Menu

OchtendMensen-nieuws

Bouwen aan jouw expertise

Auteur Zeb Holthuis
Datum 29-09-2023
Bouwen aan jouw expertise

Door Zeb Holthuis, adviseur OchtendMensen sinds september 2021

Van interesse naar ervaring opdoen

Na mijn bachelor Psychologie en master Bestuurskunde ben ik begonnen bij OchtendMensen. Duurzaamheid is een onderwerp dat ik erg belangrijk vind; specifiek de energietransitie waaraan ik heb gewerkt tijdens mijn studie bij de Gemeente Rotterdam. De kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan, wilde ik graag inzetten om aan dit thema te werken. Daarom ben ik met veel enthousiasme in de marktgroep Klimaat & Duurzaamheid van OchtendMensen gestart. Afgelopen twee jaar heb ik hier meer expertise opgebouwd op het gebied van duurzaamheid. OchtendMensen is voor mij de ideale plek om mooie ervaringen op te doen in duurzaamheid en de energietransitie, waarbij ik mijn kennis vanuit mijn studie Psychologie en ervaring in de energietransitie goed kan combineren.

Ervaringen in opdrachten

Als omgevingsmanager bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heb ik tijdens mijn eerste opdracht veel geleerd over stakeholdermanagement en omgevingsmanagement. Aan het begin ondersteunde ik binnen deze functie vooral verschillende projecten. Hiervoor organiseerde ik bijeenkomsten, zorgde dat acties werden uitgevoerd en agenda's werden voorbereid. Gedurende die opdracht kreeg ik meer verantwoordelijkheden en heb ik meer taken opgepakt. Zo heb ik uiteindelijk een participatieplan geschreven voor een groot project en nagedacht over de uitvoering hiervan. Mijn master Bestuurskunde kwam hier goed van pas, doordat ik in mijn studie veel had geleerd over hoe beleid tot stand komt.

In mijn tweede opdracht, bij de NS, heb ik onderzocht wat de CO2-uitstoot was van alles wat zij als organisatie inkopen. Op basis van mijn onderzoek, rapport en dashboard kon de inkoopafdeling prioriteiten stellen in het verduurzamen van hun inkoopprocessen. Deze opdracht was een mooi vervolg na mijn tijd bij het ministerie van I&W. Bij de NS heb ik inhoudelijke kennis opgedaan over duurzaamheid en ben ik analytisch bezig geweest. 

Groeien in verantwoordelijkheden

Na mijn eerste jaar wist ik goed wat ik verder wilde ontdekken, namelijk de wereld van de energietransitie. Samen met mijn manager bij OchtendMensen ben ik op zoek gegaan naar opdrachten in deze hoek, waarbij ik mijn eerder opgedane kennis rondom stakeholdermanagement kon toepassen. En dat is gelukt! In mijn derde opdracht ging ik als gebiedsregisseur bij Liander aan de slag. In deze functie was ik de schakel tussen Liander en gemeentes, die door de energietransitie steeds meer met elkaar te maken hebben. Mijn eerder opgedane kennis rondom stakeholdermanagement (ministerie) en analyseren (NS) kon ik hier goed gebruiken. Maar ook mijn studie Psychologie kwam hier goed van pas, heel specifiek met de vakken over gespreksvoering. Het zorgde ervoor dat ik veel verantwoordelijkheden kreeg en veel mooie projecten heb gedaan. In deze periode heb ik daarnaast veel inhoudelijke kennis opgedaan over de energietransitie en de uitdagingen waar we als Nederland voor staan.

Momenteel werk ik in een vervolgopdracht bij Liander, omdat ik het daar erg naar mijn zin had. In deze functie adviseer ik bedrijven en gemeentes die bij hun projecten te maken hebben met netcongestie (volle elektriciteitsinfrastructuur). Gezamenlijk onderzoeken we wat nog wél mogelijk is en of we slimme oplossingen kunnen bedenken. Daarnaast voer ik een Corporate Social Responsibility-scan uit voor Boskalis, samen met mijn OchtendMensen-collega Yasmine Sengonul.

Voortbouwen op expertise

Na twee jaar Ochtendmensen kijk ik terug op veel mooie ervaringen en leuke momenten. Gedurende mijn opdrachten ben ik erg gegroeid in mijn kennis en vaardigheden en in de onderwerpen en skills waar ik affiniteit mee heb. Het heeft mij in staat gesteld expertise op te bouwen rondom het thema duurzaamheid, wat een mooie toevoeging is op mijn studies. Ik kijk uit naar mijn laatste jaar bij OchtendMensen, waarbij ik op deze eerste twee jaren kan voortbouwen. In dit jaar ga ik verder aan de slag met de energietransitie en hoop ik vanuit verschillende perspectieven aan dit probleem te werken.

"OchtendMensen is voor mij de ideale plek om kennis vanuit mijn studies psychologie en bestuurskunde en ervaring in de energietransitie goed te combineren."

Zeb Holthuis

Adviseur OchtendMensen

Wil jij ook bouwen aan jouw expertise en verschillende ervaringen opdoen?
Meld je dan aan voor één van onze inhousedagen.
En wil je daarna solliciteren? Dat kan hier.

Onderdeel van TwynstraGudde