Menu

OchtendMensen-nieuws

Hybride werken past goed bij Ochtend­Mensen

Datum 24-04-2024
Hybride werken past goed bij Ochtend­Mensen

Door Denise de Kant, adviseur OchtendMensen, april 2024

De afgelopen jaren is onze manier van werken compleet veranderd door de coronacrisis. Toen de coronapandemie ons noodgedwongen vanuit huis liet werken, bleken hier (ondanks het gemis van fysieke ontmoetingen met collega’s) ook een aantal voordelen uit. Veel organisaties en bedrijven hanteren nu dan ook een hybride vorm van werken, waarbij medewerkers werken op kantoor combineren met werken thuis en/of op een andere locatie. Ook OchtendMensen werken vaak in hybride vorm: bij onze opdrachtgevers, op onze kantoren in Amersfoort en Den Haag of vanuit huis.

OchtendMensen-adviseur Denise de Kant woont in Amsterdam en werkt sinds een paar maanden via OchtendMensen bij opdrachtgever GGD IJsselland in Zwolle. Zij vertelt hoe hybride werken haar helpt om het optimale uit haar opdracht te halen en daarbij een goede balans te houden.

Hybride werken in mijn opdracht

Als adviseur Gezondheidsbevordering bij GGD IJsselland reis ik veel richting Zwolle en soms ook naar Deventer en omliggende dorpen. Vanuit Amsterdam lijkt dat een hele onderneming, maar met goede afspraken is dat vooral heel leuk en kom ik op plekken waar ik anders niet snel zou komen. Mijn opdrachtgever is daarin flexibel: ik kan als ik dat wil één of meer dagdelen thuis of op het kantoor van OchtendMensen werken. Omdat ik mijn opdracht bij de GGD combineer met een opdracht waar ik niet veel voor hoef te reizen, werk ik wekelijks altijd minimaal een dag vanuit huis of het OchtendMensen-kantoor in Amersfoort. Een deel van mijn treinreis richting Zwolle gebruik ik ook als werktijd: wel zo efficiënt! Met mijn manager bij OchtendMensen heb ik de maatwerkafspraak dat ik voor drukke en langere treinreizen gebruik mag maken van de eerste klas, zodat ik tijdens mijn reistijd ook echt goed kan werken.

Effectief hybride werken: hoe richt ik mijn dagen in?

Binnen mijn opdracht bij GGD IJsselland heb ik te maken met drie verschillende ‘werkomgevingen’:
– de treinreis van Amsterdam naar Zwolle/Deventer
– bij mijn opdrachtgever op kantoor in regio IJsselland
– thuis (of het kantoor van OchtendMensen waar ik ook rustig kan werken, maar toch wat gezellige collega's om me heen heb).

Per werkomgeving zijn er verschillende werkzaamheden die ik daar fijn bij vind. Dat ziet er ongeveer als volgt uit:

De treinreis van Amsterdam naar Zwolle en terug: werkdag in alle rust starten en afsluiten 
Op een reisdag spendeer ik ruim twee uur in de trein. Een ideaal moment om mijn werkdag goed voorbereid te beginnen én af te sluiten. Naast even rustig wakker worden en ontbijten, richt ik mij in deze tijd vooral op mijn belangrijkste taken. Zoals Rick Pastoor beschrijft in zijn boek GRIP (één van de kerntrajecten van mijn opleiding bij OchtendMensen), kun je beter eerst groot belangrijk werk doen voordat je aan kleinere taken begint. “Er is geen eenvoudigere manier om meer belangrijk werk gedaan te krijgen dan groot belangrijk werk consequent voorrang te geven in je agenda”, aldus Pastoor. Mijn treinreis biedt een mooi moment om hiermee aan de slag te gaan. Moet ik overleggen van die dag nog voorbereiden of staat er nog een grote taak op mijn to-do lijst? Dan doe ik dat alvast in de trein. Zo begin ik de dag met een goed voorbereid en productief gevoel, en kan ik op de terugweg een dag in alle rust nog even afsluiten.

Bij mijn opdrachtgever in regio IJsselland: persoonlijk contact en meegaan in de dynamiek van de dag
Eenmaal in Zwolle is mijn agenda vaak gevuld met overleggen en afspraken met collega’s. Daarbij reis ik ook weleens met collega’s naar gemeenten in de buurt voor afspraken in bijvoorbeeld een buurthuis of op het gemeentehuis. Deze dynamiek vraagt om een andere manier van werken: geen focuswerk, maar inspiratiesessies, werkoverleggen en het ophalen van informatie bij collega’s. En als ik op het kantoor in Zwolle ben, spendeer ik mijn tijd ook graag aan het bijpraten met collega’s. Zowel op persoonlijk als werkvlak. Zo wandelen we elke pauze gezamenlijk ruim een half uur door Zwolle, een mooie stad!

Thuis: ongestoord uitwerken en ruimte voor gezonde beweging
Het is belangrijk om een goede balans te creëren in je werkweek. Mijn werkdagen in Zwolle zijn vaak wat langer en goed gevuld met afspraken. Op mijn thuiswerkdagen probeer ik hier rekening mee te houden. Ik slaap wat langer, neem een goede lunchpauze en ik ga tussendoor wandelen, sporten of ergens een koffie halen. Tussentijds bewegen wordt door OchtendMensen zeer aangemoedigd. Daarnaast verdeel ik mijn werkdag thuis in tijdsblokken waarin ik ongestoord (oftewel: geen werktelefoon, collega’s of medereizigers) zaken uitwerk. En natuurlijk heeft OchtendMensen gezorgd dat ik thuis een beeldscherm, mooi bureau en goede bureaustoel heb. Hybride werken werkt voor mij op deze manier erg goed.

Door in verschillende omgevingen te werken is elke dag anders en behoud ik mijn energie. Zo haal ik het optimale uit mijn werkweek!

Waarom past hybride werken goed bij OchtendMensen?

OchtendMensen zijn nieuwsgierig. We willen nieuwe dingen leren, verschillende organisaties leren kennen en onze belevingswereld vergroten. Hybride werken biedt de mogelijkheid om opdrachten verder weg van huis te doen zonder dat we daar onnodig veel (inefficiënte) reistijd en energie aan kwijt zijn. Hierdoor treden we makkelijker buiten ‘onze bubbel’ en ontdekken we nieuwe plekken en organisaties die in eerste instantie te ver van ons verwijderd leken. En al moeten we hiervoor soms een uurtje eerder uit bed, dan hebben wij daar als échte OchtendMensen natuurlijk geen last van.

Op de vrijdag werk ik met alle OchtendMensen op ons mooie kantoor in De Nieuwe Stad in Amersfoort. Dan runnen we ons bedrijf met elkaar of volgen we opleiding. Als dat geen afwisselende en dynamische werkwerken zijn…

Wil je meer weten over OchtendMensen? Meld je dan aan voor één van onze digitale inhousedagen. En wil je daarna solliciteren? Dat kan hier.

"Door in verschillende omgevingen te werken is elke dag anders en behoud ik mijn energie."

Denise de Kant

Adviseur OchtendMensen

 

Onderdeel van TwynstraGudde