Menu

OchtendMensen-nieuws

Ontwikkel­ing: een interview met manager en adviseur

Datum 29-11-2022
Ontwikkel­ing: een interview met manager en adviseur

Door Roos Thijssen en Marjolein Wesselo, respectievelijk manager en adviseur OchtendMensen, oktober 2022

Roos Thijssen is sinds augustus 2022 gestart als manager Zorg & Gezondheid bij OchtendMensen en heeft ook zelf het traject als adviseur bij OchtendMensen doorlopen. Marjolein Wesselo sprak haar over haar rol en de onderwerpen zelfontwikkeling en feedback. Hoe kijkt Roos hier tegenaan en hoe wil zij zich hiervoor inzetten? 

Hoe lang ben jij al betrokken bij OchtendMensen?

In januari 2020 ben ik gestart bij OchtendMensen als adviseur. Ik heb daarvoor een aantal jaar als
jurist gewerkt, maar ik merkte vast te lopen in mijn ontwikkeling. In mijn zoektocht naar een passende werkplek werd ik door vrienden gewezen op TwynstraGudde. Uiteindelijk vond ik mijn plek bij OchtendMensen. Na het driejarige traject als adviseur te hebben doorlopen, ben ik sinds afgelopen zomer gestart in de rol van Manager Zorg & Gezondheid.  

Waarom was je op zoek naar een plek waar je jezelf nog meer kon ontwikkelen?

Na mijn studie ben ik direct gaan werken. Ik merkte toen al snel dat ik in die rol mezelf niet goed kon ontwikkelen en mijn kwaliteiten niet benutte. Bovendien was ik ook niet helemaal zeker wat mijn kwaliteiten waren. Ik vond mijn baan wel ontzettend leuk en wilde graag in de zorg actief zijn, maar wilde graag meer mijn talenten ontdekken. Ik was ook op zoek naar meer begeleiding hierin.
In veel banen ligt de focus op je werkzaamheden. Bij OchtendMensen ligt de focus op ontwikkeling. Ik ben van mening dat je tijdens je studie niet leert ‘hoe’ je moet werken. Veel werkgevers gaan er vanuit dat een starter dat al wel weet. Bij OchtendMensen word je goed begeleid in hoe je je werk het beste organiseert, kun je groeien in de rollen die je uitvoert en leer je zowel theoretisch als praktisch. 

Waarom is die ontwikkeling dan zo belangrijk en hoe draagt OchtendMensen daaraan bij?

Veel bedrijven vinden ontwikkeling belangrijk. Er wordt dan vaak gevraagd wat je niet goed kan en verder zou willen ontwikkelen. Maar het is juist zo belangrijk om te ontdekken waar je goed in bent, waar je kwaliteiten liggen en hoe je die kunt benutten en verder ontwikkelen. OchtendMensen legt de focus op het positieve: waar liggen je kwaliteiten en hoe zet je die zo goed mogelijk in? Daardoor kun je groeien naar een rol die bij je past. Bij OchtendMensen zijn beide ontwikkelpaden (ontdekken waar je kracht ligt én wat je nog wil ontwikkelen) in balans en wordt er gekeken naar zowel persoonlijke ontwikkeling als professionele ontwikkeling. 

Was bij jou direct duidelijk waar je talenten liggen en wat je na de drie jaar bij Ochtendmensen wilde doen?

Nee, zeker niet. Ontdekken waar je goed in bent is ook een proces. In mijn geval hielp ik vaak collega’s met een hulpvraag. Ik bleek open en benaderbaar en op een gegeven moment kwamen er steeds meer mensen naar mij toe. Ik werd enthousiast als ik anderen kon helpen. In mijn opdrachten merkte ik dat ik het contact met opdrachtgevers leuk en inspirerend vond. En tenslotte ben ik eigenlijk gewoon fan van OchtendMensen als bedrijf: het is een plek waar ik me thuis voel en graag aan verbonden ben. Daarmee ben ik langzamerhand toegegroeid naar de rol van manager. 

'Als manager probeer je de kwaliteiten van iemand bloot te leggen, zodat deze ook zichtbaar worden voor de persoon zelf. Zo help je een adviseur te groeien van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam.'

Roos Thijssen

Manager Zorg & Gezondheid OchtendMensen

Hoe kan je als manager de ontwikkeling van een adviseur stimuleren?

Soms is het lastig om iets waar je goed in bent als een kwaliteit te zien. Je neemt het bijna als vanzelfsprekend aan. Als manager probeer ik de kwaliteiten van iemand bloot te leggen, zodat deze ook zichtbaar worden voor de adviseur zelf. Zo help je een adviseur te groeien van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam. Dat is de zoektocht die je gezamenlijk doormaakt bij OchtendMensen. 

 

Wat is hierin je geheim? Hoe kan ik mijn eigen talenten verder ontdekken?

Enthousiasme, openheid en oprechte interesse is wat mij betreft ‘key’ in de begeleiding en ontwikkeling van advsiseurs. Verder is elk individu anders. Natuurlijk wordt door de adviseurs (grotendeels) hetzelfde opleidingstraject gevolgd, maar iedereen komt binnen met een andere achtergrond, heeft andere ontwikkelvragen en heeft ook verschillende ambities. Er is bij OchtendMensen veel vertrouwen in de adviseurs en de ontwikkeling die zij doormaken. Daarnaast moet de manager een adviseur uitdagen in zijn of haar ontwikkeling, maar niet te ver stretchen. Soms juist ook (helpen) begrenzen. Zelf heb ik het driejarige traject bij OchtendMensen, door alle mogelijkheden die er zijn, ervaren als één grote speeltuin: ik ben blij en trots dat ik daar nu nieuwe adviseurs in kan begeleiden.  

 

Wat heb jij als manager van de adviseurs nodig?

Ik denk dat het belangrijk is om het gevoel te hebben dat je alles met elkaar kan bespreken. Door mijn achtergrond als adviseur weet ik een beetje wat er allemaal kan spelen tijdens het opleidingstraject, maar ik kan een adviseur pas optimaal helpen ontwikkelen wanneer ik weet waar iemand tegenaan loopt. Dat is voor iedereen anders. Mede daarom vind ik transparantie en wederzijdse feedback zo belangrijk. Ik benoem dit ook expliciet naar de adviseurs, om eventuele drempels hiertoe weg te nemen. Daarnaast deel ik zelf ook veel – ik ben wat dat betreft wel een open boek en heb maar weinig geheimen! 

Wil je meer weten over OchtendMensen? Meld je dan aan voor één van onze digitale inhousedagen. En wil je daarna solliciteren? Dat kan hier.

Onderdeel van TwynstraGudde