Menu

OchtendMensen-nieuws

Een groen hart: daar kun je veel mee bij OchtendMensen

Auteur Laura Smid
Datum 13-07-2023
Een groen hart: daar kun je veel mee bij OchtendMensen

Duurzaamheid wordt een steeds groter en belangrijker thema. Oud-collega Laura Smid werkte bij OchtendMensen en kon op duurzaamheidsgebied haar ei helemaal kwijt. In deze blog neemt ze je mee in hoe haar groene hart haar naar OchtendMensen leidde en vertelt ze over de duurzame vraagstukken waaraan ze zowel in haar opdracht als binnen OchtendMensen werkte. 

Dankzij mijn master ‘Global Business and Sustainability’ in Rotterdam ontdekte ik waar mijn hart ligt: bij maatschappelijke vraagstukken op het gebied van duurzaamheid. Of het nu gaat over landdegradatie door monocultuur, over onze verslaving aan consumeren of over de energietransitie: ik vind het allemaal interessant en relevant. Mijzelf verdiepen in de complexiteit van deze vraagstukken en op zoek gaan naar oplossingen geeft me veel energie.

Na het afronden van mijn master ging ik met frisse moed op zoek naar een baan waarmee ik impact kan maken, zoals de typische millennial dat doet. Maar waar begin je? Vijftig jaar ervaring heb ik nog niet en het ontwikkelen van een nieuw soort warmtebron ligt ook buiten mijn kunnen…

Duurzaamheid in mijn opdracht

Na een korte zoektocht vond ik mijn plek bij OchtendMensen, het jongtalentenbureau van organisatieadviesbureau TwynstraGudde. Als adviseur bij OchtendMensen krijg je de kans om in een leer-werktraject van drie jaar verschillende rollen in verschillende organisaties in te vullen. Op deze manier ontdek ik waar mijn kwaliteiten liggen en waar ik het meeste plezier uit haal. Zo zat ik in een opdracht bij de gemeente Amersfoort in een team dat zich bezig hield met duurzame nieuwbouwprojecten. Hier was ik onder andere verantwoordelijk voor de evaluatie van pilotprojecten, onderzocht ik hoe duurzaamheid integraal meegenomen kon worden in de omgevingsvisie en hielp ik bij het neerzetten van een efficiënte structuur van het team.

Mijn studie heeft mij geleerd om kritisch en integraal naar duurzaamheid te kijken. Maar duurzame nieuwbouw? Daar wist ik tot voor kort weinig vanaf. Gelukkig werd dit van mij als junior-adviseur ook niet verwacht. Juist door de frisse blik die je als junior meebrengt, help je opdrachtgevers kritisch naar de bestaande processen en structuren te kijken en voeg je hierdoor waarde toe. Tegelijkertijd leer je ontzettend veel van de kennis en ervaring van collega’s binnen en buiten OchtendMensen.

Duurzaamheid binnen OchtendMensen

Binnen OchtendMensen kon ik mijn ei kwijt binnen de groep Klimaat & Duurzaamheid. Deze groep richt zich op propositie- en kennisontwikkeling. In verschillende kennisbijeenkomsten gaan we in gesprek met professionals ‘uit het veld’, leren we van elkaars opdrachten en denken we na over een sterke positionering van OchtendMensen in de markt. Binnen deze groep hield ik mij bezig met productontwikkeling om onze opdrachtgevers te helpen met het verduurzamen van de bedrijfsvoering, was ik verantwoordelijk voor de communicatie van interessante content op social media en organiseerde ik samen met collega’s van TwynstraGudde een webinar-reeks over de energietransitie. Kortom: ik verveelde me niet en ik leerde heel veel!

Ik moedig toekomstige duurzaamheidsprofessionals dan ook aan om gewoon ergens te beginnen. Laat je niet tegenhouden door gebrek aan specialistische kennis en ervaring: daar heb je nog een heel leven voor!

Wil je meer weten over OchtendMensen? Meld je dan aan voor één van onze inhousedagen. En wil je daarna solliciteren? Dat kan hier.

Neem contact op met Irene Veldman, businessmanager

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens binnen Klimtaat, Energie en Duurzaamheid?

Maak een afspraak, dan vertellen we het je. Dat kan ‘in person’ op ons kantoor in Amersfoort of Den Haag, maar ook via het scherm of de telefoon.

Onderdeel van TwynstraGudde