Menu

OchtendMensen-nieuws

Summer­Course over leiderschap: van commando’s tot kunstenaars

Datum 01-09-2021
Summer­Course over leiderschap: van commando’s tot kunstenaars

Elk jaar organiseert OchtendMensen de zogenaamde SummerCourse, waarbij we van vrijdag tot en met zondag op pad gaan met alle – inmiddels 60 – OchtendMensen. De SummerCourse bestaat altijd uit een opleidingsdag en verder vooral uit sport, spel, lekker eten en plezier. In voorgaande jaren zijn locaties zoals Parijs en de Ardennen voorbij gekomen. Dit jaar moesten we het binnenslands houden vanwege de onzekerheden rondom het Corona-virus. Gevaccineerd én daar bovenop Getest voor Toegang gingen wij veilig en goed beslagen op weg. De prachtige locaties in de Achterhoek en Friesland en het stralende zomerweer hebben deze editie van de SummerCourse er zeker niet minder leuk op gemaakt! Graag vertellen we je in deze blog over de opleidingsdag van onze SummerCourse.

Leiderschap in soorten en maten

Op de opleidingsdag van onze SummerCourse stond het thema leiderschap centraal. Hier zijn we op twee zeer uiteenlopende manieren mee aan de slag gegaan. De dag was opgedeeld in twee delen en twee groepen, die halverwege de dag van programma wisselden.

Van commando’s…

De eerste groep startte met een heuse Special Force Experience door commando’s in het Blackout Airsoft Centrum Didam. Het programma begon met een keynote waarin we werden meegenomen in de dagelijkse realiteit van de commando’s. Commando’s maken gebruik van effectief leiderschap, waarin onder andere structuur en het opvolgen van bevelen een grote rol spelen. Naast dat het heel interessant was om meer te horen over de missies en avonturen die zij meemaken, leerden we ook dat er verassend veel overeenkomsten zijn tussen het werk van de commando’s en ons eigen werk als jonge professionals. Voor beide zijn thema’s zoals leiderschap, samenwerken, eenvoud, vertrouwen en aanpassingsvermogen van groot belang.

Nadat we onze theoretische kennis over deze onderwerpen hadden vergroot, was het tijd voor wat stevige actie. De commando’s lieten er geen gras over groeien en een speedmars en stormbaan werd meteen ingezet. En als team blijf je dan bij elkaar; de zwakste schakel bepaalt je kracht. Vervolgens begon onze eerste missie als commando’s waarbij we een ‘gewonde collega’ moesten bevrijden uit een winkelcentrum in vijandelijk gebied. Waarbij de commando’s als onze tegenstanders fungeerden: pittig! Terwijl de adrenaline nog door ons lijf joeg, was het alweer tijd om de volgende missie als team te plannen. We moesten in een woestijngebied een blackbox zien terug te halen uit een neergestort vliegtuig. We werden hierbij niet alleen fysiek op de proef gesteld, maar werden ook uitgedaagd om onder druk een plan van aanpak te maken, teamrollen te verdelen, de rust te behouden, duidelijk met elkaar te blijven communiceren en gezamenlijk onze doelen te behalen.

... Tot kunstenaars

Leiderschap kan op veel verschillende manieren worden ingevuld; daar kwamen we in het tweede onderdeel van de dag wel achter. Na een energieke ochtend konden we even ontspannen terwijl we een introductie kregen van kunstenaar Yonah de Beer over situationeel leiderschap en schilderen. Situationeel leiderschap gaat erover dat je je leiderschapsstijl aanpast aan je omgeving, je opdracht of de mensen om je heen. Door je leiderschapsstijl aan te passen aan de situatie kun je hier zo effectief mogelijk op inspelen. De opdracht voor vandaag was: jij bent de leider over je eigen doek. Voelt het goed? Ga er dan vooral mee door! Doe af en toe een stapje naar achteren en kijk naar het geheel. En als je toch ineens een hele andere richting op wilt, volg je je ingeving en zet je je gedachte op het doek. Buiten in het zonnetje, met wat chille beats op de achtergrond, zat iedereen met een groot doek voor zich en omringd door verfspullen. Al vrij snel begonnen er allemaal heel verschillende maar prachtige kunstwerken te ontstaan.

"Van twee uitersten van leiderschap neem ik lessen mee in mijn dagelijkse werk."

Bregje Titulaer

Adviseur OchtendMensen

Lessen die we meenemen in ons werk

Al met al was het een zeer uiteenlopende en succesvolle opleidingsdag van onze SummerCourse! Onze adviseurs hebben twee uiterste stijlen van leiderschap ondervonden en nemen van beide onderdelen een aantal lessen mee in hun dagelijks werk. Daarnaast hebben we elkaar weer een heel stuk beter leren kennen.

We hebben aan de ene kant geleerd om onder druk ons hoofd koel te houden, het overzicht niet uit het oog te verliezen, goed te blijven communiceren en samenwerken en leiding te accepteren. Maar we hebben ook geleerd om ons eigen gevoel te durven volgen, een stapje achteruit te kunnen doen en ons aan te passen aan de situatie.

Wil je meer weten over solliciteren of werken en leren bij OchtendMensen, neem dan contact op met Bregje of Jill; de auteurs van deze blog. En meer over solliciteren of je inschrijven voor onze inhousedag lees je hier.

Meer over het leergedeelte van ons driejarige werkleertraject lees je op onze pagina over de opleiding.

Onderdeel van TwynstraGudde