Menu

OchtendMensen-nieuws

ROOTS, eerst terug naar je basis.

Datum 16-03-2023
ROOTS, eerst terug naar je basis.

 

In het derde jaar van OchtendMensen staat het kerntraject ROOTS op het programma; het laatste uitgebreide opleidingsonderdeel van ons driejarige leer-werktraject voor jonge professionals. Dit programma beleef je met andere OchtendMensen adviseurs die in dezelfde fase van hun drie jaar bij OchtendMensen zitten als jijzelf. 

Een halfjaar lang ging OchtendMensen adviseur Isis Weekenborg aan de slag met een drietal vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Welke actie ga ik ondernemen?’. In deze blog deelt zij haar ervaringen met het kerntraject ROOTS.

Terug naar de basis en dit vertalen naar vervolgstappen

De aftrap van dit kerntraject was een tweedaagse in een kleinschalig kloosterhotel middenin het groen. Deze tweedaagse werd bestempeld als ‘stevige start’ en stond in het teken van terug naar je ‘roots’, oftewel je wortels. We startten met een korte kennismaking en intake. Verschillende onderdelen kwamen aan bod. Zo tekenden we een eigen tijdlijn van ons leven en beschreven we welke overtuigingen bij specifieke momenten op die tijdlijn een rol speelden. Ook mochten we ervaren hoe een familieopstelling gaat en deden hieruit inzichten op over het systeem waarin we ons bevinden. Al deze onderdelen waren confronterend en behulpzaam tegelijkertijd. Door dit met elkaar te delen, werden inzichten versterkt, leerden we elkaar op een andere manier kennen en leerden we ook van elkaars ervaringen en inzichten.

Na deze sprong in het diepe volgden in de loop van de maanden verschillende onderdelen om verdere persoonlijke verdieping te zoeken: paardencoaching, een meeloopdag met een persoon die je inspireert naar keuze, intervisie en een boksclinic. De verschillende benaderingen gaven een andere en aanvullende kijk op de drie vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Welke actie ga ik ondernemen?’. We sloten het opleidingstraject af met een tweedaagse op een rustgevende locatie aan de rand van de Hilversumse hei. Gedurende deze tweedaagse lag de nadruk op het bundelen van alle ervaringen en het maken van de vertaling naar concrete vervolgstappen.

"Het inzicht dat je over meerdere sub personen beschikt en je ze op verschillende momenten kan inzetten, heeft mij erg geholpen."

Isis Weekenborg

Adviseur OchtendMensen

Wat ik aan ROOTS heb gehad

Voordat het ROOTS traject van start ging, kregen we het boek ‘Ik (k)en mijn ikken’ opgestuurd. In dit boek word je uitgenodigd jezelf te beschouwen als persoon die niet uit één maar uit meerdere ikken bestaat.

Dit was voor mij de perfecte start om mezelf al wat beter te leren kennen en inzichtelijk te krijgen waarom ik soms spanning ervaar in bepaalde situaties. Zo wil ik graag autonoom handelen, maar vind ik het ook belangrijk om goed in contact te staan met anderen. Het inzicht dat je over meerdere sub personen beschikt en je ze op verschillende momenten kan inzetten, heeft mij erg geholpen.

Ook tijdens de verschillende opleidingsdagen kwam de spanning tussen autonomie en verbinding terug. Bijvoorbeeld tijdens de paardencoaching. Hieruit kwam dat ik veel meer op mijn gemak was als het paard zich dichtbij mij begaf en dat ik het lastiger vond om het paard opdrachten te geven op afstand.
Op deze manier werd mijn puzzel steeds meer gevuld met nieuwe puzzelstukjes en werd mijn leervraag helder.
Ik ben aan de slag gegaan om mijn balans te vinden tussen in verbinding staan en autonoom en stevig kunnen handelen. Inmiddels gaat het steeds beter en zet ik hier nog steeds stappen in!


Wil je meer weten over ervaringen bij OchtendMensen? Neem dan contact met ons
op, onze adviseurs vertellen je er graag meer over. Meer informatie over inschrijven voor de inhousedag of direct solliciteren lees je hier.

Ben je al aan het werk, maar mis je een deel reflectie? OchtendMensen staat ook open voor jonge professionals uit andere organisaties. Ook de junior-adviseurs van onze moederorganisatie TwynstraGudde volgen ons opleidingstraject. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze Talentmanager Andrea Tempelman.

Jasmijn Frie - coördinator Werving & Selectie

Wil je meer weten over onze opleidingen? Laat je gegevens dan achter zodat we contact met je kunnen opnemen voor een verkennend gesprek.

Onderdeel van TwynstraGudde