerd door twee medewerkers van Altrecht gingen wij in groepen aan de slag met de theorie en concepten van veranderkunde.