Menu

OchtendMensen-nieuws

Van supermarkt naar advies geven: het kan bij OchtendMensen

Datum 24-04-2024
Van supermarkt naar advies geven: het kan bij OchtendMensen

Studierichtingen worden steeds minder bepalend voor de kanten die je op kunt in een eerste baan. Het gaat er niet zozeer om wat je precies gestudeerd hebt, maar juist om welke ervaringen en vaardigheden je hebt opgedaan en hoe je deze kunt inzetten. Sophieke Langenberg werkt sinds een aantal maanden als adviseur bij OchtendMensen en kan hierover meepraten. Met een studieachtergrond in Internationale Betrekkingen en Bestuurskunde en tien jaar werkervaring in de supermarktbranche koos zij voor OchtendMensen. In deze blog neemt ze je mee in haar zoektocht naar een volgende stap in haar carrière en vertelt ze je over de overeenkomsten tussen de supermarktbranche en het adviesvak.

Een jaar geleden zag mijn werkzame leven er nog héél anders uit. Ik vergaderde niet via Teams of op locatie met opdracht-collega’s binnen Netbeheer Nederland, maar werkte meerdere dagen per week in de supermarkt als leidinggevende. Zo stond ik vaak om 5 uur al naast mijn bed om de vroege vrachtwagen te lossen, of sloot ik om 23:00 uur de winkel af. Week en weekend liepen door elkaar heen. Ik neem jullie graag mee in hoe de overstap van de supermarkt naar het adviesvak voor mij is geweest.

Jezelf ontwikkelen in de supermarkt

Vanaf mijn zestiende tot mijn zesentwintigste ben ik werkzaam geweest in de supermarkt. Alhoewel dit begon als een simpel bijbaantje, heb ik uiteindelijk in verschillende functies in vier verschillende filialen in drie verschillende steden gewerkt, en zelfs nog een half jaar op het hoofdkantoor bij de Public Affairs afdeling. Verschillende dingen hebben mij die tien jaar doen blijven. Allereerst is geen enkele dag hetzelfde. Je leert snel oplossingen zoeken in een hectische en dynamische omgeving. Daarnaast kom je in aanraking met veel verschillende mensen, zowel collega’s als klanten, waardoor je je sociale skills vooruit ziet gaan. Ook kreeg ik op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid waardoor ik mijn leidinggevende vaardigheden kon ontwikkelen. Tot slot vond ik het heerlijk om actief op de werkvloer bezig te zijn, in tegenstelling tot op een kantoor achter een computerscherm zitten, zeker in combinatie met mijn studie.

Behoefte te werken aan maatschappelijke uitdagingen

Alhoewel ik me op mijn plek voelde binnen de supermarktbranche, miste ik toch de maatschappelijke waarde in mijn werk. De supermarkt is en blijft een commerciële omgeving. Hoewel het “uitstapje” naar de Public Affairs-afdeling me ook de plek van de supermarkt in het maatschappelijke debat heeft laten zien, wilde ik toch wat anders. Verder doorgroeien binnen het bedrijf voelde niet als de juiste stap.

Tijdens mijn studie Bestuurskunde ben ik veel bezig geweest met maatschappelijke thema’s en het (semi-)publieke domein. Ik heb altijd veel gevoeld voor het gezamenlijk oplossingen zoeken voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en besloot dit aspect op de eerste plaats te zetten in mijn zoektocht naar een nieuwe baan. Met dit inzicht kwam ik bij OchtendMensen terecht. Een club jonge professionals die worden opgeleid tot de leiders van de toekomst, zelfstandig op opdrachten werken bij verschillende (semi-)publieke organisaties en een driejarig ontwikkeltraject van hoge kwaliteit, daar werd ik enthousiast van!

Overeenkomsten tussen de supermarkt en OchtendMensen

Alhoewel de werelden van supermarkt en organisatie-advies compleet verschillend zijn, zie ik dat ik veel vaardigheden die ik tijdens mijn tijd in de supermarkt heb opgedaan, kan inzetten bij mijn adviseursrol bij OchtendMensen. Omdat een supermarkt altijd hectisch is en dagen vrijwel nooit lopen zoals je verwacht, ontwikkel je een goede stressbestendigheid en leer je flexibel en praktisch te zijn in het zoeken van oplossingen. Deze vaardigheden helpen mij ook nu in mijn opdracht, bijvoorbeeld als er onverwachte veranderingen optreden.

Daarnaast werk je in de supermarkt met zoveel collegas en klanten van verschillende leeftijden en achtergronden, dat je leert hoe je je eigen werk-, communicatie- of leidinggevendestijl kunt aanpassen aan de persoon. Dit is ook hele nuttige ervaring die me in het contact met collega’s of andere mensen in mijn opdracht helpt om effectiever te communiceren en samen te werken. Ik heb vanaf moment één gemerkt dat mijn unieke achtergrond van meerwaarde kan zijn in de mooie organisaties waar OchtendMensen voor werkt en ben dan ook heel blij dat ik de stap heb genomen om hier aan de slag te gaan!

 

Ben jij nieuwsgierig naar OchtendMensen en wil je meer weten over het werken bij OchtendMensen, neem dan contact met mij op. En meer over onze inhousedag of over solliciteren vind je hier.

 

"Een jonge club mensen, zelfstandig op opdrachten werken bij verschillende (semi-)publieke organisaties, en een opleidingstraject van hoge kwaliteit, daar werd ik enthousiast van!"

Sophieke Langenberg

Adviseur OchtendMensen
Onderdeel van TwynstraGudde