Menu

OchtendMensen-nieuws

Opleidings­traject ROOTS: van gedrag naar de kern

Datum 23-11-2022
Opleidings­traject ROOTS: van gedrag naar de kern

In het derde jaar van OchtendMensen staat het kerntraject ‘ROOTS’ op het programma; het laatste grote opleidingsonderdeel van ons driejarige leer-werktraject voor jonge professionals. Dit programma beleef je met OchtendMensen-collega’s die in dezelfde fase van hun drie jaar bij OchtendMensen zitten als jijzelf.

Een halfjaar lang ging OchtendMensen-adviseur Chris van der Sluijs aan de slag met een drietal vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Welke actie ga ik ondernemen?’. In deze blog deelt hij zijn ervaringen met de opleiding ROOTS.

"Om je eigen gedrag effectief te laten zijn en om beweging te creëren, is het handig om te weten hoe je van nature reageert en welke overtuigingen er onder ten grondslag liggen."

Chris van der Sluijs

Oud-adviseur OchtendMensen

Terug naar de basis en dit doorvertalen naar vervolgstappen

De eerste gezamenlijk aftrap van dit kerntraject was een tweedaagse in een rustig huis buiten Ouderkerk aan de Amstel. Met uitzicht op landerijen en de skyline van Amsterdam in de verte voelde ik gelijk de rust. Deze tweedaagse werd bestempeld als ‘stevige start’ en stond in het teken van terug naar je ‘roots’ oftewel je wortels. We startten met een korte kennismaking en intake. Verschillende onderdelen kwamen aan bod. Zo tekenden we een eigen tijdlijn van ons leven en beschreven we welke overtuigingen bij specifieke momenten op die tijdlijn een rol speelden. Ook mochten we ervaren hoe een familieopstelling gaat en deden hieruit inzichten op over het systeem waarin we ons bevinden. Al deze onderdelen waren confronterend en inzichtgevend tegelijkertijd. Door dit met elkaar te delen werden inzichten versterkt, leerden we elkaar op een andere manier kennen en leerderen we ook van elkaars ervaringen en inzichten.

Na deze sprong in het diepe volgden in de loop van de maanden verschillende onderdelen om verdere persoonlijke verdieping te zoeken: paardencoaching, een meeloopdag met een persoon naar keuze, intervisie en een boksclinic. De verschillende benaderingen gaven een andere en aanvullende kijk op de drie vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Welke actie ga ik ondernemen?’. We sloten af met een tweedaagse op dezelfde rustgevende locatie. Hierin lag de nadruk op het bundelen van alle ervaringen en de vertaling maken naar vervolgstappen.

Wat leverde ‘Roots’ mij op

Het deelnemen aan het kerntraject ‘Roots’ heeft mij geholpen om mijn eigen gedrag eerder te leren herkennen, waardoor ik nu begrijp waar dit gedrag vandaan komt en ik er bewuster op kan anticiperen. In het werk als adviseur en projectleider/-manager gaat het vaak ook om hoe je mensen kunt beïnvloeden. Om je eigen gedrag effectief te laten zijn en om beweging te creëren, is het handig om te weten hoe je van nature reageert en welke overtuigingen er onder ten grondslag liggen. Zowel werk- als privégerelateerd heeft dit kerntraject mijn ‘roots’ versterkt en mijn zelfkennis verrijkt.

Op onze Opleiding-pagina vind je alle informatie over het driejarige leer-werktraject dat de jonge professionals van OchtendMensen volgen.

Onderdeel van TwynstraGudde