Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder

Adviseur Energie­transitie Gemeente Amersfoort

Opdrachtgever Gemeente Amersfoort
Specialisatie Project- en programmamanagement
Adviseur Jorik van Koppen

Adviseur Energie­transitie Gemeente Amersfoort

Naar een aardgasvrije samenleving

Gemeenten staan voor een grote opgave. In 2050 moeten alle gebouwen namelijk van het gas af zijn. Dus ook die in de gemeente Amersfoort.

De gemeente Amersfoort werkt momenteel samen met belanghebbenden om de eerste wijk, Schothorst-Zuid, van het gas af te helpen. De gemeente is hierbij de belangenbehartiger van de bewoners, zorgt ervoor dat de overgang naar aardgasvrij betaalbaar is voor iedereen en dat alle woningen meegenomen worden in de transitie.

Nederland aardgasvrij maken is geen eenvoudige opgave. Er is namelijk een ingreep nodig in alle bestaande gebouwen waar miljoenen Nederlanders zelf de eigenaar van zijn. Ook zijn gemeenten veelal afhankelijk van het Rijk voor financiële instrumenten. Verder zijn er tal van technische mogelijkheden om van het gas af te gaan waar een keuze tussen moet worden gemaakt: bijvoorbeeld via warmtenetten, warmtepompen of waterstof.

Technische en sociale componenten van de energietransitie aan elkaar koppelen

Als adviseur Energietransitie helpt OchtendMensen-adviseur Jorik van Koppen de gemeente Amersfoort met het laten slagen van deze opgave. Jorik heeft een achtergrond in Werktuigbouwkunde en Strategische Communicatie. Daarmee streeft hij ernaar om de technische en sociale componenten van de energietransitie aan elkaar te koppelen. In het contact met bewoners en gemeenteraadsleden helpt hij regelmatig met de beantwoording van vragen. Ook heeft hij meegewerkt aan het schrijven van het wijkwarmteplan: een besluit op hoofdlijnen waarin de warmtestrategie voor Schothorst-Zuid wordt uitgestippeld.

Wil je weten wat voor Energie- en Duurzaamheid-opdrachten OchtendMensen doen, lees dan verder op onze themapagina.

“Het is zeer leerzaam om in de schoenen van de gemeente te staan en te ervaren hoe complex de warmtetransitie is.”

Jorik van Koppen - Adviseur OchtendMensen

Meld je aan voor één van onze thema-nieuwsbrieven