Menu

# Project - Ruimte & Leefomgeving

Omgevingsmanager Gemeente Amsterdam

Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Rol Omgevingsmanager
Thema Ruimte & Leefomgeving
Omgevingsmanager Gemeente Amsterdam

De onderhoudsopgave van de gemeente Amsterdam

Als gemeente is Amsterdam verantwoordelijk voor de leefbaarheid van haar stad voor haar inwoners. Met een inwonersaantal dat oploopt richting de 900.000, is het zeker in Amsterdam belangrijk om de infrastructuur en de bebouwing goed te onderhouden. Naast de relatief kleinere onderhoudswerkzaamheden zijn ook de grotere voorzieningen om de zoveel jaar aan vervanging toe. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Watergraafsmeer speelt op dit moment een dergelijke vervangingsopgave: de ondergrondse infrastructuur is aan vervanging toe. Van die gelegenheid wordt gebruikt gemaakt om direct een warmtenet aan te leggen in de wijk, in het kader van de energietransitie. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht, onder andere met meer groen, minder auto’s en rainproof-maatregelen. 

De werkzaamheden en herinrichting van de wijk hebben een impact op de leefomgeving. Voor het onderhoudsproject speelt Omgevingsmanagement dan ook een belangrijke rol. OchtendMensen-adviseur Carolien Veldsink werkt samen met de omgevingsmanager (Niels Vrije van TwynstraGudde) in het projectteam van de gemeente Amsterdam. Hierbij levert zij een bijdrage aan het toekomstbestendig maken van de stad alsook aan de verduurzamingsopgave rondom de energietransitie.

“In deze rol kan ik zowel mijn sociale alsook mijn organisatorische vaardigheden goed inzetten. Elke dag op het project is anders en er spelen veel dingen naast elkaar. Dat maakt de opdracht leerzaam en uitdagend.”

Carolien Veldsink

Adviseur OchtendMensen

Omgevingsmanagement: wat is dat?

Wanneer een onderhoudsproject in een stad gepland staat, is het bijna onvermijdelijk dat veel verschillende partijen ermee te maken krijgen. Al deze partijen hebben een belang. Als omgevingsmanager is het je taak om het contact met de verschillende betrokkenen te onderhouden en om hun belangen in zicht te houden. Het doel hiervan is om te werken aan vertrouwen van de omgeving in het project en in de projectaanpak en dit te behouden gedurende het project. 

In de praktijk betekent het dat in de voorbereidende fase van werkzaamheden wensen en eisen uit de buurt worden opgehaald, zodat deze meegenomen kunnen worden in de projectplanning. In de uitvoerende fase ligt de nadruk vooral op lopend contact met de omgeving. Hierbij gaat het onder andere over afstemming van de werkzaamheden, maar bijvoorbeeld ook over het beantwoorden van vragen die gesteld worden vanuit de omgeving over het project.  

 

 

CVE_geelweb-2
 

Wat draagt OchtendMensen bij en wat leer je?

Het onderhouden van contact met de omgeving valt binnen het takenpakket van Carolien. Als assistent-omgevingsmanager borgt zij de verschillende communicatielijnen. Ook zorgt ze dat gestelde vragen bij de juiste partij terecht komen. Daarnaast fungeert zij als sparringspartner voor de omgevingsmanager en denkt ze mee over een aantal communicatieafwegingen en lopende issues binnen de omgevingsoverleggen. Bij afwezigheid van de omgevingsmanager valt zij in bij het IPM-overleg. Binnen het project wordt samengewerkt conform het IPM-model. Dit is dus een leerzame rol met een divers takenpakket, waarbij de adviseur zowel op sociaal als organisatorisch vlak uitgedaagd wordt. 

 

 

Gerelateerde projecten

Alle projecten

Neem contact op met Albert Pansier, businessmanager

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Stuur Albert een berichtje en hij neemt contact met je op!

Onderdeel van TwynstraGudde