Menu

OchtendMensen-nieuws

Van pop­podium naar ministerie: het kan bij Ochtend­Mensen

Auteur Jeroen Ubels
Datum 28-10-2022
Van pop­podium naar ministerie: het kan bij Ochtend­Mensen

Studierichtingen worden steeds minder bepalend voor de kanten die je op kunt in de zoektocht naar een eerste baan. Het gaat er niet zozeer om wat je precies gestudeerd hebt, maar juist om welke ervaringen en vaardigheden je hebt opgedaan en hoe je deze kunt inzetten. Jeroen Ubels werkt sinds een halfjaar als adviseur bij OchtendMensen en kan hierover meepraten. Met een diploma Architectuur op zak kwam hij via een eigen bedrijf in de geluidstechniek terecht bij OchtendMensen. In deze blog neemt hij je mee in zijn zoektocht en vertelt hij je over de overeenkomsten tussen zijn eigen bedrijf en zijn baan als adviseur.

Een jaar geleden zag mijn werkzame leven er nog héél anders uit. Ik vergaderde niet via Teams met opdracht-collega’s binnen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar werkte vanuit mijn eigen bedrijf in de geluidstechniek met artiesten en festivalproducenten. In plaats van een negen-tot-vijfbaan werkte ik nachten in clubs en op poppodia. Het contrast met mijn huidige baan kan bijna niet groter zijn!

De uitdaging van een eigen bedrijf

Al sinds de middelbare school was ik altijd bezig met licht- en geluidstechniek; een hobby die ik steeds verder professionaliseerde. Via een leerweg die voerde langs radioprogramma’s, kerstmusicals, feestjes en optredens in het studentenleven en uiteindelijk een eerste baantje bij een poppodium, groeide ik door tot een volleerd professioneel geluidstechnicus.

Met heel veel plezier heb ik dit werk altijd gedaan. De zelfstandigheid van een eigen bedrijf bracht mij na mijn studie een mooie uitdaging. Daarbij kon ik mijn creativiteit, handigheid en organisatievaardigheden goed kwijt in het meewerken aan grote producties. Ook vond ik het heerlijk om een baan te hebben die mij op veel interessante plekken bracht en die een stuk actiever was dan de gemiddelde kantoorbaan.

Behoefte aan een maatschappelijk doel

Maar na enkele jaren begon het toch te knagen. Ik wilde weer wat anders. Het ’trucje’ van de geluidstechniek kende ik onderhand goed. En het hebben van een eigen bedrijf vormde geen uitdaging meer, want ik had inmiddels een stabiel klantenbestand.

Na mijn studie Architectuur had ik al besloten dat een toekomst in de architectuur niet aan mij besteed was. Maar er zat een aspect aan deze studie dat ik wél erg interessant vond. De opleiding Architectuur bestond uit veel kritische reflectie op steden en op de maatschappij als beginpunt voor een ontwerp. Het innemen van een positie in maatschappelijke discussies hierover vond ik altijd erg interessant en leerzaam. Na tweeënhalf jaar in de muziekbranche bleek dat precies waar ik weer behoefte aan kreeg. Ik wilde werken in complexere organisaties, het liefst met een maatschappelijk relevant doel. Met mijn ongewone CV ging ik op pad, op zoek naar mijn eerste ‘echte’ baan. Een spannende zoektocht, want waar zou ik met deze achtergrond terecht kunnen?

Zelfstandigheid bij OchtendMensen

Met mijn ervaring kwam ik voornamelijk bij traineeships terecht. Voor veel andere startersfuncties in de publieke sector had ik te weinig relevante ervaring om te kunnen starten. Van die traineeships werd ik alleen niet enthousiast. Ik was al tweeënhalf jaar zelfstandige geweest; zat ik er echt op te wachten om twee jaar lang trainee te worden bij één organisatie?

Daarom was ik direct enthousiast toen ik OchtendMensen tegenkwam. De combinatie van zelfstandig in opdrachten werken, in drie jaar veel verschillende organisaties zien en daarnaast óók nog een opleidingstraject van hoge kwaliteit, maakte dat mij dit de juiste plek voor mijn volgende stap leek.

Nu, ruim een half jaar later, voel ik mij helemaal thuis bij OchtendMensen. De gevraagde zelfstandigheid maakt dat ik juist veel heb aan de ervaring vanuit mijn eigen bedrijf. De opdrachten vormen allemaal een mooie uitdaging. En net als in mijn vorige baan kom ik op veel interessante plekken, zoals het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. En vanaf moment één heb ik gemerkt hoe ik juist met mijn unieke achtergrond van meerwaarde kan zijn in de mooie organisaties waar OchtendMensen voor werkt. Voor mij persoonlijk is deze stap het ideale begin geworden van een carrière in de publieke sector!

Ben jij nieuwsgierig naar OchtendMensen en wil je meer weten over het werken bij OchtendMensen, neem dan contact met mij op. En meer over onze inhousedag of over solliciteren vind je hier.

"De combinatie van zelfstandig in opdrachten werken, in drie jaar veel verschillende organisaties zien en daarnaast óók nog een opleidingstraject van hoge kwaliteit, maakte dat mij dit de juiste plek voor mijn volgende stap leek."

Jeroen Ubels

Adviseur OchtendMensen
Onderdeel van TwynstraGudde