Menu

OchtendMensen-nieuws

Een veilige omgeving voor lastige gesprekken

Datum 01-12-2022
Een veilige omgeving voor lastige gesprekken

Door Philip Oomkens, adviseur OchtendMensen en lid team Diversiteit & Inclusie – juli 2022

Sommige onderwerpen brengen we normaal liever niet ter sprake; we vinden het lastig om zelf over te praten of we weten simpelweg niet zo goed hoe we erover moeten beginnen. Vaak vinden we het lastig om te praten over iemands geloofsovertuiging, afkomst, geaardheid of andere denkwijze. Vanuit de werkgroep Diversiteit & Inclusie van OchtendMensen – bestaande uit een doorroulerende groep van onze jonge professionals – vinden we het belangrijk om een veilige omgeving te bieden en deze onderwerpen wel bespreekbaar te maken. We worden figuurlijk rijker en ontwikkelen een bredere visie door meer over elkaar te weten te komen en te bespreken waar we vandaan komen en hoe we denken.

Daarom organiseren we binnen OchtendMensen elke paar maanden een groepsgesprek waarin deze wat gevoeliger onderwerpen onder goede begeleiding aangesneden kunnen worden. Waarin de moeilijke vragen die je normaal gesproken niet zo snel zou stellen toch gesteld kunnen worden. En waarin we een open en veilige sfeer creëren waarin iedereen durft te zeggen wat ze vinden.

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer

Eén van de laatste onderwerpen die we aangesneden hebben, is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. ‘Hot topic’ op dat moment was dat er net zoveel mannen genaamd Peter CEO zijn in het bedrijfsleven als dat er vrouwen CEO zijn. Wat het voor ons als OchtendMensen – onderdeel van TwynstraGudde – extra actueel maakte, was dat net bekend was gemaakt was dat onze vrouwelijke directeur (Micky Adriaansens/nu minister van EZ&Klimaat) werd opgevolgd door een interim directeur genaamd Peter. Dit was een wat ongelukkige timing voor deze Peter, maar voor ons wel een mooie aanleiding om de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen te bespreken.

Een belangrijke uitkomst van dit gesprek was dat de vrouwen van OchtendMensen het belangrijk vinden om ook vrouwelijk leiderschap terug te zien bij hun werkgever. Velen van hen zien vrouwen in het bestuur van de eigen organisatie als belangrijk, stimulerend en inspirerend rolmodel.

Ons doel is dat iedereen zich thuis voelt

De afgelopen jaren heeft het Diversiteit & Inclusie-team van OchtendMensen besteed aan diverse zaken binnen OchtendMensen onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen. Zo hebben we uitgebreid gekeken naar onze werving- & selectieprocedure inclusief de ‘onboarding’, hoe wij diversiteit willen laten weerspiegelen in onze organisatie, onze groeiwensen en hoe we OchtendMensen zo inclusief mogelijk kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is dat de communicatie in onze selectieprocedure vanaf nu aan de sollicitant de keuze biedt om als man, vrouw of non-binair aangesproken te worden. Ons doel is om in OchtendMensen een zeer diverse groep mensen aan het werk te hebben die zich allemaal thuis voelen, ongeacht hun geslacht, geaardheid, denkwijze, geloofsovertuiging of achtergrond.

Wil jij ook werken bij een bedrijf waar je echt jezelf mag zijn, lees dan meer op onze websitepagina Werken bij OchtendMensen.

"Ik vind het belangrijk dat iedereen binnen OchtendMensen zich veilig voelt om zijn eigen mening hoorbaar te maken."

Philip Oomkens

Adviseur OchtendMensen, lid team Diversiteit & Inclusie
Onderdeel van TwynstraGudde