Menu

OchtendMensen-nieuws

Kleur­rijk ont­wikkelen: Zelf­reflectie en groei aan de hand van de DISC-analyse

Datum 27-10-2022
Kleur­rijk ont­wikkelen: Zelf­reflectie en groei aan de hand van de DISC-analyse

Denk jij dat je een goed beeld hebt van hoe je overkomt en waar je energie van krijgt? Niet helemaal? Geen probleem! Er zijn tal van testen, analyses, oefeningen, cursussen en boeken om daar achter te komen Maar waar begin je mee? En wat doe je eigenlijk met die informatie over jezelf? Best een aantal vragen die je ervan kunnen weerhouden om hiermee aan de slag te gaan.

Om ervoor te zorgen dat je de tijd neemt voor reflectie en persoonlijke groei, heeft OchtendMensen dit onderdeel gemaakt van het opleidingstraject voor haar adviseurs. In drie jaar tijd volg je – naast je dagelijkse werkzaamheden – verschillende kerntrajecten, leerateliers en masterclasses. Alles over ons opleidingstraject lees je op de Opleidingspagina op de website van OchtendMensen.

OchtendMensen-adviseur Marjolein Wesselo volgde het leeratelier over de DISC-analyse. In deze blog deelt zij haar ervaringen.

Wat is het DISC-profiel

DISC geeft inzicht in jouw persoonlijke voorkeursstijl die zichtbaar wordt in jouw gedrag en houding richting anderen in een specifieke omgeving. DISC linkt de persoonlijke voorkeursstijl aan vier kleuren.

Misschien heb je iemand wel eens horen zeggen dat hij of zij een ‘blauw persoon’ is. Of dat hij of zij een ‘dominante stijl’ heeft. Dat wijst er waarschijnlijk op dat diegene de DISC-analyse heeft gedaan. Het DISC-profiel is echter niet zo zwartwit. Jouw persoonlijkheid is altijd een mix van verschillende kleuren en stijlen. Inzicht in jouw mix maakt het makkelijk om jezelf en andere mensen te lezen en daar je eigen gedrag op aan te passen. Om een beter beeld te krijgen van DISC, vind je hieronder een kort overzicht van de verschillende stijlen en kleuren:

Daadkrachtig (rood): neigt naar een hoog tempo en is taakgericht, extravert

Interactief (geel): neigt naar een hoog tempo en is mensgericht, extravert

Stabiel (groen): neigt naar een rustig tempo en is mensgericht, introvert

Consciëntieus (blauw): neigt naar een rustig tempo en is taakgericht, introvert.

DISC

 

“Door de verschillende stijlen voorbij te horen komen en het er met elkaar over te hebben, kreeg ik een goed beeld van de profielen van de anderen en hoe ik daar in sommige opzichten van verschil.”

Marjolein Wesselo

Adviseur OchtendMensen

DISC in de praktijk van de junior-adviseur

Wanneer je alleen voornoemd rijtje zou lezen, begrijp ik dat je er nog niet veel mee kunt. Zo vond ik introvert en mensgericht (voorkeursstijl S) in eerste instantie best een opmerkelijke combinatie. Ook moest ik ‘consciëntieus’ toch echt even Googelen. Gelukkig gingen we hier in ons leeratelier mee aan de slag. Zo onderzochten we wat voor talenten en valkuilen wij bij de verschillende stijlen vonden horen en evalueerden we ons eigen DISC-profiel.

Deze inzichten heb ik vervolgens gebruikt om eens goed naar mijn dagelijkse werkzaamheden te kijken: hoe gedraag ik mij in mijn huidige rol als programmasecretaris en hoe zou ik mij willen gedragen? Deze inzichten heb ik omgezet naar een aantal concrete leerdoelen waar ik de komende tijd mee aan de slag ga.

Stilstaan bij je eigen ontwikkeling

Het leeratelier DISC zorgde ervoor dat ik de tijd nam om op mijzelf te reflecteren. Iets waar ik tijdens de dagelijkse hectiek eigenlijk geen tijd voor maakt. Ik kijk er dan ook erg naar uit om aan de volgende onderdelen van het OchtendMensen-opleidingstraject te beginnen. Word jij nu ook enthousiast over een traject waarbij je zowel werkt als leert? Bekijk onze vacatures! En wil je meer weten, neem dan graag contact met mij op.

Ben je al aan het werk, maar mis je een deel reflectie? De OchtendMensen-opleiding staat ook open voor jonge professionals uit andere organisaties. Ook de junior-adviseurs van onze moederorganisatie TwynstraGudde volgen ons opleidingstraject. Wil je meer weten over deze mogelijkheid? Neem dan contact met op met onze Talentmanager Andrea Tempelman!

 

Onderdeel van TwynstraGudde