Menu

OchtendMensen-nieuws

Persoonlijke ontwikkeling bij OchtendMensen: ook online heel geslaagd

Auteur Romy Schouten
Datum 28-10-2022
Persoonlijke ontwikkeling bij OchtendMensen: ook online heel geslaagd

Gedurende acht weken stonden de vrijdagen van OchtendMens Romy Schouten in het teken van persoonlijke ontwikkeling. Woorden als reflectie, expertise en professionele identiteit vlogen haar om de oren. Hoe dat kwam? Samen met twaalf andere junior-adviseurs van OchtendMensen, TwynstraGudde en enkele externe organisaties volgde zij het kerntraject ‘Leren Adviseren’. Als gevolg van de Corona-maatregelen vond dit traject geheel digitaal plaats. In deze blog deelt ze haar ervaringen over dit kerntraject, dat onderdeel is van het uitgebreide driejarige opleidingstraject van OchtendMensen.

Een divers opleidingsprogramma met als uitgangspunt mijn eigen leervraag

Enthousiast en met een gezonde spanning sloeg ik op vrijdagochtend mijn laptop open. Ik zag veel nieuwe gezichten die net zo nieuwsgierig waren als ik. Want wat konden we verwachten van deze digitale opleiding ‘Leren Adviseren’? Die vraag werd door trainer Machiel Willemsen snel beantwoord aan de hand van zijn planning voor deze opleiding voor de aankomende weken. Duidelijk werd dat we aan de slag zouden gaan met een heel divers programma dat aansluit bij de praktijk van de junior-adviseur.

Als uitgangspunt namen we onze eigen leervraag. Deze vraag bleek de rode draad door het gehele programma. Aan de hand van mijn leervraag startte ik met leren over het vak adviseren en de rollen die je daarbij kunt aannemen. In de bijeenkomsten daarna bouwden we verder en leerden we over het speelveld, organisatie- en veranderkunde en over omgaan met weerstand. Al met al ging het om best veel informatie die je digitaal tot je moet nemen. Gelukkig hoefden we niet uren naar hetzelfde beeldscherm te staren: door het doen van interactieve oefeningen in kleine groepjes, het maken van wandelingen en veel of langere pauzes vloog de tijd voorbij.

Presenteren en groepsdynamiek: confronterend en leerzaam

Gedurende dit kerntraject ‘Leren Adviseren’ leerden we ook over presenteren en groepsdynamiek. Twee ervaren gasttrainers verzorgden deze trainingen. Door hun frisse visie kreeg ik zelf nieuwe verrassende inzichten. Zo leerde ik dat het gebruik van je handen en je intonatie bij presenteren zowel online als fysiek enorm belangrijk zijn. En dat de manier waarop jij je introduceert van invloed is op de dynamiek in de groep. Tot slot werd ik mij bewust van mijn ‘gouden schuifje’ (dat wat jij van nature veel laat zien) door het terugkijken van mijn eigen presentatie en door de directe feedback van collega’s en trainers. Confronterend? Ja, zeker. Maar daardoor juist extra leerzaam!

Aandacht voor mijn persoonlijke vraagstukken bracht mijn ontwikkeling als adviseur verder

Naast de groepsbijeenkomsten organiseerden we in kleine groepjes ‘real life consultancy cases’ en intervisiemomenten. Tijdens die momenten leerden we inhoudelijk van elkaars opdrachten en hielpen we elkaar bij persoonlijke dilemma’s. De inzichten van collega’s waren echte ‘eye openers’, vooral omdat we uiteenlopende expertises hebben die elkaar mooi aanvullen. Daarnaast waren er tijdens twee bijeenkomsten gesprekscoaches aanwezig. Met hen oefenden we lastige persoonlijke situaties. We reflecteerden, speelden de situatie na en oefenden met nieuwe gesprekstechnieken. Ik vond dit wederom spannend, maar het gaf mij de ruimte om écht met vraagstukken aan de slag te gaan. De directe tips en handvatten brachten me een stap verder in mijn ontwikkeling als adviseur.

Toepassing van ‘Leren Adviseren’ in de praktijk

Alle nieuwe kennis en ervaringen ben ik meteen gaan toepassen in mijn opdracht als Projectmanager Educatie bij de Unie van Waterschappen. Bij samenwerkingsvraagstukken ben ik de veranderkleuren van De Caluwé gaan bestuderen. En bij individuele gesprekken paste ik geleerde gesprekstechnieken (bijvoorbeeld luisteren, samenvatten, doorvragen) toe.

Ondanks dat we elkaar als groep helaas nooit ‘in het echt’ hebben kunnen zien, hebben we een feestelijke afsluiting met eindpresentatie gehad. Ik kijk terug op een leerzaam en plezierig kerntraject. En zodra het kan, doen we alsnog een uitgebreide borrel op het terras om de afronding van ons eerste kerntraject te vieren!

Wil je meer weten over solliciteren of werken bij OchtendMensen, neem dan contact met mij op. En meer over solliciteren of je inschrijven voor onze inhousedag lees je hier.

Vraag je je af met welke studieachtergrond of interesse je bij OchtendMensen terechtkomt? In deze blog vertelt OchtendMens Jeroen Ubels je over hoe hij overstapte van poppodia naar een baan als adviseur bij OchtendMensen.  

Ben je benieuwd of deelname aan onze opleidingen voor de jonge professionals uit jouw organisatie interessant is? Neem dan contact op met Noëlle van den Boom, Talentmanager bij OchtendMensen, om de mogelijkheden te verkennen.

"Aan de hand van mijn leervraag startte ik met leren over het vak adviseren en de rollen die je daarbij kunt aannemen. Daarna bouwde de opleiding verder op het speelveld, organisatie- en veranderkunde, omgaan met weerstand, presenteren en groepsdynamiek."

Romy Schouten

Adviseur OchtendMensen
Onderdeel van TwynstraGudde