Nieuws

Masterclass Klimaatadaptatie en toekomstbestendige drinkwatervoorziening

Geschreven door Emma van Rest | Nov 24, 2023 2:23:07 PM
 

Op vrijdag 22 september volgden alle adviseurs van onze marktgroep Klimaat en Duurzaamheid een Masterclass Klimaatadaptatie. De masterclasses zijn onderdeel van ons opleidingstraject en gaan dieper in op een thema dat relevant is voor de marktgroep en onze opdrachten. Tijdens deze masterclass gingen wij langs bij Gemeente Rotterdam om te leren over klimaatadaptatie in de stad en bij Drinkwaterbedrijf Dunea, om te leren over toekomstbestendige drinkwatervoorziening.  

 

Rotterdams Weerwoord 

De ochtend begon in De Rotterdam, de locatie waar Gemeente Rotterdam een aantal van haar gemeentelijke diensten huisvest. Hier nam Thuy Do, senior adviseur Bodem en Water bij de gemeente, ons mee in de Rotterdamse strategie Klimaatadaptatie. Voor velen van ons was het nieuwe informatie hoeveel partijen er gemoeid zijn met klimaatadaptatie in de stad. Zo is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor alle grote rivieren en de zee, de waterschappen voor alle regionale (binnendijkse) wateren zoals kanalen en vaarten, Havenbedrijf Rotterdam voor het oppervlaktewater in het havengebied en de gemeente voor het hemelwater, rioolwater en grondwater in de stad. Dit zijn dus veel partijen waarmee moet worden overlegd en afgestemd voordat er beslissingen kunnen worden gemaakt. Daarnaast liggen sommige plekken ver onder NAP en is de ondergrond in Rotterdam overvol, waardoor transities elkaar ook in de weg kunnen zitten. Een grote uitdaging dus voor de gemeente! 

Thuy Do nam ons tijdens een korte presentatie mee in de Uitvoeringsagenda WeerWoord, de Rotterdamse strategie voor klimaatadaptatie. In de strategie staan concrete plannen om de stad te vergroenen en klimaatadaptief te maken. Dit wordt op een slimme manier opgepakt, door de plannen voor klimaatadaptatie te koppelen aan andere uitdagingen, zoals de mobiliteitstransitie, de energietransitie, biodiversiteit en circulariteit. Onder de maatregelen valt het klimaatadaptief bouwen van nieuwbouw, klimaatadaptief renoveren van bestaande gebouwen, en ruimte maken voor groene buitenruimte voor opvang en opslag.  

Na deze introductie van de Rotterdamse strategie was het tijd voor een rondleiding door de stad om de klimaatadaptieve maatregelen in de praktijk te zien. We liepen langs de Rijnhaven, waar een aantal drijvende parken wordt ontwikkeld, zodat er meer plaats is voor woningbouw, kantoren, parken en zelfs een stadsstrand. Daarna liet Thuy ons een aantal waterpleinen zien, waar water tijdelijk opgeslagen kan worden bij overvloed. Ook gingen we langs de waterberging aan de Coolsingel. Mooi om te zien dat deze maatregelen de stad niet alleen klimaatadaptief maken, maar ook bijdragen aan een levendige, groene omgeving met oog voor biodiversiteit.