Menu

OchtendMensen-nieuws

Een praktijkdag in de zorg

Datum 10-11-2023
Een praktijkdag in de zorg

Door Sijmen Schermer Voest, adviseur OchtendMensen sinds december 2021

In iedere opdracht een dag meedraaien in de praktijk

Bij OchtendMensen krijg je de mogelijkheid om verschillende organisaties te leren kennen. Binnen deze opdrachten werk je aan de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. In mijn geval is dat in de zorgsector. In de rol van projectleider ICT ben ik verantwoordelijk voor het opzetten en coördineren van experimenten en implementaties van zorginnovaties binnen verpleeghuizen. Voorbeelden van deze zorginnovaties zijn slim incontinentiemateriaal, GPS-trackers en slimme slaapmatjes.

Als projectleider ICT werk ik voornamelijk op het hoofdkantoor. Door alle dagelijkse werkzaamheden is het makkelijk om de verbinding met je doel en de dagelijkse realiteit te verliezen waarvoor je werkt in je opdracht, namelijk het verbeteren van de zorg in verpleeghuizen. Om dit te stimuleren biedt OchtendMensen haar adviseurs de kans om een dag mee te lopen in de praktijk bij iedere opdracht die we doen.

Beter begrip krijgen van de dagelijkse praktijk van zorgprofessionals

In de eerste week van mijn opdracht werd ik uitgenodigd bij een verzorgingshuis. Als iemand zonder enige werkervaring in de zorg vond ik het belangrijk om mee te draaien in de praktijk om een beter begrip te krijgen van waar zorgprofessionals op dagelijkse basis mee in aanraking komen.

Ik werd verwelkomd door een teamcoach op een afdeling waar mensen wonen met dementie. De hele ochtend heeft ze haar kennis en ervaringen met mij gedeeld. Zo wees ze mij op het feit dat je als zorgprofessional flexibel moet zijn, omdat dementerende ouderen onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen. Goed om te weten. Als projectleider werk je veel met strakke planningen, wat dus schuurt met de realiteit.

Mijn werkbezoek aan deze woonzorglocatie voor ouderen met dementie was voor mij een heel waardevolle ervaring. Het heeft me niet alleen geholpen om meer kennis te krijgen van de praktijk. Het heeft ook mijn empathie en begrip vergroot over waar zorgprofessionals op dagelijkse basis mee in aanraking komen. Dit kan ik meenemen wanneer ik een plan van aanpak moet opstellen voor hoe we het beste een nieuwe technische toepassing kunnen implementeren binnen de zorglocaties.

"Een werkbezoek is ontzettend waardevol om meer te leren over de praktijk."

Sijmen Schermer Voest

Wil jij ook ervaren wat jouw werk voor impact maakt in de praktijk?
Kom dan kennismaken tijdens de inhousedag van OchtendMensen!

Onderdeel van TwynstraGudde