Menu

# Project - Klimaat & Duurzaamheid

Adviseur Energietransitie Gemeente Amersfoort

Opdrachtgever Gemeente Amersfoort
Rol Adviseur
Thema Klimaat & Duurzaamheid
Adviseur Jorik van Koppen
Adviseur Energietransitie Gemeente Amersfoort

Naar een aardgasvrije samenleving

Gemeenten staan voor een grote opgave. In 2050 moeten alle gebouwen namelijk van het gas af zijn. Dus ook die in de gemeente Amersfoort.

De gemeente Amersfoort werkt momenteel samen met belanghebbenden om de eerste wijk, Schothorst-Zuid, van het gas af te helpen. De gemeente is hierbij de belangenbehartiger van de bewoners, zorgt ervoor dat de overgang naar aardgasvrij betaalbaar is voor iedereen en dat alle woningen meegenomen worden in de transitie.

Nederland aardgasvrij maken is geen eenvoudige opgave. Er is namelijk een ingreep nodig in alle bestaande gebouwen waar miljoenen Nederlanders zelf de eigenaar van zijn. Ook zijn gemeenten veelal afhankelijk van het Rijk voor financiële instrumenten. Verder zijn er tal van technische mogelijkheden om van het gas af te gaan waar een keuze tussen moet worden gemaakt: bijvoorbeeld via warmtenetten, warmtepompen of waterstof.

“Kritiek in het laten slagen van de energietransitie zijn de gemeentes. Het was inzichtelijk om te ervaren waar een gemeente in de praktijk tegenaan loopt en welke bewegingsruimte en sturingskracht een gemeente heeft.”

Jorik van Koppen

Advsieur OchtendMensen

Programmatisch werken

Als adviseur Energietransitie helpt OchtendMensen-adviseur Jorik van Koppen de gemeente Amersfoort met het laten slagen van deze opgave. Jorik heeft het team begeleid in het opstellen van een Doelen-Inspanningen-Netwerk (DIN-netwerk) om hen te helpen doelgerichter te werk te gaan. Dit overzicht heeft hij verwerkt in een concept-programmaplan dat dient als aanzet voor de meerjarenstrategie voor het programma Energietransitie.

 

 

 

Jorik_4lichtblauwweb-1

In deze opdracht heeft Jorik geleerd over de moeilijkheden om programmatisch werken in de praktijk toe te passen en over hoe een grote opgave programmatisch ingericht kan worden.

Lees hier meer over waar OchtendMensen aan werken op het gebied van Klimaat & Duurzaamheid.

 

Gerelateerde projecten

Alle projecten

Neem contact op met Irene Veldman, businessmanager

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Stuur Irene een berichtje en ze neemt contact met je op!

Onderdeel van TwynstraGudde