Menu

# Opdracht - Bestuur & Samenleving

Projectleider toeslagenaffaire bij Partners voor Jeugd

Opdrachtgever Partners voor Jeugd
Rol Projectmanager
Thema Bestuur & Samenleving
Adviseur Minke Groeneveld
Projectleider toeslagenaffaire bij Partners voor Jeugd

In het kielzog van de toeslagenaffaire is de vraag ontstaan of en hoeveel kinderen van gedupeerde ouders in de jeugdbescherming zijn beland. Uit een onderzoek van de inspectie Justitie en Veiligheid blijkt namelijk dat gezinnen die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire gemiddeld vier keer meer kans hadden dat hun kind onder toezicht of voogdij werd geplaatst (kinderbeschermingsmaatregelen) dan andere gezinnen die recht hadden op kinderopvangtoeslag.

Kinderbeschermingsmaatregelen worden door een rechter opgelegd en zijn ingrijpend. Alleen gecertificeerde instellingen (GI’s) mogen de maatregelen uitvoeren. Gedupeerde ouders met een kinderbeschermingsmaatregel die deze willen beëindigen, hebben officiële herziening nodig. Een ouder met het gezag of een kind (vanaf 12 jaar) kan hiervoor een verzoek indienen bij de GI. De GI’s vinden een goed en prettig procesverloop voor gedupeerde gezinnen en jeugdzorgwerkers die te maken hebben (gehad) met een kinderbeschermingsmaatregel heel belangrijk.

Wat is er landelijk georganiseerd voor gedupeerden van de toeslagenaffaire in de jeugdzorg?

Via de Wet hersteloperatie toeslagen krijgen gedupeerde ouders en kinderen een financiële tegemoetkoming. Een landelijk ondersteuningsteam biedt kosteloos hulp aan gedupeerde ouders van wie de kinderen uit huis geplaatst zijn. Ze luisteren, maken met ouders een plan, regelen afspraken en praktische ondersteuning en zijn vasthoudend. Ook houden ze overzicht over het aantal cases bij verschillende gecertificeerde instellingen en rapporteren daar elke maand over. Tot slot heeft elke ouder die bij de Belastingdienst/Toeslagen bekend is als gedupeerde van de toeslagenaffaire recht op gratis rechtsbijstand.

"Het werk als projectleider toeslagenaffaire heeft me niet alleen geleerd hoe cruciaal multidisciplinaire samenwerking en goede communicatie zijn, maar ook hoe diep de impact op gezinnen kan zijn."

Minke Groeneveld

OchtendMensen-adviseur

Wat doen de Gecertificeerde Instellingen (GI’s)?

GI’s evalueren de jeugdbeschermingsmaatregel regelmatig met als doel om vast te stellen of een maatregel nog noodzakelijk is. Dat geldt voor alle cliënten en niet alleen voor gedupeerden van de toeslagenaffaire. Verschillende GI’s trekken landelijk met elkaar op om te leren van de casussen en consistent te communiceren richting ouders, maatschappij en politiek. Ook monitoren de GI’s actief het aantal gedupeerden binnen hun instelling, waarna zij passende- en vraag gestuurde hulp kunnen bieden.

Wat doet Minke als projectleider bij Partners voor Jeugd?

Als projectleider onderhoudt Minke het contact met alle GI’s in Nederland en met het Landelijk Ondersteuningsteam. Samen trekken deze partijen op om het aantal gedupeerden te monitoren en te reflecteren op de cases. Minke zorgt voor een terugkoppeling van de politieke- en maatschappelijke actualiteiten aan het bestuur, de directie en het management van Partners voor Jeugd. Ook is het van belang dat de jeugdzorgwerkers binnen Partners voor Jeugd weten hoe zij moeten handelen wanneer een gedupeerde zich meldt. Minke verzorgt daarom de interne communicatie voor jeugdzorgwerkers en beheert een vragenloket. Tot slot is Minke de voorzitter van een interne werkgroep toeslagenaffaire. Samen met juristen, (gedrags)wetenschappers, managers en directiesecretarissen van Partners voor Jeugd wordt multidisciplinair samengewerkt om het proces voor gedupeerden en jeugdzorgwerkers zo prettig mogelijk in te richten.

 

"Minke heeft zich als projectleider vanuit betrokkenheid bij het onderwerp en het sturen op gezamenlijkheid zeer goed van haar taak gekweten. Naast deze zachte kanten toonde zij zich ook proces- en resultaatgericht, zodat steeds tijdig afgerond werd wat af moest zijn. Ik ben blij dat zij ons team zo goed versterkt heeft!"

Pim van Uchelen – Voorzitter Raad van Bestuur Partners voor Jeugd  (JBJR)

Gerelateerde projecten

Alle projecten
# Opdracht

Junior-opdrachtgever Asset Management Schiphol

Ochtendmensen adviseur Yasmine Sengonul schakelt veel met stakeholders is verantwoordelijk voor de eindresultaten.

Bekijk dit project
# Opdracht

Projectleider Digitale vaardigheden IPO

Als projectleider helpt Sijmen Schermer Voest provincies om meer grip te krijgen op de digitale vaardigheidsontwikkeling van hun medewerkers.

Bekijk dit project
# Opdracht

Programmasecretaris House of Impact en projectleider De Uitwisseling

TwynstraGudde zet via het programma House of Impact in op haar ambities voor een krachtiger MVO-beleid. OchtendMensen adviseur Anne-Marij is programmasecretaris en projectleider van één van de programmalijnen: De Uitwisseling. Deze veelzijdige en uitdagende rol vraagt structuur, veel afstemming, meedenken op verschillende niveaus, flexibiliteit en ziet toe op verschillende competenties: veranderkunde en project- programma- en omgevingsmanagement..

Bekijk dit project
# Opdracht

Junior Vastgoedregisseur Bestuurlijk bij Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers in Nederland. OchtendMensen-adviseur Willem Clumpkens werkt als Junior Vastgoedregisseur Bestuurlijk bij het COA mee aan het realiseren van huisvesting voor asielzoekers in Nederland. In deze functie houdt Willem zich bezig met het verwerven en behouden van vastgoed, coördineert hij projecten en houdt hij de belangen van de verschillende stakeholders in het oog.

Bekijk dit project

Neem contact op met Mark Leemans, directeur OchtendMensen

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Stuur Mark een berichtje en hij neemt contact met je op!

Onderdeel van TwynstraGudde