Participatie bij aardgasvrije wijken
Een voorbeeld van een vraagstuk in beweging is hoe de overheid bewoners het beste kan betrekken bij de overgang naar aardgasvrij wonen. Het OFL is door het PAW, Programma Aardgasvrije Wijken, gevraagd om met de volgende vraag aan de slag te gaan: “In welke omstandigheden is welk type participatie het meest effectief in het aardgasvrij maken van wijken?’’ Binnen dit traject ‘participatie bij aardgasvrije wijken’ van het OFL worden nieuwe inzichten, signalen en trends opgevangen. Deze signalen worden door het OFL geanalyseerd en doorgegeven aan het speelveld en aan het PAW. Het team waarin Oukje werkt, streeft ernaar om als schakel te functioneren tussen de leefwereld en de formele wereld.
Leren via de mensen die het doen: in wijken én in ministeries
Veel van de signalen binnen het traject ‘participatie bij aardasvrije wijken’ komen binnen via een een begeleidingsgroep. Dit is een brede groep van ervaringsdeskundigen vanuit samenleving en overheden die het onderwerp bekijken vanuit het perspectief van bewoners en organisaties. Om inzichten uit de leefwereld en de formele wereld op te halen én op de juiste plek te krijgen, werkt Oukje aan ‘community engagement’. Via verschillende vormen – zoals podcasts en verhalenreeksen – worden verschillende perspectieven opgehaald, gedeeld en via bijeenkomsten en ontmoetingen gedeeld en besproken. Dit werk vraagt om een combinatie van mensenwerk en creativiteit. Van producten maken en strategisch delen. Van denken en doen. Om zo binnen een opgave waarin veel wordt geleerd – een opgave in beweging – de verschillende werelden met eigen taal en cultuur te verbinden. Want als nieuwe kennis en inzichten worden opgedaan, maar niet verspreid, bestaan ze dan wel?
Wil je weten wat voor Klimaat & Duurzaamheid-opdrachten OchtendMensen doen, lees dan verder op onze themapagina. En wil je op de hoogte worden gehouden van wat OchtendMensen publiceert over Klimaat & Duurzaamheid, schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief.