Menu

OchtendMensen-nieuws

Geen dag is hetzelfde bij Ochtend­Mensen

Datum 30-11-2022
Geen dag is hetzelfde bij Ochtend­Mensen

Door Anne-Marij Lock, augustus 2022

Jij hebt vast ook tijdens je studie deze vraag gekregen: “En, waar wil jij na je studie gaan werken?”. Na ruim vier jaar studeren en het halen van mijn master kon ik deze vraag nog steeds niet beantwoorden. Met een brede interesse en een goede dosis enthousiasme vind ik veel leuk. Maar bij welke organisatie begin je jouw carrière dan? Toen ik via-via over OchtendMensen hoorde en de Inhousedag bezocht, wist ik vrijwel direct dat dit de baan is waar ik naar op zoek was als vliegende start van mijn werkende leven. Ik vertel je hierna graag waarom.

Externe opdrachten, opleiding en OchtendMensen ‘runnen’

OchtendMensen biedt een driejarig leer-werktraject aan waarbij je samen met circa 60 jonge gedreven collega’s in dezelfde fase van hun carrière werkt aan maatschappelijke uitdagingen. Dit doen we door externe opdrachten uit te voeren en een intensief opleidingsprogramma te volgen gericht op onze persoonlijke ontwikkeling. Je bouwt hiermee aan een stevig persoonlijk fundament voor je toekomst. Daarnaast runnen we samen OchtendMensen door ieder één of meerdere interne taken te doen. Lees in de blog van mijn collega Minke Groeneveld hoe dat precies zit.

Verschillende opdrachtgevers, rollen en opdrachten

Nu ik een klein jaar bij OchtendMensen werk, is de vraag op een feestje niet meer waar ik werk maar wat voor werk ik doe. Als ik antwoord dat ik in de afgelopen tien maanden bij acht verschillende organisaties heb gewerkt in afwisselende rollen, dan kijken mensen mij vragend aan: “Hoe kan dat?” Ik leg je graag uit hoe dat kan.

In de tijd dat je bij OchtendMensen werkt, doe je verschillende opdrachten om jouw kennis, kunde én netwerk uit te breiden. Dit doe je binnen de marktgroep van de markt waar jij je in door wilt ontwikkelen. Toen ik begon bij OchtendMensen heb ik gekozen voor de marktgroep Bestuur & Samenleving. Collega’s die net als ik kiezen voor deze marktgroep richten zich niet specifiek inhoudelijk op één thema – zoals bij Onderwijs of Zorg & Gezondheid – maar richten zich op domeinoverstijgende maatschappelijke opdrachten. Toen ik met mijn manager sprak over hoe ik mijn eerste jaar wilde vormgeven, kwam snel mijn brede interesse naar voren. Ik wil op avontuur; ontdekken wat de arbeidsmarkt voor mij in petto heeft. En dan zit je bij OchtendMensen goed.

Na tien maanden bij OchtendMensen is mijn cv aanzienlijk uitgebreid en begin ik te ontdekken waar ik écht energie van krijg en goed in ben.

Anne-Marij Lock

Adviseur OchtendMensen

Grip houden op je werk

Mijn eerste drie maanden bij OchtendMensen werkte ik aan één opdracht op de HR-afdeling van een internationale vervoersorganisatie, zodat ik rustig kon wennen aan het fulltime werkende leven. Daarna begon ik met drie nieuwe opdrachten, tegelijkertijd. Zo startte ik als adviseur Gezonde Omgeving bij JOGG (lees hier mijn blog over deze opdracht), werkte ik met twee TwynstraGudde-collega’s aan een verandervraagstuk binnen het UMC Utrecht en schreef ik samen met mijn OchtendMensen-collega Elske Rotteveel een adviesrapport voor het samenstellen van een programma binnen de gemeente Groningen. Overigens doet de gemiddelde OchtendMensen-adviseur één of twee opdrachten tegelijkertijd, dus ik had wel de ‘jackpot’.

Waarbij ik mijzelf in mijn studententijd liever 100% inzette voor één tentamen tegelijkertijd, moest ik nu in mijn hoofd ruimte maken voor verschillende onderwerpen op hetzelfde moment. Dat was best een uitdaging. Gelukkig volgde ik op dat moment ook het opleidingstraject van jaar 1, GRIP!, waarbij je leert – je raadt het al – grip te houden op je privé- en werkleven. Het indelen van mijn agenda in kleurtjes voor de verschillende opdrachten, afwerken van een  todo-lijst en inlassen van blokken om dingen uit te werken, maakten dat ik al snel grip kreeg op en plezier kreeg in het snelle schakelen en veel ballen tegelijk in de lucht houden. Geen dag is hetzelfde: op mijn piekmoment deed ik vijf opdrachten tegelijkertijd. Als iemand dit mij van tevoren had verteld, had ik waarschijnlijk niet gelooft dat ik dat zou kunnen en leuk zou vinden. Dat vind ik mooi aan OchtendMensen: je daagt jezelf en anderen uit, stelt heldere doelen en krijgt hierbij persoonlijke en professionele begeleiding. Je opdrachtgever weet dat je in een leertraject zit en goed wordt begeleid en je manager bij OchtendMensen staat vierkant achter je. Ik heb geleerd dat je tot meer in staat bent dan je soms zelf denkt.

Binnen een jaar is mijn cv aanzienlijk uitgebreid, heb ik veel nieuwe, leuke en inspirerende mensen leren kennen en begin ik te ontdekken waar ik écht energie van krijg en goed in ben. En dan heb ik nog twee jaren voor de boeg bij OchtendMensen om mij gericht door te ontwikkelen op de competenties die ik zelf kies.

Lijkt het je ook leuk om te werken en je te ontwikkelen bij OchtendMensen, lees daar dan alles over op onze pagina 'Werken bij OchtendMensen'.

Onderdeel van TwynstraGudde