Menu

OchtendMensen-nieuws

Beleven van de iftar: De kracht van de Refugee Talent Hub

Datum 10-04-2024
Beleven van de iftar: De kracht van de Refugee Talent Hub

 

Op 1 maart 2024 stapte ik samen met tien OchtendMensen-collega's en tien statushouders in het traject van de Refugee Talent Hub; samen vormen wij tien duo’s van mentor en mentee. Dit initiatief bracht ons samen met een gemeenschappelijk doel: het benutten van talent en het overbruggen van de kloof naar werk voor statushouders in Nederland. 

 

Van binnenuit een andere cultuur ervaren 

Bij de eerste ontmoeting met mijn mentee, Refia, werd ik direct, samen met mijn collega Joëlle en haar mentee Hüseyin, uitgenodigd voor een bijzondere gelegenheid: de iftar. De iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang 

Samen met Joëlle reisde ik twee weken later naar het huis van onze mentees, allebei licht gespannen omdat we onze mentees nog niet goed kennen en gelijk bij zo’n bijzondere avond worden uitgenodigd. We worden heel warm ontvangen en mogen gelijk aan tafel plaatsnemen. De geuren van huisgemaakte Turkse gerechten vullen de ruimte en terwijl we eten ontstaan er gesprekken over hun vlucht, het leven in Nederland en hun zoektocht naar werk. 

Veel statushouders zitten vast in een vicieuze cirkel 

Het is opvallend hoe onze mentees een sterke wil tonen om aan het werk te gaan. Ze zijn heel gemotiveerd om de Nederlandse taal nog beter te leren en hun kansen op de arbeidsmarkt beter te begrijpen. Ondanks hun sterke motivatie zijn ze een aantal obstakels tegenkomen op hun pad naar werk. Tijdens ons gesprek wordt mij duidelijk dat ze vast lijken te zitten in een vicieuze cirkel: om verder te integreren in de Nederlandse samenleving is een baan van essentieel belang. Maar om aangenomen te worden, verlangen werkgevers vaak dat statushouders al verder geïntegreerd zijn. Dit dilemma werpt een barrière op voor veel statushouders die willen bijdragen aan de samenleving en lijkt moeilijk te doorbreken. 

Om deze reden zijn de gemeenten Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en regiogemeenten Meijerstad, Vught, Boxtel en Nuenen gestart met een proef waarbij statushouders die zich vanuit de asielopvang vestigen in hun gemeente direct aan werk worden geholpen. Demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderstreept het belang hiervan: Door te werken kunnen statushouders een zelfstandig bestaan opbouwen, de taal leren, bijdragen aan de samenleving. Het is essentieel dat zij de kans krijgen én grijpen. Het zou een gemiste kans zijn als we talent onbenut laten, want we hebben iedereen op deze arbeidsmarkt hard nodig." 

Refugee Talent Hub: een platform voor ontmoetingen tussen culturen 

Wanneer we zijn uitgegeten, drinken we Turkse thee en praten we over de stappen die onze mentees al genomen hebben in hun zoektocht naar werk. Centraal staan de taalcursussen die ze volgen en beiden zijn bezig met (het zoeken naar) vrijwilligerswerk als opstap naar een betaalde baan. Ook vertellen ze ons meer over de iftar en hoe die beleefd wordt in hun thuisland. 

Wanneer ik met mijn collega terugreis, bespreken we hoe waardevol het Refugee Talent Hub-traject is. Het Refugee Talent Hub-traject biedt niet alleen ondersteuning bij het vinden van werk, maar is ook een platform voor ontmoetingen en uitwisselingen tussen verschillende culturen. Na de beleving van mijn eerste iftar ga ik met een belangrijk inzicht naar huis: het is niet vanzelfsprekend om zoveel kansen te hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. 

Van elkaar leren en je blik verbreden

De komende maanden ga ik samen met mijn mentee aan de slag om de stap naar werk kleiner te maken. Onder andere door samen haar CV aan te passen, vacatures te zoeken en hierbij geschikte motivatiebrieven te schrijven. Ik kijk ernaar uit om op deze manier bij te dragen aan haar zoektocht naar werk, de Turkse cultuur beter te leren kennen en mijn eigen blik te verbreden.  

Het Refugee Talent Hub-traject biedt niet alleen ondersteuning bij het vinden van werk, maar is ook een platform voor ontmoetingen en uitwisselingen tussen verschillende culturen.

Maaike van de Laarschot

Adviseur OchtendMensen
Onderdeel van TwynstraGudde