Menu

OchtendMensen-nieuws

Hoe OchtendMensen bijdragen aan de uitdagingen in de zorg

Datum 28-10-2022
Hoe OchtendMensen bijdragen aan de uitdagingen in de zorg

In de zorgsector gebeurt er momenteel veel. De Covid-pandemie laat duidelijk het belang zien van bouwen aan een gezondere samenleving. Maar waar begin je? Hoe bevorder je samenwerking binnen de zorgwereld? Hoe draag je bij aan de ontwikkeling van innovaties in de zorg? En hoe maak je de zorg in Nederland persoonlijker?

Dit zijn allemaal vragen waar Bloys Sebregts, sinds 1 januari 2020 – op het moment van het schrijven van deze blog een jaar – werkzaam als adviseur Zorg & Gezondheid bij OchtendMensen, het liefst de hele dag mee bezig is en zich in ontwikkelt. In deze blog neemt ze je mee in hoe OchtendMensen de uitdagingen in de zorg aangaat en welke rol zij hier zelf in speelt.

“Wij starten vandaag met de uitdagingen in de zorg”, zeggen we regelmatig bij de marktgroep Zorg & Gezondheid bij Ochtendmensen. Maar wat houden deze uitdagingen in? En hoe werken wij daar vanuit OchtendMensen aan? Met een achtergrond in de psychologie en in health care management heb ik altijd interesse gehad in de zorgsector. Graag vertel ik jou meer over hoe wij niet alleen via onze opdrachten, maar ook intern binnen OchtendMensen ons steentje bijdragen aan de zorg en onszelf ontwikkelen op dit thema.

Leren over de zorgsector in marktgroepen, masterclasses en marktkringen

Binnen OchtendMensen werken we aan verschillende maatschappelijke thema’s: zorg en gezondheid, klimaat en duurzaamheid, stad en natuur en onderwijs. Deze thema’s zijn binnen OchtendMensen gekoppeld aan vier ‘marktgroepen’ met daarin collega’s met interesse in één van bovenstaande gebieden. Uiteraard neem ik deel aan de marktgroep Zorg & Gezondheid.

De zorg is een dynamische sector waarin enorm veel gebeurt. Daarom hebben we er binnen onze marktgroep voor gekozen om te focussen op specifieke thema’s. Binnen deze thema’s volgen we wat er speelt in de markt door het organiseren van  masterclasses en marktkringavonden met professionals uit de zorgpraktijk.

Laatst hadden we bijvoorbeeld een masterclass over digitalisering in de zorg. Ik heb geen achtergrond in IT, dus het was voor mij erg interessant om meer te horen over alle verschillende IT-systemen in een ziekenhuis. Ik vond het echt een eye-opener om te zien hoeveel impact een nieuw ICT-systeem heeft. Elke nieuwe app of nieuw softwareprogramma vereist een nieuw bedrijfsproces in het ziekenhuis! Dit laat meteen een grote uitdaging in de zorg zien: hoe integreer je alle zorgprocessen en applicaties met elkaar?

Marktkringavonden zitten net wat anders in elkaar. We gaan dan echt langs bij een zorgorganisatie (momenteel natuurlijk virtueel). De afgelopen marktkring over het thema preventie vond plaats bij de GGD. We hebben gebrainstormd over hoe je meer mensen zich zou kunnen laten vaccineren tegen het HPV-virus. Ik vind het zelf erg leerzaam en vooral ook leuk om professionals uit het veld te horen en te kunnen bevragen en vervolgens in kleine groepjes aan de slag te gaan met een echte casus.

Samenwerkingen in de zorg

Binnen de marktgroep Zorg & Gezondheid houd ik mij bezig met samenwerkingen in de zorg. In de afgelopen maanden heb ik allemaal professionals uit de zorgwereld geïnterviewd over De Juiste Zorg op de Juiste Plek. Dit is een beweging van partijen voor het toekomstbestendig maken van de zorg. Dit vraagt onder andere om samenwerkingen, innovatie en het organiseren van zorg rondom de patiënt. Het is heel interessant om in deze interviews allerlei verschillende perspectieven op deze beweging te horen.

Tot slot coördineer ik met een collega de tweewekelijkse 'scrums' van onze marktgroep Zorg & Gezondheid. Hier bespreken we de voortgang van al onze externe zorgopdrachten en hebben we inhoudelijke discussies over actuele thema’s in de markt.

We leren dus inhoudelijk over de belangrijke thema’s in de zorg én we leren onze soft-skills (agenda’s voorbereiden, overleggen voorzitten, voortgang bewaken) verder te ontwikkelen. En dat doen we dan ook nog eens binnen mijn grote interessegebied: de zorg!

Ben jij nieuwsgierig naar OchtendMensen en wil je meer weten over het sollicitatieproces, neem dan gerust contact op!

Of meld je aan voor één van onze inhousedagen. En wil je daarna solliciteren? Dat kan hier.

"Graag vertellen we jou meer over hoe wij niet alleen via onze opdrachten, maar ook intern binnen OchtendMensen ons steentje bijdragen aan de zorg, en onszelf ontwikkelen op dit thema."

Bloys Sebregts

Adviseur OchtendMensen
Onderdeel van TwynstraGudde