Menu

De natuur staat op omvallen. Maar waarom is alles dan groen?

Ruimte & Leefomgeving


In gesprek met boswachter en bezoekers

Onze adviseurs van de marktgroep Ruimte & Leefomgeving hebben zich in de afgelopen weken gebogen over een van de meest actuele opgaven: het herstel van de Nederlandse natuur. Ze vroegen zich af: is er een verschil tussen wat je hoort en leest over de staat van de natuur en wat je buiten ervaart? En als dat er is, wat betekent dit voor het draagvlak voor het natuurherstelbeleid? Antoinette, Thijs en Kaj gingen op zoek naar antwoorden. Ze gingen met de boswachter van het Leersumse Veld in gesprek over de achteruitgang van flora en fauna en hoe je die achteruitgang ziet. Vervolgens stapten ze de auto in om naar het gebied te rijden en er zelf achter te komen wat bezoekers ervaren. Zien Nederlanders dat het slecht gaat met de natuur?  En waar letten ze dan op? Hieronder lees je het gesprek van de adviseurs over hun bevindingen en over de betekenis daarvan voor het draagvlak voor het natuurherstelbeleid. 

Van een virtuele werkelijkheid naar een zichtbare werkelijkheid

Antoinette: “Ik lees veel nieuwsartikelen en rapporten waarin wordt uitgelegd dat het niet goed gaat met de Nederlandse natuur. De boodschap is duidelijk: plant- en diersoorten verdwijnen waardoor ecosystemen uit balans raken. We moeten de natuur beschermen om de balans te herstellen en om een grotere disbalans te voorkomen. Verschillende overheden ontwikkelen vanwege deze reden natuurherstelbeleid, maar het draagvlak hiervoor lijkt soms te ontbreken. Boerenorganisaties organiseren bijvoorbeeld grote protestacties met veel maatschappelijke bijval en een aantal opiniemakers ontkent stellig dat het slecht gaat met de natuur. Het argument is dan dat de natuur volop groeit en bloeit.” 
Thijs: “Ik kan me best voorstellen dat je buiten de indruk krijgt dat het goed gaat met de natuur. Zeker in het voorjaar. Ik snap dat ook wel. Het publieke debat wordt vooral gevoerd op basis van wetenschappelijke statistieken en analyses van experts. Belangrijk, maar dat sluit misschien niet aan bij de manier waarop een groot deel van de Nederlanders de natuur beleeft. Ik vraag me af: Zien mensen (het probleem van) een slechte natuur en het belang van natuurherstel? Weten mensen eigenlijk wel waar ze op moeten letten om te zien en ervaren hoe het gaat met de natuur?”
Kaj: “Nou, ik weet dat het probleem er is en ik vind het belangrijk dat de natuur wordt hersteld, maar ik vind het inderdaad moeilijk om te zien en ervaren hoe het gaat met de natuur. Ik maak graag lange wandelingen in de groene omgeving van een natuur- of buitengebied. Hoewel ik weet dat de natuur zich in een slechte staat begeeft, kom ik altijd met een goed gevoel thuis en ben ik blij dat ik de rust en al het mooie groen van het natuurlandschap heb kunnen ervaren. De kennis maakt dus niet dat ik een negatieve ervaring in de natuur heb. Het is juist de natuur die zorgt voor de positieve ervaring.”

De ervaring van bezoekers in het Leersumse Veld

Thijs: "We zien eigenlijk hetzelfde gebeuren bij de bezoekers van het Leersumse Veld. Ze gaven allemaal aan dat ze het erg fijn vinden in het natuurgebied..."

Verder lezen?

Ben je benieuwd naar de inzichten die Antoinette, Thijs en Kaj hebben opgedaan in het Leersumse Veld en wil je weten wat volgens hen nodig is om het maatschappelijke draagvlak voor natuurherstel te vergroten? Laat hieronder je emailadres achter en ontvang de volledige tekst.

 

“Draagvlak ontstaat op het moment dat mensen het probleem waarover ze horen en lezen ook daadwerkelijk als probleem ervaren.”

Neem contact op met Albert Pansier - Manager Ruimte & Leefomgeving bij OchtendMensen

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Stuur Albert een berichtje en hij neemt contact met je op!

Onderdeel van TwynstraGudde