Menu

OchtendMensen-nieuws

GRIP! Een vliegende start van het werkende leven

Datum 02-02-2023
GRIP! Een vliegende start van het werkende leven

 

Opleidingstraject GRIP!: Een vliegende start van het werkende leven

De adviseurs van OchtendMensen zijn van maandag tot en met donderdag aan het werk voor hun opdrachtgevers. Maar op vrijdag runnen zij met z’n allen OchtendMensen of volgen zij opleiding. Persoonlijke ontwikkeling staat namelijk bij OchtendMensen voorop. Iedere adviseur volgt naast diverse masterclasses en leerateliers over verschillende (inhoudelijke) thema’s ook drie kerntrajecten. Al deze onderdelen samen vormen het uitgebreide driejarige opleidingstraject van OchtendMensen. In deze blog deelt OchtendMensen-adviseur Pepijn van Kerkhoff zijn ervaringen met het kerntraject GRIP!.

Overzicht en rust in je hoofd en je agenda

Stel je even voor: je start met je eerste baan. Fantastisch natuurlijk! Je werkende leven begint en je hoopt dat je carrière een vliegende start zal maken. Gedurende je eerste weken komen er wat barstjes in dit droombeeld. Je krijgt direct veel taken op je bordje, loopt over van de e-mails en zegt tegen alles ja. In feite heb je geen idee hoe je alles zo efficiënt mogelijk kan indelen in je agenda. Met welke taak begin je? En waarom blijven die e-mails maar binnen stromen? Je had ze net allemaal verwerkt. Precies dít traject maakte ik door aan de start van mijn opdracht. Chaos. Maar gelukkig was er licht aan het eind van de tunnel: GRIP!

Het kerntraject GRIP! is speciaal gemaakt voor alle startende OchtendMensen. Het bereidt ons voor op het werkende leven. In feite geeft dit traject je een flink aantal praktische handvatten die je de rest van je (werkende en privé) leven kunt gebruiken. Je krijgt grip op je agenda en e-mail, maar leert ook de basics op het gebied van project-, proces- en programmamanagement en agile en scrum werken. Door middel van GRIP! leer je de verschillende vormen te begrijpen, onderscheiden en kun je ook nog eens indruk maken op je opdrachtgever.

"Het kerntraject GRIP! bereidt je voor op je werkende leven door middel van praktische handvatten en een duidelijk onderscheid in werkvormen."

Pepijn van Kerkhoff

Adviseur OchtendMensen

GRIP! Wat, wanneer, wie, hoe…?

Het kerntraject GRIP! is opgebouwd in vier modules. Alle modules doorloop je met je eigen OchtendPloeg (de groep adviseurs die in dezelfde periode bij OchtendMensen start), adviseurs van TwynstraGudde en/of een aantal externe jonge professionals. Voordeel is dat je hierdoor leert met en van een diverse groep! De modules zijn zo opgebouwd dat er zowel ruimte is voor theorie als voor praktijk. Dit betekent bijvoorbeeld dat je de ochtend start met een toelichting op programmamanagement, en daarna in tweetallen of groepjes aan de slag gaat met het toepassen van deze theorie in je eigen opdracht. Dit werkt erg verhelderend: doordat je meteen aan de slag gaat met de praktijk, blijft kennis over het onderwerp beter hangen.

Het interessante van opleidingsdagen is dat er vaak wordt gewerkt aan de hand van casussen. Zo werden wij tijdens module 3 verdeeld in twee groepen, om te werken aan het inrichten van een nieuwe stad. Dit alles volgens de theorie van agile werken in het combinatie met LEGO. We verdeelden de rollen, werkten met een zogeheten backlog en user stories en lieten onze creativiteit de vrije loop. En ondanks dat we tegen behoorlijk wat problemen aanliepen die dag, is het ontzettend leerzaam om meteen praktijkgericht aan de slag te gaan. Zo wordt agile werken opeens een stuk levendiger, duidelijker én interessanter.

Praktische & theoretische inzichten en persoonlijke ontwikkeling: twee vliegen in één klap!

GRIP! biedt je behoorlijk wat informatie die je als adviseur nodig hebt in je werk. Maar wat misschien nog wel interessanter is, is dat je jezelf ook op persoonlijk vlak ontwikkelt. Aan het begin van het kerntraject stel je een leerdoel op, eventueel gelinkt aan je opdracht, waarmee je aan de slag gaat in de modules. Dit kan van alles zijn: van ruimte innemen in je opdracht tot het nemen van meer initiatief of het creëren van zelfvertrouwen. Je werkt aan je leerdoel door bijvoorbeeld coaching gesprekken, intervisies en rollenspellen met acteurs.

Zeker in het begin van je carrière is het waardevol om bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling. Weten waar je goed in bent, maar vooral waar je verbeterpunten liggen, helpt je enorm bij het uitvoeren van je werk en geeft je daarnaast concrete punten om mee aan de slag te gaan. Het fijne is bovendien dat je omringd wordt door een groep startende adviseurs, die jouw specifieke uitdagingen en leerdoelen herkennen en je hierin kunnen ondersteunen. Kort samengevat: GRIP! is een unieke en leerzame ervaring die je niet wilt missen.

Wil je meer weten over mijn ervaringen bij OchtendMensen? Leuk! Neem dan contact met mij op, ik vertel je er graag meer over. Meer informatie over inschrijven voor de inhousedag of direct solliciteren lees je hier.

Ben je al aan het werk, maar mis je een deel reflectie? OchtendMensen staat ook open voor jonge professionals uit andere organisaties. Ook de junior-adviseurs van onze moederorganisatie TwynstraGudde volgen ons opleidingstraject. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze Talentmanager Andrea Tempelman!

Jasmijn Frie - coördinator Werving & Selectie

Wil je meer weten over onze opleidingen? Laat je gegevens dan achter zodat we contact met je kunnen opnemen voor een verkennend gesprek.

Onderdeel van TwynstraGudde