Menu

OchtendMensen-nieuws

“Zeg, wat vind jij eigenlijk van die warmte­transitie?”

Datum 07-03-2023
“Zeg, wat vind jij eigenlijk van die warmte­transitie?”

Reflectie op een maand leren over de warmtetransitie in wijken

“Wat vind jij eigenlijk van die warmtetransitie in wijken?” Als je mij deze vraag twee jaar geleden stelde, had ik je glazig aangekeken. Net als veel andere Nederlanders was de energietransitie een ver-van-mijn-bed-show, omgeven door maatschappelijke deining en doemdenkerij. Bij OchtendMensen ontdekte ik de charme van dit domein. Met de Energie- & Duurzaamheid-collega’s van OchtendMensen zijn we doorlopend actief op zoek naar meer kennis, omdat we in deze sector impact willen maken. Na onze themamaand over de warmtetransitie in wijken stel ik mezelf de vraag: “Wat vind ik eigenlijk van de warmtetransitie in wijken?”

"Een wijk van het aardgas afkoppelen, betekent dat je de ménsen juist aan elkaar moet koppelen. Je gehoord voelen is belangrijker dan gelijk krijgen."

Hans van 't Land

Adviseur Klimaat & Duurzaamheid OchtendMensen

De opgave van rake participatie

De term participatie valt vaak. Helaas wordt dit concept niet altijd doeltreffend uitgevoerd. In onze themamaand leerde ik van Jeroen Boon en Jeske Zonneveld dat participatie een nieuw leven beschoren is. De warmtetransitie is gebaat bij draagvlak en beweging van onderaf. Dat inspireert me: de actuele transitievraagstukken leggen bloot dat we zonder maatschappelijk fundament niet kunnen bouwen. Een wijk van het aardgas afkoppelen, betekent dat je de ménsen juist aan elkaar moet koppelen. Daar mag je wat mij betreft onconventionele middelen voor gebruiken. Kille wijken krijgen het moeilijk in de warmtetransitie.

Taal: Barrière of brug?

De warmtetransitie is vooral een bont samenwerkingsvraagstuk. Is het niet al te ambitieus? Het gaat om samenwerkende overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties én bewoners. Daar komt bij dat we het graag integraal aanpakken (lees bijvoorbeeld de inbreng van mijn collega’s Laura en Stijn): andere disciplines moeten beslist aanhaken. De verschillende tempi, belangen en inzichten frustreren het transitieproces. Is de tafel niet te vol? Hoe voorkomen we kakafonie en spraakverwarring? In mijn opdrachten realiseer ik me vaak dat doorvragen en luisteren belangrijke vaardigheden zijn. Je gehoord voelen is belangrijker dan gelijk krijgen. Mijn tweede les is dat het gesprek gebaat is bij kwetsbaarheid; daar kan ik zelf mee beginnen. Tot slot realiseerde ik me dat OchtendMensen een ongedachte waarde kunnen bewijzen: als jonge, breed opgeleide mensen zijn we flexibeler en meertaliger dan anderen. Dat ga ik bewuster inzetten!

Versnelling kan niet zonder vertraging

De warmtetransitie is omgeven door een gevoel van urgentie. En terecht. Jos van Dalen vertelde hoe tijdsdruk echter niet alles vloeibaar maakt. Er is veel geleerd, maar we moeten onszelf de tijd gunnen om iets met het geleerde te doen. Pilots, innovaties en proeftuinen zijn projecten van koplopers. Het is niet vanzelfsprekend dat opgedane kennis zich verspreidt, zo bracht mijn collega Oukje in.

Ik zie de warmtetransitie als een trektocht: steeds opnieuw bakkeleien over de volgende tussenstop. Hebben we de juiste bagage, wat zijn de omstandigheden en wie vergezelt ons?

Wil je weten wat voor Klimaat- en Duurzaamheid-opdrachten OchtendMensen doen, lees dan verder op onze themapagina.

Onderdeel van TwynstraGudde