Menu

Ruimte & Leefomgeving

Hoe werken wij aan gebiedsontwikkeling?

OchtendMensen helpen steden in hun beweging naar toekomstbestendigheid. Steden moeten de komende tijd diverse en complexe veranderingen doorgaan om zich klaar te maken voor de toekomst. Alle veranderingen vragen om vernieuwing, creativiteit, samenwerking en daadkracht. Onze adviseurs van de marktgroep Ruimte & Leefomgeving werken in verschillende gebiedsontwikkelingsprojecten aan een toekomstbestendige stad. Ben je benieuwd hoe ze dit in de praktijk brengen? Hieronder vertellen we meer over drie van onze projecten voor de gemeente Amsterdam. 

 

Integraal en samen vernieuwen in de Kolenkitbuurt

Adviseur Tijs Harmsen werkt aan de transformatie van de Kolenkitbuurt met een integrale aanpak waarin stedelijke vernieuwing, duurzaamheid en leefbaarheid samenkomen. In deze wijk worden bestaande woonblokken gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw, terwijl ook de openbare ruimte een stevige impuls krijgt. Meer groen, betere sport- en speelmogelijkheden en een veilige, toegankelijke omgeving staan centraal in de plannen.

Tijs: “Een toekomstbestendige stad draait niet alleen om stenen en infrastructuur, maar juist om de mensen die er wonen. Een wijk werkt pas echt goed als de fysieke en sociale ontwikkelingen hand in hand gaan. Door samen te werken met bewoners, maatschappelijke organisaties en andere partijen zorgen we ervoor dat de Kolenkitbuurt niet alleen mooier, maar ook hechter en veerkrachtiger wordt.” 

Binnen deze vernieuwing wordt participatie meegenomen als waardevolle schakel. Bewoners en betrokken partijen krijgen ruimte om mee te denken, terwijl de gemeente en professionals zorgen voor een doordachte uitvoering. De gemeente Amsterdam heeft in 2024 een nieuwe participatieverordening ingesteld, waarin de samenwerking met inwoners en buurtinitiatieven verder is vastgelegd. Dit zorgt ervoor dat de Kolenkitbuurt niet alleen fysiek wordt vernieuwd, maar ook sociaal sterker en toekomstbestendiger wordt.

Campagne Ruimte en Leefomgeving - iedereen

Een nieuw stedelijk centrum in ArenAPoort

Adviseur Trang Phan werkt met haar team aan de herontwikkeling en transformatie van het gebied ArenAPoort. Het gebied moet een nieuw stedelijk centrum worden met regionale aantrekkingskracht en met aandacht voor de leefbaarheid van alle inwoners. 

Trang: "In dit gebied krijg je te maken met veel verschillende stakeholders waaronder kwetsbare bewonersgroepen. Denk hierbij aan mensen met laaggeletterdheid, armoede of een migratieachtergrond. Het werken met deze groep geeft het project een interessant sociaalmaatschappelijk component. Het is gaaf om te werken binnen deze context en tegelijkertijd bewust te zijn van de tendens om daarin de juiste maatschappelijke keuzes te maken."

De gemeente heeft de ambitie om van Amsterdam een meerkernige stad te maken. Dat betekent dat ArenAPoort als een tweede centrum moet fungeren om zo de druk op de binnenstad te verminderen. De centrale ligging in het hart van Zuidoost maakt de omgeving kansrijk, maar de opgave ook uitdagend en complex. Het decentraliseren van Amsterdam moet zorgen voor een diverse verstedelijking en het verhogen van de leefbaarheid van alle inwoners. 

Wonen, werken en leven in Sloterdijk I Zuid

Adviseur Thijs Huiberts werkt aan de ontwikkeling van Sloterdijk I Zuid, een wijk waar wonen en werken samenkomen in een innovatief en duurzaam stedelijk milieu. Deze nieuwe woon-werkwijk combineert hoge dichtheden met een groene en ruime openbare ruimte, waarin moderne mobiliteitsoplossingen en duurzame voorzieningen centraal staan.

Thijs: “De stad van de toekomst vraagt om slimme en integrale oplossingen. In Sloterdijk I Zuid werken we aan een wijk waarin wonen en werken niet naast elkaar, maar echt met elkaar verweven zijn. Dat betekent dat we niet alleen kijken naar gebouwen, maar ook naar hoe mensen zich verplaatsen, elkaar ontmoeten en de ruimte gebruiken. Door mobiliteit, groen, duurzaamheid en voorzieningen als scholen en werkplekken samen te brengen, creëren we een wijk die niet alleen functioneel is, maar ook een prettige en levendige plek om te zijn.”

Sloterdijk I Zuid wordt een autoluwe wijk, waarin deelmobiliteit en inpandige voorzieningen zorgen voor een opgeruimde en toegankelijke openbare ruimte. De integratie van slimme afvalinzameling, duurzame energieoplossingen en collectieve daktuinen draagt bij aan een toekomstbestendig stedelijk milieu. Met de komst van basisscholen, een stadspark en een mix van maatschappelijke en commerciële voorzieningen wordt deze wijk een volwaardige en dynamische stadsbuurt.

Wil je weten wat de adviseurs van OchtendMensen voor jou kunnen betekenen? Albert Pansier, manager Ruimte & Leefomgeving, komt graag met je in contact. Onderaan deze pagina kun je met hem contact opnemen.  

Op de hoogte blijven?

Neem contact op met Albert Pansier - Manager Ruimte & Leefomgeving bij OchtendMensen

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Stuur Albert een berichtje en hij neemt contact met je op!

Onderdeel van TwynstraGudde