De jonge professionals van OchtendMensen volgen in hun driejarig ontwikkeltraject – naast hun kernopleidingen en masterclasses – een aantal leerateliers. Adviseur Nicole Terpstra volgde het OchtendMensen-leeratelier over DISC . In deze blog deelt zij haar ervaringen.
Het boek 'Omringd door idioten' van Thomas Erikson was één van de bestsellers van de afgelopen jaren. Het beschrijft het DISC model dat als doel heeft om collega's, vrienden, familie, maar ook jezelf beter te begrijpen. Waarom lijkt de een te verzinken in details terwijl de ander juist wegdroomt tijdens die ene belangrijke meeting? En wat maakt dat iemand de leiding neemt of juist niet?
Erikson baseert zijn boek dus op de DISC-methode die bijna honderd jaar geleden is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog William Marston. De DISC-methode verdeelt mensen in vier hoofdtypes: Daadkrachtig/dominant (rood), Interactief/inspirerend (geel), Stabiel/sociaal (groen) en Consciëntieus/correct (blauw). Weet je in welke kleur of kleuren iemand past, dan kun je je communicatie daarop afstemmen. Dat helpt de samenwerking, is het idee.
Of leidt een dergelijke theorie juist tot hokjesdenken en stereotypering? En zijn mensen wel echt in te delen in één (of twee) kleur(en), of verschilt dit per scenario? Zoals in kritiek vaker wordt aangestipt, is er weinig wetenschappelijk bewijs voor de DISC-methode. Met deze disclaimers startte dan ook onze training over de DISC-methode. Je kan DISC vooral zien als een beschrijving van gedragingen in plaats van personen, waarbij de DISC inzicht kan bieden in je eigen en/of andermans voorkeursgedragingen. Daarnaast kan je de DISC goed inzetten als communicatiemiddel om een samenwerking te begrijpen, te bespreken en vorm te geven.