Menu

OchtendMensen-nieuws

Een groen hart: daar kun je veel mee bij OchtendMensen

Datum 05-06-2024
Een groen hart: daar kun je veel mee bij OchtendMensen

Duurzaamheid is een steeds groter en belangrijk thema in onze maatschappij en voor veel net-afgestudeerden een belangrijke drijfveer. Fanny van den Dijssel werkt als adviseur Klimaat & Duurzaamheid bij OchtendMensen en kan haar passie voor duurzaamheid hier helemaal kwijt. In deze blog neemt ze je mee in hoe haar groene hart haar naar OchtendMensen leidde en hoe ze met haar baan een positieve bijdrage levert aan de duurzaamheidstransitie. 

Duurzaamheid in mij

Ik herinner me nog goed de dag dat mijn leraar Aardrijkskunde in de vijfde klas 'Cowspiracy' liet zien. Dit is een documentaire waarin de impact van de veehouderij op het milieu wordt onderzocht, met name op het gebied van klimaatverandering, ontbossing en waterverbruik. Het was voor mij een eye-opener toen ik me realiseerde wat de impact van onze consumptiegewoonten is op de wereld. Vanaf dat moment besloot ik mijn bewustwording om te zetten in actie: stap voor stap. Ik begon minder vlees te eten, zocht mijn kleding op tweedehandsmarkten zoals de IJ-hallen en bij het boeken van vakanties probeerde ik zoveel mogelijk met de trein of auto te gaan. 

Al snel ontdekte ik dat veranderingen op individueel niveau alleen het verschil niet gaan maken. ‘Duurzaamheid’ is veel complexer dan ik initieel had verwacht. Hoe kon ik überhaupt weten wat de meest duurzame keuzes waren? Ik merkte dat ik vaak niet de juiste informatie beschikbaar had. Deze vorm van machteloosheid motiveerde me om in mijn studiekeuze te gaan voor de BSc Global Sustainability Science in de hoop de juiste tools te vinden om op grotere schaal positieve impact te maken. In deze studie lag de focus op interdisciplinariteit. Ik leerde naar duurzaamheid te kijken vanuit het perspectief van wetenschap, maatschappij, overheid en bedrijfsleven. 

Ik merkte dat het leren over al die verschillende perspectieven op duurzaamheid me aansprak en stimuleerde juist de verbinding te zoeken in een maatschappij waar conflicterende belangen vaak de overhand nemen. 

 

Duurzaamheid in mijn werk

Toen ik nadacht over mijn carrièrepad na mijn studie realiseerde ik me dat het voor mij essentieel is om te werken op een plek waar ik een positieve bijdrage kan leveren aan de duurzaamheidstransitie. Daarnaast realiseerde ik me ook dat ik als 23-jarige young professional nog niet alle antwoorden heb op de uitdagingen waar we voor staan. Ik zocht een plek waar ik verschillende kijkjes in de keuken kon nemen om die interdisciplinariteit die me zo aanspreekt te kunnen leren inzetten. Dat bracht me uiteindelijk bij OchtendMensen, waar ik de kans krijg om te werken met en bij organisaties in verschillende sectoren en in verschillende rollen. Zo ontdek ik hoe je vanuit verschillende perspectieven kan bijdragen, maar ook welke belangen je te waarborgen hebt als organisatie. 

Momenteel werk ik bij de Public Affairs-afdeling van Netbeheer Nederland, waar ik me verdiep in urgente vraagstukken rondom het elektriciteitsnet. Met onze ambitieuze duurzaamheidsdoelen in Nederland is het essentieel om het net snel uit te breiden. Maar een toekomstbestendig energiesysteem komt er niet zomaar: er moet nieuwe wet- en regelgeving komen om realisatie en innovatie daadwerkelijk mogelijk te maken. In mijn werk krijg ik dagelijks te maken met hoe de belangen van stakeholders van elkaar verschillen. Het Rijk, marktpartijen, gemeentes en provincies, iedereen heeft een ander idee bij hoe we uiteindelijk ons doel willen bereiken. Alleen zonder intensieve samenwerking komen we er niet. 

 

Duurzaamheid bij OchtendMensen

In mijn driejarige ontwikkelprogramma bij OchtendMensen leer ik niet alleen tijdens mijn opdrachten over duurzaamheidsvraagstukken. Op de vrijdag – dé dag die ik met mijn OchtendMensen-collega’s spendeer - verdiep ik me in de marktgroep Klimaat & Duurzaamheid in opdrachten van mijn collega’s, werken we met elkaar aan propositie- en kennisontwikkeling, komen er interessante sprekers uit de werkpraktijk langs of volgen we een masterclass met elkaar. Daarnaast krijgen we de ruimte om ons op professioneel vlak te ontwikkelen in ons opleidingstraject dat gaat over adviseren, projectmanagement en persoonlijk leiderschap. Voor mij is het een ideale combinatie. Wat ik leer in mijn opleiding kan ik meteen toepassen in de praktijk. En dit alles doe ik samen met een groep fijne collega's. Naast mijn passie voor duurzaamheid deel ik ook een hoop leuke momenten met hen tijdens alle activiteiten die er georganiseerd worden!

 

Ben jij nieuwsgierig naar OchtendMensen en wil je meer weten over het werken bij OchtendMensen, neem dan contact met mij op. En meer over onze inhousedag of over solliciteren vind je hier.

Bij OchtendMensen krijg ik de kans om te werken met en bij organisaties in verschillende sectoren en rollen. Zo ontdek ik hoe ik vanuit verschillende perspectieven kan bijdragen, maar ook welke belangen je te waarborgen hebt als organisatie.

Fanny van den Dijssel

Adviseur OchtendMensen

Neem contact op met Irene Veldman, businessmanager

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens binnen Klimaat en Duurzaamheid?

Maak een afspraak, dan vertellen we het je. Dat kan ‘in person’ op ons kantoor in Amersfoort of Den Haag, maar ook via het scherm of de telefoon.

Onderdeel van TwynstraGudde