Menu

OchtendMensen-nieuws

Onderaan beginnen is zo gek nog niet

Auteur Kaj Swaders
Datum 29-03-2024
Onderaan beginnen is zo gek nog niet

Eindelijk ben je afgestudeerd. Je diploma, de ervaring die je hebt opgedaan - bijvoorbeeld in een stage, bijbaan of bij je studie- of studentenvereniging - en natuurlijk je motivatie om écht aan de slag te gaan, hebben je geholpen aan de baan die je wilde!

Als je de stap maakt van je studie naar je eerste baan, dan is het logisch dat je onderaan de spreekwoordelijke ladder van je organisatie begint. Waar we daar soms weinig verantwoordelijkheid en uitdaging verwachten, zag OchtendMens Kaj Swaders in zijn eerste rollen vanuit OchtendMensen juist allerlei kansen. Kaj zit op het moment van het schrijven van deze blog in zijn derde jaar als adviseur bij OchtendMensen en legt uit hoe onderaan beginnen heel waardevol kan zijn.

 

Het startpunt van je carrière

Wat is een goed startpunt voor mijn carrière? Die vraag komt je vast bekend voor. Ik ging er vanuit dat ik onderaan moest beginnen, maar dat bleek erg mee te vallen. Natuurlijk start je in je eerste rol niet zomaar met veel verantwoordelijkheid. Je krijgt echter wel veel kansen om initiatief te nemen en op zoek te gaan naar taken met meer verantwoordelijkheid. Juist aan het begin van je carrière kun je met enthousiasme, bevlogenheid en bravoure heel snel groeien. Daar bovenop komt dat opdrachtgevers van jou als adviseur vaak verwachten dat je juist dáár helpt waar de knelpunten liggen.

De vraagstukken waar we ons bij OchtendMensen mee bezighouden, zijn bovendien echt geen vraagstukken voor beginners. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het onderwijs door kenniscirculatie, gezondheid in de stad Almere of het sluiten van een woningdeal in een provincie. Zelf kwam ik middenin de complexe bestuurlijke opgave van het herindelen van het Nederlandse luchtruim terecht. Dat maakt het werken als adviseur in de publieke sector ook zo leuk: het gaat om serieuze vraagstukken waarbij veel verschillende partijen zijn betrokken.

Het begint vaak onderaan

Hoe ziet dat er dan uit, onderaan beginnen in je eerste opdracht? Mijn eerste rol – die van programmasecretaris bij het Programma Luchtruimherziening – was ondersteunend. Toch mocht ik al snel de eerste versies van Kamerbrieven en nota’s voor de minister schrijven. Dat vergde inzicht in de complexe dynamiek tussen de partijen, hun belangen en de doelen van het programma. Ik zat dus zeker niet stil, werd flink uitgedaagd en ik kon ontzettend veel leren.

Met een jaar ervaring op zak begon ik aan mijn tweede opdracht in de rol van secretaris Public Affairs bij de Vogelbescherming. In de omgeving van deze opdracht begon ik wederom onderaan, maar bij deze rol kwam meer verantwoordelijkheid kijken. Mijn opdrachtgever verwachtte dat ik zelfstandig mijn takenpakket zou vormgeven. Ook daar ben ik vanaf het begin op zoek gegaan naar meer verantwoordelijkheid en heb ik die uiteindelijk gevonden.

Waar de mogelijkheden open liggen

Onderaan beginnen is dus zo gek nog niet. Het is maar net hoe je het bekijkt. Voor mij betekent het dat ik op zoek ga naar de mogelijkheden om het werk te doen dat ik het meest leuk, uitdagend en boeiend vind en daarbinnen op zoek ga naar de ruimte. In dat opzicht hoop ik dat ik in mijn tijd bij OchtendMensen en in mijn verdere carrière altijd onderaan blijf beginnen!

Het werken bij OchtendMensen gaat om serieuze vraagstukken die impact hebben op mensenlevens.

Kaj Swaders

Adviseur OchtendMensen

Benieuwd naar OchtendMensen? Kom naar onze digitale inhousedag.

Neem contact op met Albert Pansier, businessmanager

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Maak een afspraak, dan vertellen we het je. Dat kan ‘in person’ op ons kantoor in Amersfoort of Den Haag, maar ook via het scherm of de telefoon.

Onderdeel van TwynstraGudde