Menu

OchtendMensen-nieuws

Vertalen van je leerdoelen naar je werk

Datum 01-12-2022
Vertalen van je leerdoelen naar je werk

Carolien Veldsink, augustus 2022

Bij OchtendMensen volg je als jonge professional een driejarig leer-werktraject. Ontwikkeling staat dus hoog op de agenda. Deze ontwikkeling wordt gefaciliteerd in ons opleidingsprogramma, door veel persoonlijke begeleiding en coaching en door ‘learning on the job’. Als adviseur werk je vier dagen per week in opdrachten bij één of meer opdrachtgevers. Op de vijfde dag volg je opleiding en heb je een taak in de bedrijfsvoering van OchtendMensen. Opdrachten zoek je samen met je manager uit, zodat je werk bijdraagt aan wat jij graag wilt leren of waar je graag ervaring in wilt opdoen. Hierbij staan de leerdoelen en interesses van de jonge professional centraal.

Wat wil ik eigenlijk gaan doen?

Ongeveer een jaar geleden klopte ik met een brede studie-achtergrond en een beetje werkervaring aan bij OchtendMensen. Met een klein jaar werkervaring op de universiteit wist ik bij mijn sollicitatie ongeveer te vertellen van welke onderwerpen ik enthousiast werd: voedsel, landbouw, natuur en duurzaamheid. Ik wist hierdoor globaal wel wat ik wilde doen, maar ik wist nog niet in welke rol en in welk type organisatie.

Learning on the job

Samen met mijn manager bij OchtendMensen ben ik gaan kijken naar opdrachten die binnen mijn interesses passen en waarbij ik zoveel mogelijk verschillende rollen kon uitproberen. Mijn eerste opdracht was bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waar ik in een onderzoeks- en adviesrol aan de slag ben gegaan met het Klimaatakkoord voor het landelijk gebied. Tegelijkertijd vervulde ik de rol van projectsecretaris bij een gebiedsonderneming. Na zes maanden liepen beide opdrachten af en momenteel werk ik voor twee andere opdrachtgevers. Ik vul de rol in van assistent-omgevingsmanager bij de gemeente Amsterdam en ik werk als programmasecretaris bij Natuurmonumenten.

"Door de variatie aan rollen en organisaties in mijn opdrachten leer ik mezelf steeds beter kennen en kom ik er achter waar ik heen wil als professional."

Carolien Veldsink

Adviseur OchtendMensen

Brede oriëntatie

Na een klein jaar bij OchtendMensen heb ik dus inmiddels al een flink portfolio aan werkervaring opgebouwd. Ik heb vier verschillende rollen gehad in vier verschillende organisaties. Alle rollen hebben een andere professionele vaardigheid aan het licht gebracht, en allemaal linken ze aan andere persoonlijke ontwikkeldoelen. Door deze variatie kom ik er steeds meer achter wat ik leuk vind; niet alleen qua onderwerp, maar ook qua organisatie en functie. Zo leer ik mezelf gedurende mijn tijd bij OchtendMensen steeds beter kennen en kom ik er langzaam achter waar ik heen wil als professional.

Vanuit verschillende hoeken krijg ik bij OchtendMensen een spiegel voorgehouden. Ik voer gesprekken met mijn collega’s, mijn talentmanager en vooral met mijn manager over welke kant ik mij op wil ontwikkelen. Er is ruimte om me uit te spreken over mijn ambities en mijn omgeving denkt actief mee over plekken waar ik deze ambities waar zou kunnen maken. Zo kunnen we voorsorteren op interessante opdrachten. Ik heb als adviseur dus invloed op de plekken waar ik aan de slag ga, zolang ik me hier maar over uitspreek.

Als jij ook geïnteresseerd ben in het werk-leertraject bij OchtendMensen, dan mag je altijd contact met mij opnemen. Meer over solliciteren en werken bij OchtendMensen lees je op elders onze website.

Onderdeel van TwynstraGudde