Menu

OchtendMensen-nieuws

Leeratelier Grenzen & Balans: Durf jij een rechtse directe uit te delen? Je eigen patronen in denken, voelen en handelen leren kennen 

Auteur Jana de Rooij
Datum 23-12-2022
Leeratelier Grenzen & Balans: Durf jij een rechtse directe uit te delen? Je eigen patronen in denken, voelen en handelen leren kennen 

Als je studeert, leer je om vooral op je ratio af te gaan. Je hoofd is leidend voor de academische prestaties die je levert. Van analytisch essay tot genuanceerde thesis: je verstand leidt de weg. Maar onder dat verstand liggen patronen die steeds terugkeren in hoe jij denkt, voelt en handelt. 

In de opleiding van OchtendMensen zitten veel aanknopingspunten om je eigen patronen te ontdekken en ermee te werken. Dat doen we onder andere in het leeratelier Grenzen & Balans; in de wandelgangen bij OchtendMensen ook wel het leeratelier Boksen genoemd. Dit leeratelier is veelbesproken onder onze adviseurs. Want wie durft een klap uit te delen? Hoe reageer je op een klap, en wat zegt dat over jou? 

Ook Ochtendmensen-adviseur Jana de Rooij mocht de bokshandschoenen aantrekken. In deze blog neemt ze jullie mee in haar ervaring en vertelt ze dat boksen een onthullende manier blijkt om jezelf te leren kennen. 

Je eigen leervraag als rode draad 

In ons leeratelier Grenzen & Balans leg je samen met coach, voormalig bokser en karatekampioen Robin van Soolingen je eigen patronen bloot. 

Op een vrijdagochtend staan we met onze ochtendploeg in sportkleding in Amersfoort. Hoewel Robin ontspannen oogt, staan wij met gespannen koppies te wachten. Robin trapt af met een persoonlijk verhaal over zijn leven waarna wij over onszelf vertellen. We gaan met Robin in gesprek over deze persoonlijke leerdoelen en hij pelt ze vakkundig af tot de kern. 

Boksen als middel om patronen te herkennen 

Tijdens de eerste opdracht vraagt Robin ons in de bokshouding te gaan staan. We staan verspreid door de zaal, en Robin probeert ons één voor een uit balans te halen. Wat wil je doen als je uit balans raakt? Blijf je ademen? Corrigeer je de houding snel? Of zet je een stapje de andere kant op? 

Ook mij geeft Robin een paar flinke zetten. Ik pas me aan en herpak me, zet na zet. En dat ziet Robin. Het aanpassen en doorzetten is voor mij een herkenbaar patroon. Ook mijn collega’s kunnen hun manier van boksen verbinden aan hun werkwijze en denkpatronen. 

Na deze eerste opdracht leren we de basistechnieken van boksen. Vervolgens gaan we in wisselende samenstellingen één op één boksen. Hierbij gaan we achteraf steeds in gesprek over hoe dit was: hoe verliep het boksen? Waren we fel of juist niet? Wie had de overhand en wie volgde? Ook de antwoorden op deze vragen kunnen we verbinden aan onze werkwijzen en denkpatronen.  

We sluiten de dag af met een gesprek waarbij we reflecteren op onze persoonlijke leerdoelen. De leerateliers worden ook bijgewoond door een talentmanager, waarmee je nadien laagdrempelig in gesprek kan gaan over je ervaringen en inzichten van deze dag. Dit leeratelier heeft mij waardevolle inzichten opgeleverd over de patronen in mijn denken, doen en werken. Sinds dit leeratelier ben ik mij hiervan bewust én kan ik hier verder mee aan de slag.  

Wil je meer weten over solliciteren of werken bij OchtendMensen, neem dan contact met mijop. Meer over solliciteren of onze inhousedag lees je hier. 

Ben je al aan het werk, maar mis je een deel reflectie? De opleiding van OchtendMensen staat ook open voor jonge professionals uit andere organisaties. Ook de junior-adviseurs van onze moederorganisatie TwynstraGudde volgen ons opleidingstraject. Wil je meer weten over deze mogelijkheid? Neem dan contact met op met onze Talentmanager Noëlle van den Boom! 

Neem contact op met Jasmijn Frie, coördinator Werving en Selectie

Dan belt of mailt Jasmijn je snel terug en kun jij al je vragen over onze opleidingen aan haar stellen.

Onderdeel van TwynstraGudde