Menu

Maatschappij & Overheid

Samenwerken

We zien dat het thema 'samenwerken' steeds meer aandacht krijgt in de ontwikkeling van organisaties. Maar wat heb je nodig voor een goede samenwerking en hoe kan jij hier als externe adviseur aan bijdragen?  

Goed kunnen samenwerken stelt eisen aan de organisaties die in samenwerkingsprocessen participeren: het hebben van een visie op samenwerken, een samenwerkingsstrategie, de aanwezigheid van samenwerkingsvaardige individuen en condities voor samenwerkingsgericht gedrag. Dit zijn voorbeelden van voorwaarden om extern en intern effectief te kunnen samenwerken. De adviseurs van OchtendMensen passen deze voorwaarden dagelijks toe in hun opdrachten. Hoe? Dat lees je hieronder aan de hand van drie thema's. 


Samenwerken - Onze adviseurs nemen je mee langs drie thema's

 

Verschillende dynamieken

In samenwerking met andere partijen krijg je vaak te maken met verschillende onderliggende dynamieken. Om ervoor te zorgen dat een project succesvol kan worden afgerond, is het van belang om goed in te spelen op deze dynamieken.

OchtendMensen-adviseur Leanne Soff werkt als adviseur voor het project Seniorvriendelijke Wijken bij de Gemeente Rotterdam. Hierin faciliteert ze binnen wijkoverleggen de onderlinge samenwerking tussen aangesloten partijen. De samenwerking binnen deze overleggen kent een grote meerwaarde, maar zorgt ook voor uitdagingen. Benieuwd hoe Leanne omgaat met de verschillende dynamieken in haar opdracht? Klik hier om het hele artikel te lezen. 

Stakeholdermanagement

Binnen Maatschappij & Overheid werken adviseurs continu samen met verschillende stakeholders. Zij werken vaak aan een gezamenlijk doel, maar vanuit hun eigen belangen. Om tot een succesvolle samenwerking te komen, moet het doel helder zijn. Het is ook van belang om de verschillende belangen te erkennen en samen te brengen.

OchtendMensen-adviseur Sanne Steggerda is binnen haar opdracht bij Schiphol verantwoordelijk voor de realisatie van verschillende projecten. Zij onderstreept het belang van samenwerken hierin, maar wel via een aantal randvoorwaarden. In dit artikel vertelt ze in detail over deze voorwaarden, en legt ze uit hoe essentieel samenwerken is. 

Toepassing van theorie in de praktijk 

Samenwerken met verschillende partijen betekent ook dat je te maken krijgt met verschillende expertises. Het bundelen van deze expertises en leren van elkaar leidt vaak tot betere resultaten. Dit is iets dat OchtendMensen-adviseur Saskia de Koeijer erkent. Saskia werkt in haar opdracht bij KNGF/SKF samen met verschillende partijen, en zorgt hierin voor de juiste coördinatie en communicatie. In dit artikel legt ze uit hoe belangrijk het is voor beroepsgroepen om de samenwerking op te zoeken met elkaar. Daarnaast geeft ze tips om de samenwerking tussen partijen te versterken. 

Neem contact op met Mark Leemans - Manager Maatschappij & Overheid bij OchtendMensen

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Stuur Mark een berichtje en hij neemt contact met je op!

Onderdeel van TwynstraGudde