Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder

Capaciteits­manager Vaccinaties GGD Hollands Midden

Opdrachtgever GGD Hollands Midden
Specialisatie Project- en programmamanagement
Focusgebied Zorg & Gezondheid
Adviseur Philip Oomkens

Capaciteits­manager Vaccinaties GGD Hollands Midden

De grootste vaccinatiecampagne ooit

Zo snel mogelijk weer terug naar het normale leven; dat is waar vrijwel iedereen in de langdurige Corona-pandemie naar verlangt. Om de druk op de zorg te verlagen en zo snel mogelijk beperkende maatregelen te kunnen terugschroeven, is de belangrijkste stap om zo veel mogelijk te vaccineren. De vaccinatiecampagne die voor Corona is opgetuigd, is de grootste ooit. We maken ons in Nederland klaar om in rap tempo tot wel 2 miljoen prikken per week te zetten.

Strategische verdeling vaccinaties en samenwerking GGD, huisartsen en ziekenhuizen

Om die missie in goede banen te leiden, is OchtendMensen-adviseur Philip Oomkens aan het werk bij de GGD Hollands Midden als Capaciteitsmanager Vaccinaties. Hij houdt zich onder andere bezig met de strategische verdeling van vaccins, de opening van nieuwe vaccinatielocaties, de surplus-vaccinatie en de samenwerking met huisartsen.

Eén van de uitdagendste aspecten van de vaccinatiecampagne is het aantal uitvoerende partijen. In Nederland ligt het vaccineren bij drie verantwoordelijke partijen: de GGD, de huisartsen en de ziekenhuizen. Deze partijen worden normaliter niet centraal aangestuurd. Echter, in de Coronacrisis worden zij allemaal aangestuurd vanuit het ministerie van VWS. Met wekelijks veranderende vaccinatiestrategieën en afhankelijkheid van veel factoren is het soms lastig om bij te houden wie wat op welk moment precies doet.

GGD en huisartsen delen vaccinatielocaties

Waar de GGD Hollands Midden en veel huisartsen uit de regio trots op zijn, is de onderlinge samenwerking die tot stand is gebracht. Philip heeft een belangrijke rol gespeeld in het tot stand brengen van deze samenwerking. Hij heeft de wensen van de huisartsen en GGD vergeleken, uitgezocht wat de GGD de huisarten kon bieden, en vervolgens afspraken uitgewerkt en gemaakt over hoe, wanneer en waar de huisartsen na sluitingstijd konden vaccineren.

In de regio Hollands Midden worden er nu vier verschillende vaccinatielocaties gedeeld met de huisartsen waardoor zij ’s avonds, als de GGD klaar is, nog een paar uur hun eigen patiënten kunnen vaccineren. Sommige dagen zetten de huisartsen hier meer dan 1.000 extra vaccins per locatie op één avond!

Meer over samenwerken in de zorg lees je op de themapagina op onze website. En wij vertellen je graag wat OchtendMensen nog meer doet in de Zorg & Gezondheid.

"Bij de grootste vaccinatiecampagne ooit, is het mijn taak te zorgen dat de capaciteiten die de GGD heeft zo goed mogelijk gebruikt worden. Dat betekent niet alleen een slimme verdeling van vaccins, maar ook samenwerken met andere instanties om de vaccinatielocaties zo optimaal mogelijk te gebruiken."

Philip Oomkens - Adviseur Zorg & Gezondheid OchtendMensen

Meld je aan voor één van onze thema-nieuwsbrieven