Menu

OchtendMensen-nieuws

Het verbinden van techniek en maat­schappelijke vraag­stukken in onze opdrachten

Datum 27-10-2022
Het verbinden van techniek en maat­schappelijke vraag­stukken in onze opdrachten

Vanuit OchtendMensen wordt er aan allerlei hedendaagse maatschappelijke vraagstukken gewerkt die niet zomaar vanuit één discipline op te lossen zijn. Denk aan de warmtetransitie in wijken of aan groene en gezonde stedelijke ontwikkeling. OchtendMens Jorik van Koppen zoekt vanuit zijn technische achtergrond continu de verbinding tussen de techniek en deze maatschappelijke vraagstukken. In deze blog neemt hij je mee in hoe hij deze verbindingen legt in zijn opdrachten en wat dit hem brengt.

Tijdens mijn masters ‘Mechanical Engineering’ en ‘Communication Design for Innovation’ besefte ik me dat de ‘bottleneck’ in het implementeren van een technische innovatie niet altijd bestaat uit technische vraagstukken. Vaak spelen de maatschappelijke, organisatorische en communicatiegerelateerde processen een net zo grote rol. Precies op het snijvlak tussen deze verschillende vraagstukken wil ik mijn bijdrage leveren. Vanuit OchtendMensen werk ik elke dag aan het met elkaar verbinden van deze werelden!

Verbindingen leggen bij het programma Luchtruimherziening

Momenteel vervul ik de rol van programmasecretaris bij het programma Luchtruimherziening, onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ik maak deel uit van een programma dat zich op het speelveld bevindt tussen vijf partnerorganisaties: twee ministeries en drie uitvoeringsorganisaties. Hierin leer ik hoe de verschillende facetten van een veelzijdige organisatie met elkaar samenhangen. De politieke besluitvorming waarbij er op verschillende niveaus wordt afgestemd, de ontwikkeling van nieuwe technische oplossingen, het creëren van draagvlak binnen én tussen de organisaties en participatie en communicatie met omwonenden.

Als programmasecretaris ondersteun ik de directie bij het reilen en zeilen van de organisatie. Door mijn centrale rol heb ik weet van veel verschillende facetten binnen de organisatie en kan ik eenvoudig verbindingen leggen. De politieke component hiervan interesseert me denk ik nog het meest. Vanuit mijn rol leer ik hoe debatten in de Tweede Kamer achter de schermen worden voorbereid en hoe de informatievoorziening aan de minister verloopt.

Verbindingen leggen binnen OchtendMensen

Binnen OchtendMensen leg ik de verbinding tussen techniek, maatschappij, organisatie en communicatie op een andere manier. Ik ben onderdeel van de marktgroep Klimaat & Duurzaamheid, die bestaat uit een groep van 16 OchtendMensen die zich bezighouden met duurzaamheidsvraagstukken zoals de energietransitie. Deze transitie is bij uitstek een complexe opgave waarbij er binnen de domeinen techniek, maatschappij, organisatie en communicatie goed moet worden samengewerkt.

Ikzelf houd me bezig met de productontwikkeling van het thema ‘Warmtetransitie in Wijken’, waarvoor ik onder meer Programmadirecteur Aardgasvrije Wijken Jos van Dalen heb geïnterviewd. Binnen de marktgroep Klimaat & Duurzaamheid worden er verder aan de lopende band lunchlezingen, masterclasses en andere kennissessies georganiseerd om elkaar en ons door professionals bij te laten praten over de actuele ontwikkelingen van de energietransitie. Inspirerend en altijd voer voor het leggen van weer nieuwe verbindingen!

Wil je meer weten over de breedte van je mogelijkheden bij OchtendMensen, lees dan in deze blog hoe OchtendMens Jeroen Ubels overstapte van poppodia naar een baan als adviseur bij OchtendMensen.

Bij OchtendMensen kun je solliciteren als junior-adviseur als je een WO-master hebt afgerond. Met vrijwel iedere universitaire studierichting kun je bij OchtendMensen terecht, mits je raakvlak hebt met onze aandachtsgebieden. Wij zoeken altijd nieuwe collega’s die ambitieus, pro-actief, ondernemend, zelfstandig en communicatief zijn. Je vindt meer informatie over onze vacatures en ons selectieproces op onze website.

Wil je meer weten over solliciteren of werken bij OchtendMensen, neem dan contact met mij op. Of schrijf je direct in voor onze inhousedag.

"Vaak spelen de maatschappelijke, organisatorische en communicatiegerelateerde processen een net zo grote rol als de technische vraagstukken."

Jorik van Koppen

Adviseur OchtendMensen
Onderdeel van TwynstraGudde