Menu

# Opdracht - Bestuur & Samenleving

Projectleider Digitale vaardigheden IPO

Opdrachtgever Interprovinciaal Overleg (IPO)
Rol Projectmanager
Thema Bestuur & Samenleving
Projectleider Digitale vaardigheden IPO

Digitale transformatie in maatschappelijke opgaven van provincies

Digitalisering speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Voor zowel individuen als organisaties. Provincies zijn daar geen uitzondering op. De grote hedendaagse uitdagingen van provincies, zoals de energietransitie, woningbouwopgave en stikstofcrisis, worden allemaal beïnvloed door deze ingrijpende ontwikkeling. Denk aan het gebruik van data om beleid te onderbouwen en te monitoren of het automatiseren van subsidieaanvragen. Meegaan in deze nieuwe digitale wereld is dus een randvoorwaarde om als organisatie maatschappelijke resultaten te blijven boeken.

Dit vraagt veel van provinciemedewerkers die te maken krijgen met deze nieuwe technologieën en werkwijzen. En juist deze mensen werken aan de grote maatschappelijke opgaven. Het is daarom van belang om medewerkers te begeleiden hun digitale vaardigheden op een juiste manier te ontwikkelen.

Maar wat zijn deze digitale vaardigheden dan precies? Online samenwerken in Teams is het meest bekende voorbeeld, maar het gaat verder dan dat. Datagedreven werken, digitaal leiderschap, ethiek en digitale veiligheid. Provincies zijn steeds vaker doelwit van hackacties die publieke informatie willen ontfutselen. Medewerkers moeten hierop voorbereid zijn. Provincies zijn tegelijkertijd bezig met het ontwikkelen van algoritmes. In dit proces moeten veel ethische keuzes gemaakt worden. Welke informatie van burgers mag worden opgeslagen? En op welke manier mag je hier gebruik van maken?

"Als projectleider help ik provincies om meer grip te krijgen op en richting te geven aan de digitale vaardigheidsontwikkeling van hun medewerkers."

Sijmen Schermer Voest

Adviseur OchtendMensen

OchtendMensen stimuleert samenwerking tussen provincies binnen de Interprovinciale Digitale Agenda

Als projectleider werkt OchtendMensen-adviseur Sijmen Schermer Voest aan het verder ontwikkelen van digitale vaardigheden van provinciale medewerkers binnen het programma Interprovinciale Digitale Agenda. Hij trekt het project de Digivaardige Organisatie en zorgt voor het behalen van een concreet einddoel binnen een abstract thema. Dit doet hij door samen met provincies een ambitieniveau te vormen waar iedere provincie met hun eigen werkwijze naartoe kan werken. Daarnaast organiseert hij werkgroepbijeenkomsten waar provincies kennis uitwisselen en inspiratie bij elkaar opdoen. Verder zorgt Sijmen voor overzicht in een landschap van trainingen en cursussen zodat provincies weten wat er al beschikbaar is en waar ze dat kunnen vinden. In deze opdracht leert Sijmen draagvlak te creëren tussen meerdere stakeholders en de leiding te nemen om concrete resultaten te behalen.

Ben je benieuwd wat voor projecten OchtendMensen nog meer doen binnen het thema Bestuur & Samenleving, lees dan hier verder.

Gerelateerde projecten

Alle projecten

Neem contact op met Mark Leemans, directeur OchtendMensen

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Stuur Mark een berichtje en hij neemt contact met je op!

Onderdeel van TwynstraGudde