Menu

OchtendMensen-nieuws

Samen werken aan duurzame zorg

Datum 16-05-2023
Samen werken aan duurzame zorg

De zorg is als sector verantwoordelijk voor 7% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Daarnaast is 4% van het afval in Nederland en 13% van het grondstoffengebruik afkomstig uit de zorg. Dat betekent dat het leveren van zorg een groot aandeel heeft in de klimaatcrisis. Dat moet en kan anders, vinden de adviseurs van OchtendMensen. Daarom hebben de marktgroepen Zorg & Gezondheid en Klimaat & Duurzaamheid met elkaar een ontbijtpraktijk georganiseerd om zich te verdiepen in het thema ‘duurzaamheid in de zorg’.

Vanuit het fenomeen ‘Ontbijtpraktijken’ nodigt OchtendMensen professionals uit om hun praktijkervaring en inzichten over een bepaald maatschappelijk vraagstuk te delen met onze adviseurs, met veel ruimte voor vragen en discussie. Dat noemen we de ontbijtpraktijk. Ditmaal was Jan Peter Niezink te gast, bestuurslid van Milieuplatform Zorgsector en werkzaam als Programmamanager Duurzaam Ondernemen bij ’s Heeren Loo, de grootste landelijke zorgaanbieder in de verstandelijke gehandicaptenzorg.

Green Deal samen werken aan duurzame zorg

Tijdens de ontbijtpraktijk hebben we ons verdiept in de Green Deal samen werken aan duurzame zorg die in november 2022 is gesloten. Met deze ‘nieuwe’ Green Deal wordt voortgebouwd op de eerste twee Green Deals die respectievelijk in 2015 en 2018 zijn begonnen. In de nieuwe Green Deal hebben partijen afgesproken om in 2030 55% minder CO2 te produceren (t.o.v. 2018) en om de zorg in Nederland in 2050 volledig klimaatneutraal te laten zijn. Daarnaast is minder gebruik en hergebruik van grondstoffen en materialen in de zorg hard nodig en is het doel om in 2030 50% minder grondstoffen te gebruiken (t.o.v. 2016). Grote doelstellingen en ambities, maar hoe realiseer je dit in de praktijk?

“Binnen de huidige opgaven in de zorgsector lijkt verduurzaming van de sector soms een beetje een ondergeschoven kind. Het is relevant en belangrijk om ons hierin te blijven verdiepen en de kennis en bewustwording toe te passen in onze opdrachten.”

Annet Zevenbergen

Adviseur OchtendMensen

Duurzame zorg: van grote doelen naar concrete uitwerkingen

Jan Peter nam ons mee in zijn werk als Programmamanager Duurzaam Ondernemen bij ’s Heeren Loo, een zorgaanbieder voor ongeveer 16.000 mensen met een verstandelijke beperking. Een voorbeeld bij ’s Heeren Loo dat circulariteit stimuleert, is een eigen ecostraat waar cliënten dagelijks het afval scheiden in verschillende containers. Vervolgens zijn cliënten betrokken bij het ophalen van het GFE-afval en het aanbrengen van de compost op de tuingrond. Sommige regio’s hebben ook recycle-ateliers en kringloopwinkels. Hergebruik van materialen wordt gestimuleerd door een interne marktplaats, waar alle vestigingen van ’s Heeren Loo hun vraag en aanbod van spullen op kenbaar kunnen maken.

Met als doelstelling om voor iedere cliënt een zonnepaneel te plaatsen, is ’s Heeren Loo met 10.000 zonnepanelen inmiddels over de helft. De organisatie koopt energie groen in en gebruikt een energiemonitoringsysteem om energiegebruik bij te houden en afwijkend verbruik te constateren. Daarnaast zijn er nog allerlei initiatieven, zoals vegetarische receptenboeken voor de cliënten, opleidingen over wat goed en slecht is voor het milieu en over hoe je een moestuin moet aanleggen.

Uitdagingen voor duurzaamheid in de zorg

De zorg staat anno 2023 zwaar onder druk: enorme werkdruk, toenemende zorgkosten en te weinig personeel zorgen ervoor dat zorginstellingen niet altijd toekomen aan duurzaamheid. Terwijl het juist zo belangrijk is. Met de adviseurs van OchtendMensen hebben we gebrainstormd over welke bijdragen nodig zijn vanuit de verschillende stakeholders om de zorg te verduurzamen. Wil je hier meer over weten? Stuur ons dan een bericht, we praten graag met je door.

Wil je weten wat voor Zorg- en Gezondheid-opdrachten én Klimaat- en Duurzaamheid-opdrachten OchtendMensen doen? Lees dan verder op onze themapagina's of kom naar onze inhousedag op vrijdag 2 juni! 

Neem contact op met Roos Thijssen - Manager Zorg & Gezondheid bij OchtendMensen

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Maak een afspraak, dan vertellen we het je. Dat kan ‘in person’ op ons kantoor in Amersfoort of Den Haag, maar ook via het scherm of de telefoon.

Onderdeel van TwynstraGudde