Menu

OchtendMensen-nieuws

Samenwerken: hoe realiseer je een project met meerdere stakeholders?

Datum 03-01-2023
Samenwerken: hoe realiseer je een project met meerdere stakeholders?

In dit interview met Ochtendmensen-adviseur Sanne Steggerda lees je over haar opdracht bij Schiphol en de samenwerking die daaraan te pas komt. Bij het realiseren van projecten binnen en rondom Schiphol hebben stakeholders vaak verschillende belangen, maar wél een gezamenlijk doel. Het helder krijgen van het gezamenlijke doel draagt bij aan een succesvolle samenwerking, wat vervolgens ook weer tot betere resultaten leidt.

Opdrachtgever van projecten

Sanne is bij Schiphol bestuurlijk verantwoordelijk voor de realisatie van projecten in haar rol als opdrachtgever. In deze rol schakelt ze veel met interne en externe stakeholders, waar samenwerking een belangrijke voorwaarde is voor een succesvolle uitvoering van projecten. Belangen van iedere club erkennen en bij elkaar brengen om zo een gezamenlijke koers te voeren is iets waar Sanne zich veel mee bezig houdt. Het valt Sanne op dat ook binnen Schiphol tegengestelde belangen kunnen spelen, ondanks dat je voor dezelfde organisatie werkt. Het is daarom van belang continu het gezamenlijke doel weten te benadrukken, dat je het voor dezelfde organisatie doet.

Samenwerken binnen projecten

Door het stellen van een gezamenlijk doel, bijvoorbeeld de realisatie van een nieuw parkeerplein, wordt het evident dat er samengewerkt moet worden. “Je moet erkennen als opdrachtgever, maar ook als organisatie, dat je met elkaar betere resultaten kan bereiken dan als iedereen zich afzonderlijk inzet.” Hierbij komen wel een aantal randvoorwaarden kijken. Het is belangrijk dat men zich eigenaar voelt van een probleem, in dit geval het gebrek aan gezamenlijke parkeerplekken rondom Schiphol, waar tegelijkertijd elementen als veiligheid en duurzaamheid worden gewaarborgd. Wanneer stakeholders samen een verantwoordelijkheid voelen om dat probleem op te lossen, stimuleert dit de samenwerking om samen de bouw van een toekomstig bestendig parkeerplein te realiseren. Sanne heeft verschillende partijen en afdelingen nodig om een parkeerplein te realiseren die voldoen aan alle wensen en eisen: “Het zijn projecten waarbij je expertises uit de gehele breedte van de organisatie nodig hebt.”

Realiseren van projecten

Voor het realiseren van projecten op Schiphol is samenwerken essentieel (of noodzakelijk), aangezien het alleen niet lukt.  Grote mijlpalen van een project of programma worden dan ook gevierd, geeft Sanne aan. “Ik zie een rol voor mij als opdrachtgever om vanaf de start tot de finish mensen samen aan te zetten en de verbinding te blijven opzoeken.” Mijlpalen zijn momenten dat je wil evalueren en lering wil trekken, maar vooral ook wil stilstaan bij het succes van een project. Het is daarom ook een moment om successen te vieren.

Wordt jij net als Sanne ook enthousiast om samen met anderen naar een concreet resultaat toe te werken? Meld je dan hier aan voor de aankomende inhousedag!

Onderdeel van TwynstraGudde