Menu

OchtendMensen-nieuws

Een kijkje achter de schermen: aan de slag met feedback

Auteur Raela Zorlu
Datum 02-11-2023
Een kijkje achter de schermen: aan de slag met feedback

Door Raela Zorlu en Eva Abels

Vrijdag 13 oktober 2023 was geen gewone OchtendMensen-kantoorvrijdag. In plaats daarvan ontmoetten we elkaar in het Betty Asfalt-theater in hartje Amsterdam voor de najaarsbijeenkomst van OchtendMensen. Deze bijeenkomst stond in het teken van zowel het geven als ontvangen van feedback. Een belangrijk thema waar we als OchtendMensen veel mee te maken hebben.

Feedback als thema van onze kwartaalbijeenkomst

Binnen OchtendMensen staat ontwikkeling op één. We leren continu over onszelf en van elkaar. Feedback speelt hierbij een essentiële rol. Zo vragen we als adviseurs voortdurend feedback binnen onze opdrachten. Ook is er binnen Ochtendmensen veel ruimte om zowel feedback te vragen als te geven, bijvoorbeeld van en aan je manager. Feedback helpt ons om te groeien als professional en als persoon. Zowel feedback geven als ontvangen kan ook spannend zijn. Hoe ga je hiermee om wanneer je als (startende) adviseur volop met je ontwikkeling bezig bent? Hoe zet je feedback in om te groeien zonder het te zwaar te maken?

Feedback in verschillende vormen en maten: de workshops

Feedback is een breed overkoepelend thema. Als we het over feedback hebben, dan gaat het al snel over ‘tips en tops’ of ‘de sandwichmethode’. Daarom had onze najaarsbijeenkomst als doel om op een gerichte en originele manier met feedback aan de slag te gaan. Door met diverse workshops te werken, konden we verschillende aspecten van feedback belichtten. En wat is een betere plek dan een setting die niet je gebruikelijke werkomgeving is, maar waar feedback wel een belangrijke rol speelt: het theater!

De workshop Complimenten stond in het teken van positieve feedback. Hoe geef je eigenlijk een goed compliment? Door een oefening waarbij we in tweetallen complimentenkaartjes voor elkaar schreven, leerden we hoe het is om oprechte, positieve feedback te geven (en te ontvangen!).

Tijdens de workshop Improvisatietheater moesten we snel schakelen tussen nieuwe opdrachten die we ter plekke kregen. Ons reactievermogen om 'on the spot' van richting te veranderen zonder van je stuk gebracht te worden, werd hier op de proef gesteld. Het zorgde voor veel hilariteit en onverwachte wendingen, waarbij fouten maken juist onderdeel was van het spel.

In de workshop Identiteit gingen we aan de slag met de kunst van 'spoken word': een heel persoonlijke storytelling-methode waar je leert te vertellen wie jij bent als individu en waar je vandaan komt. Dit vormt immers je basis om feedback te kunnen ontvangen. In tweetallen wisselden we eigenschappen, kenmerken en kwaliteiten uit en schreven we voor elkaar een 'spoken word'. Dit was een zeer persoonlijke workshop die creatieve, ontroerende en grappige voordrachten opleverde.

Last but not least: De workshop IJsbad, waar we aan de hand van de ‘Wim Hof’-methode twee minuten in een ijsbad stapten. In deze workshop leerden we hoe ons lichaam reageert op acute stress, en hoe we dit vervolgens konden incasseren. Iedereen ging een verschillend proces door: de één accepteert de kou, de ander vecht ertegen, maar uiteindelijk stapt iedereen trots op zichzelf het bad uit! Het aspect van weerbaarheid van feedback kwam hier mooi naar voren.

Al met al was het een bijzondere middag! De bijeenkomst gaf ruimte om op een persoonlijke en tegelijkertijd luchtige manier met het thema Feedback aan de slag te gaan buiten onze gebruikelijke kantoorhabitat. In de workshops werd zichtbaar dat iedereen zijn eigen natuurlijke reactie heeft op verschillende situaties. En nog belangrijker: deze verschillen zijn oké!

"Tijdens de workshops leerden we dat iedereen op een andere manier reageert op feedback en alles is daarbij oké."

Eva Abels

Adviseur OchtendMensen

Wil je meer weten over onze cultuur, activiteiten en werkzaamheden? 
Lees hier meer over werken bij OchtendMensen!

Onderdeel van TwynstraGudde