OchtendMensen-nieuws
Zelfreflectie en effectieve communicatie met de DISC-analyse

De jonge professionals van OchtendMensen volgen in hun driejarig ontwikkeltraject – naast hun kernopleidingen en masterclasses – een aantal leerateliers. Adviseur Nicole Terpstra volgde het OchtendMensen-leeratelier over DISC . In deze blog deelt zij haar ervaringen.
Wat is de DISC-methode en wat zegt het?
Het boek 'Omringd door idioten' van Thomas Erikson was één van de bestsellers van de afgelopen jaren. Het beschrijft het DISC model dat als doel heeft om collega's, vrienden, familie, maar ook jezelf beter te begrijpen. Waarom lijkt de een te verzinken in details terwijl de ander juist wegdroomt tijdens die ene belangrijke meeting? En wat maakt dat iemand de leiding neemt of juist niet?
Erikson baseert zijn boek dus op de DISC-methode die bijna honderd jaar geleden is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog William Marston. De DISC-methode verdeelt mensen in vier hoofdtypes: Daadkrachtig/dominant (rood), Interactief/inspirerend (geel), Stabiel/sociaal (groen) en Consciëntieus/correct (blauw). Weet je in welke kleur of kleuren iemand past, dan kun je je communicatie daarop afstemmen. Dat helpt de samenwerking, is het idee.
Of leidt een dergelijke theorie juist tot hokjesdenken en stereotypering? En zijn mensen wel echt in te delen in één (of twee) kleur(en), of verschilt dit per scenario? Zoals in kritiek vaker wordt aangestipt, is er weinig wetenschappelijk bewijs voor de DISC-methode. Met deze disclaimers startte dan ook onze training over de DISC-methode. Je kan DISC vooral zien als een beschrijving van gedragingen in plaats van personen, waarbij de DISC inzicht kan bieden in je eigen en/of andermans voorkeursgedragingen. Daarnaast kan je de DISC goed inzetten als communicatiemiddel om een samenwerking te begrijpen, te bespreken en vorm te geven.
Illustratie door Lotte Dijkstra - NRC 27 december 2024
Het leeratelier DISC
In het leeratelier zijn we allereerst de verschillende kleuren verder uit gaan pluizen met de bijbehorende kwaliteiten en valkuilen. Vervolgens kregen we kaartjes met daarop eigenschappen die we aan elkaar mochten toebedelen. Zo kregen we een kijkje in hoe wij overkomen op anderen, waarbij je ook de vergelijking trok met de test die je over jezelf had ingevuld ter voorbereiding op dit leeratelier. Dit bespraken we in kleine groepjes, wat ervoor zorgde dat je niet alleen jezelf beter leerde kennen, maar ook de anderen.
Ten slotte hebben we ingezoomd op de communicatiestijlen die je kan toepassen per type en hoe je om kan gaan met gedragingen die jij misschien lastiger vindt. Deze communicatiestijlen hebben we vervolgens toegepast in (reproducties van) situaties uit onze eigen praktijk als junior adviseur.
Wat ik heb geleerd tijdens het leeratelier DISC
Uit mijn DISC-analyse kwam het profiel van een kameleon; afhankelijk van de situatie en de personen tegenover mij kan ik één van de vier profielen aannemen. Dit betekent echter niet dat ik geen voorkeur heb, maar juist dat ik waarde hecht aan elementen vanuit alle vier de kleuren in mijn werk- en privéleven. Ik vind het enerzijds belangrijk om mooie resultaten te behalen, maar anderzijds ook dat iedereen zich veilig en prettig voelt binnen het team. Het ene moment gaat het me allemaal te traag, terwijl ik het andere moment het nodig acht om meer informatie te verzamelen voordat er een knoop kan worden doorgehakt.
In mijn werk als projectsecretaris werk ik samen met veel verschillende teamleden met allemaal een eigen voorkeursstijl. Deze DISC-analyse heeft ervoor gezorgd dat ik mij in deze verschillende samenwerkingen bewust ben van mijn eigen behoeften en deze ook vaker durf uit te spreken op een manier die aansluit bij de belevingswereld van de ander. Daarnaast heb ik de DISC gebruikt om lastige gesprekken voor te bereiden. Zo heb ik ChatGPT gevoed met informatie over mijn gesprekspartner en diens voorkeurstijlen qua gedrag. ChatGPT heeft mij vervolgens geholpen om mijn feedback constructief te verwoorden en om me voor te bereiden op moeilijke vragen en/of opmerkingen.
Het driejarig ontwikkeltraject van OchtendMensen
Het leeratelier DISC zorgde ervoor dat ik de tijd nam om op mijzelf en mijn communicatiestijl te reflecteren. Iets wat er toch vaak bij in schiet in de dagelijkse hectiek.
Word jij nu ook enthousiast over een traject waarbij je zowel werkt als leert? Bekijk onze vacatures! En wil je meer weten, neem dan graag contact met mij op.
Ben je al aan het werk, maar mis je een deel reflectie? De OchtendMensen-opleiding staat ook open voor jonge professionals uit andere organisaties. Ook de junior-adviseurs van onze moederorganisatie TwynstraGudde volgen het opleidingstraject van OchtendMensen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met op met onze Talentmanager Andrea Tempelman!