Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder

Beleids­adviseur kansen­gelijkheid en sociale veiligheid PO-Raad

Opdrachtgever PO-Raad
Specialisatie Beleidsadvies
Focusgebied Onderwijs
Adviseur Raela Zorlu

Beleids­adviseur kansen­gelijkheid en sociale veiligheid PO-Raad

Aandacht voor het onderwijs

Het (primair) onderwijs is een sector waarin ontzettend veel opgaven spelen: het lerarentekort, de kwaliteit van het onderwijs, kansengelijkheid, onderwijsinnovatie. Het is een sector die enorm veel aspecten heeft, en op bijna elk aspect ook zijn eigen uitdagingen kent.

De rol van de PO-Raad

Alle scholen binnen het primair onderwijs hebben uiteraard hun eigen visie op het onderwijs, maar één ding hebben ze gemeen: het streven naar goed onderwijs voor elke leerling. Om dit belang goed te vertegenwoordigen, is het ook nodig om gezamenlijk op te kunnen trekken. Hier komt de PO-raad om de hoek kijken: een sectorvereniging voor het primair onderwijs die de belangen van schoolorganisaties in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs vertegenwoordigt. Regelmatig haalt de PO-Raad bij haar leden op welke belangen er spelen en welke visies er op vraagstukken binnen het onderwijs zijn. Deze standpunten vertegenwoordigen zij vervolgens weer aan allerlei bestuurlijke tafels. Zo zitten ze regelmatig aan tafel bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) en gaan zij met stakeholders – zoals de opleidingen en kennisinstituten – gesprekken aan over gezamenlijke aanpakken en strategieën.

Kansengelijkheid en Sociale veiligheid

Twee grote thema’s die nu spelen zijn kansengelijkheid en sociale veiligheid. Hoe zorg je er voor dat elk kind gelijke kansen krijgt in het onderwijs? Dat ongeacht je achtergrond je evenveel mogelijkheden krijgt om je verder te ontwikkelen? Hier richt het dossier van kansengelijkheid zich op. En om jezelf goed te ontplooien is een veilige (sociale) omgeving voor elke leerling essentieel.

Dit zijn de twee thema’s waar Raela Zorlu zich als Ochtendmensen-adviseur mee bezig houdt. Haar werkzaamheden bestaan onder andere uit advisering aan het bestuur, het vertegenwoordigen van de onderwijssector aan verschillende tafels en afstemming met het Ministerie van OCW op de thema’s van sociale veiligheid en kansengelijkheid.

Ben je benieuwd wat voor projecten OchtendMensen nog meer doen binnen het thema Onderwijs, lees dan hier verder.

“Hoe zorg jij ervoor dat elk kind gelijke kansen krijgt in het onderwijs?”

Raela Zorlu - OchtendMensen-adviseur

Meld je aan voor één van onze thema-nieuwsbrieven