Menu

OchtendMensen-nieuws

Zomerbijeenkomst OchtendMensen: stilstaan én bewegen

Datum 11-08-2023
Zomerbijeenkomst OchtendMensen: stilstaan én bewegen

Door Sofie van de Ven, Joëlle Brand, Carolien Veldsink en Anne-Marij Lock, juli 2023

In juni was het weer tijd voor de jaarlijkse Zomerbijeenkomst van OchtendMensen. Een middag die wij ieder kwartaal met elkaar hebben om stil te staan bij een inhoudelijk thema, om vervolgens met nieuwe inzichten en ideeën een namiddag en avond met sport, lekker eten, muziek en vooral fijne collega’s in te gaan. In dit artikel lees je over de inhoud van deze Zomerbijeenkomst.  

Maatschappelijk impact in je werk

Bij OchtendMensen en TwynstraGudde zijn we volop bezig met het hebben van een zo positief mogelijke impact op maatschappij, milieu, opdrachtgevers en medewerkers. ‘Impact op morgen’ is de slogan van waaruit ons moederbedrijf TwynstraGudde werkt. In het Strategisch Plan van OchtendMensen staan ‘Impact in opdrachten’ en ‘Maatschappelijke verbinding’ genoemd als strategische pijlers.

Maar wat betekent maatschappelijke impact hebben nu precies? Wat houdt dit in voor ons dagelijks werk? Wat is de impact die we in onze opdrachten maken en welke betekenis kennen wij als adviseurs en onze opdrachtgevers daaraan toe? Het doorlopende gesprek hierover raakt op veel manieren aan onszelf en ons werk: het gaat over onze drijfveren, maatschappelijke waarden en over onze rol als projectmanager, secretaris, adviseur en omgevingsmanager bij opdrachtgevers.  

De centrale vraag van onze Zomerbijeenkomst was 'Wat betekent betekenisvol adviseren voor jou?"

Impact Lab 'Betekenisvol adviseren'

Tijdens onze Zomerbijeenkomst organiseerden we voor alle OchtendMensen een Impact Lab vanuit ‘Betekenisvol Adviseren’, één van de pijlers van House of Impact. House of Impact van TwynstraGudde is een intern programma gericht op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). ‘Wat betekent betekenisvol adviseren voor jou?’ was de centrale vraag. 

We hebben een aantal inspirerende sprekers uitgenodigd, die met ons in gesprek zijn gegaan. Wilma Roozenboom (directeur Refugee Talent Hub), Arjan Lock (directeur Evangelische Omroep), Mark Cornelissen (CEO Cornelissen Transport) en Betty Samola (senior opdrachtgever Royal Schiphol Group) vertelden ons over hun kijk op en eigen ervaring met ‘van betekenis zijn’ in je werk. In kleine groepen bespraken zij met ons in hoeverre er ruimte moet zijn voor eigen normen en waarden en hoe we onze eigen mate van ‘impact maken’ zien in ons dagelijks werk. Al pratende kwamen we tot verschillende inzichten waarbij een terugkerend thema was dat ‘van betekenis zijn’ groots voelt, maar terug te brengen is naar kleine concrete acties. Tegelijkertijd kwamen we tot de conclusie dat het thema niet in één middag te vangen is; we blijven hierover met elkaar in gesprek. 

Eén van onze sprekers – Arjan Lock, directeur van de Evangelische Omroep – gaf ons het volgende mee na deze middag: “Het Impact Lab van OchtendMensen is voor mij een inspirerende ontmoeting geweest. Een mooie groep gemotiveerde ambitieuze mensen die opdracht zoeken naar wat van waarde is in het werk en daarmee in het leven. Het is goed om te zien dat er aan persoonlijke ontwikkeling wordt gewerkt. Dat is volgens mij onlosmakelijk verbonden met professionele groei en waarde toevoegen. Er was ruimte voor reflectie, er werd goed geluisterd en doorgevraagd, en er was sprake van een open gedachte-uitwisseling. En praktisch: prettig voorbereid en georganiseerd.” 

Kanopolo, volleybal, muziek, lekker eten en fijne mensen

Na het inhoudelijke middagprogramma was het tijd om de sportieve kant van OchtendMensen op te zoeken. We hadden geluk met prachtig zomers weer. Op een gezellige locatie vlakbij ons kantoor aan rivier de Eem in Amersfoort konden we onze energie kwijt tijdens een fanatiek potje kanopolo en een wedstrijdje volleybal. Nadat de nodige collega’s waren gezonken, we heerlijk in de zon zijn opgedroogd en iedereen uitgevolleybald was, sloten we de dag af met een vegetarische barbecue en livemuziek. Met een ijsje en een drankje konden we alvast onze vakantieplannen met elkaar uitwisselen, elkaar nog beter leren kennen en vormde de Zomerbijeenkomst een mooie afronding van het werkjaar. 

Barbecue

 

Onderdeel van TwynstraGudde