Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder

Programma­manager Energie­transitie NS

Opdrachtgever Afdeling Duurzaam Ondernemen Nederlandse Spoorwegen
Specialisatie Project- en programmamanagement
Adviseur Eva Louwerenburg

Programma­manager Energie­transitie NS

Duurzaam ondernemen bij de NS

Nederland duurzaam bereikbaar. Voor en door iedereen. Daar staat de Nederlandse Spoorwegen (NS) voor. Het team Duurzaam Ondernemen van de NS werkt samen met collega’s uit de diverse bedrijfsonderdelen en afdelingen aan het verduurzamen van de organisatie. Dat gebeurt aan de hand van drie pijlers: fossielvrij, circulair en groen.

Fossielvrij ondernemen

OchtendMensen-adviseur Eva Louwerenburg zet zich samen met collega’s van de NS in voor de pijler ‘Fossielvrij ondernemen’. De doelstelling van fossielvrij is om in 2030 80% minder aardgas te gebruiken en in 2040 volledig fossielvrij te zijn. Fossielvrij betekent het gebruik van volledig duurzame energie zonder fossiele back-up.

Vertaling van strategie naar concrete projecten

Als Programmamanager Energietransitie zorgt Eva voor de vertaling van de strategie voor fossielvrij naar concrete acties en projecten. Zo coördineert Eva de ontwikkeling van een energiedashboard dat inzicht biedt in de voortgang van diverse doelen en hoe(veel) diverse projecten bijdragen aan die doelen. Daarnaast werkt Eva aan het versnellen van de komst van fossielvrije treinen en bussen.

Fossielvrije treinen en bussen

Op dit moment rijden de treinen klimaatneutraal, maar als het niet waait dan is er een fossiele back-up. Daarom is de NS bezig met opwek van energie, opslag en uur-matching. Uur-matching betekent dat de groene stroom die je koopt op hetzelfde moment wordt opgewekt als je het gebruikt. Alleen dan wordt de verbruikte stroom zonder CO2 opgewekt. Eva onderzoekt hoe uur-matching de NS verder kan verduurzamen.

Niet alleen de treinen, maar ook de inzet van bussen wordt fossielvrij. NS zet bussen in als de treinen niet kunnen rijden. Deze bussen rijden sinds januari 2019 op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) gemaakt van afgewerkt frituurvet en industriële vetten. Om te blijven innoveren kijkt de NS verder. Eva trekt dit innovatieproject en onderzoekt samen met bus leveranciers andere mogelijkheden om de bussen te verduurzamen, door o.a. elektrificatie of waterstof.

Op deze manier draagt OchtendMensen bij aan een fossielvrije NS!

Wil je meer weten over duurzaam ondernemen bij NS? Kijk dan op https://www.ns.nl/over-ns/duurzaamheid

Wil je weten wat de adviseurs van OchtendMensen doen bij opdrachtgevers op het gebied van Energie & Duurzaamheid, kijk dan op onze marktpagina.

 

“Eva heeft een grote bijdrage aan het verduurzamen van de NS. In de pijler Fossielvrij werkt zij aan de vertaling van onze strategie naar implementatie. Met haar analytisch vermogen, communicatieve vaardigheden en resultaatgerichtheid heeft ze voor beweging gezorgd.”

Mea Westerbeek - Teamlead Duurzaam Ondernemen en programmamanager Fossielvrij Ondernemen bij NS

Meld je aan voor één van onze thema-nieuwsbrieven