Nieuws

Masterclass Zorg St. Antonius Ziekenhuis: sturen en richting geven aan een topklinisch ziekenhuis

Geschreven door Sofie Weerd | Feb 19, 2024 11:57:47 AM

Sturen en richting geven aan een topklinisch ziekenhuis. De koers bepalen voor een aantal jaar. Hoe doe je dat voor een grote organisatie midden in een zorglandschap wat verandert én onder druk staat? En áls je dan richting hebt bepaald, hoe geef je daar vervolgens ook uitvoering aan? Met deze vraagstukken mochten we als marktgroep Zorg & Gezondheid van OchtendMensen aan de slag tijdens onze masterclass van 22 september 2023. We gingen hiervoor langs bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. In deze blog lees je meer over de lessen die we leerden over strategie, sturing én uitvoering.

Samen zorgen voor kwaliteit van leven

Het St. Antonius Ziekenhuis is een topklinisch ziekenhuis in de regio Utrecht en maakt onderdeel uit van Santeon. Naast de algemene zorg is het St. Antonius gespecialiseerd in hart, vaat, long en kanker. ‘Samen zorgen voor kwaliteit van leven’ is de missie van waaruit het St. Antonius werkt, waarbij ze zich bij het leveren van passende zorg continu richten op de vraag hoe ze de meeste waarde kunnen toevoegen, zo licht Twan Klijn (Afdelingshoofd Strategiebureau) toe.

In het afgelopen jaar heeft Twan gewerkt aan het opstellen van de nieuwe meerjarenstrategie (Vanuit vertrouwen vernieuwen, 2024 – 2028) van het St. Antonius. Begin 2023 werd gestart met het uitvoeren van analyses en in de volgende fases werden de uitgangspunten bepaald. Daarop volgden de doelstellingen. Tot slot rolde het ziekenhuis een meerjarenstrategie uit en werd de besluitvorming daarover geconcretiseerd.