Menu

OchtendMensen-nieuws

Masterclass in Brussel: over besluitvorming in de EU en verduurzaming van de industrie

Datum 23-05-2023
Masterclass in Brussel: over besluitvorming in de EU en verduurzaming van de industrie

Donderdagmiddag 20 april 2023 was het zo ver; de managers en adviseurs van de marktgroepen Klimaat & Duurzaamheid en Ruimte & Leefomgeving van OchtendMensen pakten de trein naar Brussel voor een masterclass over besluitvorming in de Europese Unie en maatregelen voor verduurzaming van de industrie. Na aankomst op donderdagavond hadden we tijd om Manneke Pis te spotten en wat Belgische biertjes te proeven. Op vrijdag startte het programma: om 8 uur ’s ochtends vertrokken we met onze groep van 28 man vanaf het hotel naar de eerste spreker.

De rol van lobbyisten

Het programma startte in het Holland House, een evenementenlocatie voor belangenbehartiging vanuit Nederland. We werden ontvangen door een lobby-veteraan met ruim 30 jaar ervaring in het beïnvloeden van Brussels beleid. Hij gaf ons een stoomcursus Europese politiek en Public Affairs. Uiteindelijk snapten we hoe Eurocommissaris Frans Timmermans, regeringsleider Mark Rutte en belangenbehartigers zich tot elkaar verhouden in het Europese speelveld. Bij OchtendMensen doen we veel opdrachten in de publieke sector, wat betekent dat politieke keuzes ons werk vaak beïnvloeden. Het is daarom heel waardevol om beter te begrijpen hoe de politiek in Nederland besluiten in Brussel beïnvloedt en andersom. Ook vertelde de ervaren lobbyist trucs voor effectieve belangenbehartiging en gaf hij ons exclusieve insights in het leven in de ‘European Bubble’ in Brussel, volgens hem dé plek waar het allemaal gebeurt in Europa. De inzichten van de eerste spreker namen we mee in de rest van onze dag.

“In mijn opdrachten bij de NS en de Mobiliteitsalliantie draag ik bij aan de mobiliteitstransitie. Het is daarom heel interessant om te horen wat de rol van waterstof gaat zijn voor industrie en (zware) mobiliteit volgens verschillende partijen en experts.”

Thijs Huiberts

Adviseur OchtendMensen

Beïnvloeding van het parlement

Op een paar minuten loopafstand van onze eerste locatie lag het Europees Parlement. Hier nam een communicatieadviseur van het Europees Parlement ons mee naar de grote vergaderzaal en vertelde hij ons in detail hoe de parlementaire democratie van de EU werkt en hoe besluiten van het Europees Parlement van invloed zijn op ons dagelijks leven. Daarna spraken we een persvoorlichter van D66 in het Europees parlement. Hij zoomde in op hoe nationale belangen soms in de weg staan van Europese bij parlementaire keuzes over duurzaamheidsmaatregelen, bijvoorbeeld tijdens het definiëren van duurzame energiebronnen.

Het verhaal van deze spreker helpt mij om mijn opdracht bij Netbeheer Nederland in een groter perspectief te plaatsen. In mijn opdracht draag ik bij aan het ontwerpen van het energiesysteem van de toekomst. Dankzij de Masterclass zie ik in dat het essentieel is dat landen in Europa gezamenlijk optrekken om de klimaatdoelen voor 2050 te halen. Ik weet nu bijvoorbeeld dat elk land beschikt over verschillende duurzame energiebronnen (denk aan zon in Spanje en wind op zee bij Nederland) en dat er daarom veel uitwisseling moet gaan plaatsvinden tussen landen.

 

Europees duurzaamheidsbeleid

Na de lunch vertelde een fractiemedewerker van GroenLinks ons over de Green Deal. De Green Deal heeft als doel een klimaatneutraal Europa in 2050 en bevat onder andere wet- en regelgeving over verduurzaming van de industrie. Hij vertelde over duurzaamheidsmaatregelen, waaronder de plannen voor waterstof, en gaf de kijk van GroenLinks hierop. OchtendMens Thijs Huiberts reageerde op dit verhaal: “In mijn opdrachten bij de NS en de Mobiliteitsalliantie draag ik bij aan de mobiliteitstransitie. Het is daarom heel interessant om te horen wat de rol van waterstof gaat zijn voor industrie en (zware) mobiliteit volgens verschillende partijen en experts.”

Tijdens de afsluitende borrel werd nagepraat over de vele lessen en inzichten die we die dag tot ons hadden genomen. We vroegen onszelf af: zie ik mezelf ooit als lobbyist of Europarlementariër werken? In de treinreis terug konden we eindelijk toegeven aan de vermoeidheid na het intensieve programma en werden de plannen voor de vrijdagavond gecancelled om thuis bij te komen op de bank en na te genieten van een topdag met interessante sprekers en fijne collega’s.

Wil je weten wat voor  Klimaat- en Duurzaamheid-opdrachten en/of Ruimte & Leefomgeving-opdrachten OchtendMensen doen? Lees dan verder op onze themapagina's of lees hier aan welke opdrachten wij werken!

Neem contact op met Irene Veldman - Manager Klimaat & Duurzaamheid bij OchtendMensen

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Maak een afspraak, dan vertellen we het je. Dat kan ‘in person’ op ons kantoor in Amersfoort of Den Haag, maar ook via het scherm of de telefoon.

Onderdeel van TwynstraGudde