Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder
Tips om optimaal de quarantaine door te komen, met je team en met jezelf!

Tips om optimaal de quarantaine door te komen, met je team en met jezelf!

Tips om optimaal de quarantaine door te komen, met je team en met jezelf!

De eerste thuiswerkweken zitten er op en we hebben er nog een aantal te gaan. Bij OchtendMensen waren de reacties na het afkondigen van de quarantaine-maatregelen relatief optimistisch, zoals we van elkaar gewend zijn. Naarmate de dagen vorderden, veranderden inzichten van “geen reistijd!” en ‘elke dag een trainingsbroek aan!’ naar ‘help, ik mis mijn collega’s’, ‘waar stopt mijn werk en begint mijn vrije tijd’ en ‘oh jee, nog een thuiswerkkilo…’. Als er iets is waar wij bij OchtendMensen niet aan gewend zijn, is het namelijk stilzitten. Om ook van deze situatie het beste te maken voor jouw team en voor jezelf, deel ik hieronder 8 tips om fris en fit de quarantaine door te komen. Misschien doe je inspiratie op voor jezelf en je team.

1. Stay connected
Twee keer per week blijven wij als team van 55 man/vrouw bij elkaar aangehaakt door onze teamcall. Daarin praat het management ons bij over alle ontwikkelingen, kunnen we via de chat vragen stellen, zingen we (niet synchroon maar wel knettervals) jarige collega’s toe, en sluiten we op vrijdag af met een gezellige door collega Robert gemaakte digitale Pubquiz (www.myquiz.org voor de liefhebbers), waarna we overgaan tot de gezamenlijke ‘vrijmibo’ met ons eigen radiostation aan. Dit is een fijne manier om verbonden te blijven met elkaar en op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen binnen de organisatie.

2. Laat zoveel mogelijk (online) doorgaan
Opleidingen zijn een belangrijk onderdeel van ons werk bij OchtendMensen. Ze blijken in deze quarantainetijd veel beter door te kunnen gaan in digitale vorm dan we gedacht hadden. Met enige creativiteit en goede ondersteunende programma’s kun je vanuit huis als groep geweldige dingen doen. In de opleiding werken we nu met volledig digitaal vormgegeven rollenspellen, brainstormsessies, 1-op-1-speedcoaching en intervisie. Programma’s als Miro en Teams ondersteunen creatieve samenwerkingsprocessen en oefeningen. Kortom, een online programma is qua werkvormen minstens zo afwisselend in te richten als een offline training.

3. Wandel naar je werkplek
We hebben vast allemaal al ervaren dat 24/7 binnenblijven noch fysiek noch mentaal een gezonde optie blijkt te zijn. Al helemaal niet als je je relatief kleine woning ook nog moet delen met andere mensen. Een goede manier om het beste uit je spaarzame tijd buiten te halen, is om ’s ochtends na het ontbijt een wandeling te maken. Ja, gewoon naar je werkplek. Zodat het voelt alsof je echt vanuit je huis op je werkplek bent aangekomen, en met frisse energie en motivatie aan je werkdag kunt beginnen.

4. Bel buiten
In quarantaine-tijden bellen we wat af. Blijf in beweging en bel buiten wanneer je de kans ziet! Wanneer je geen ochtendwandeling naar je werkplek hebt gemaakt, kun je die tijdens je belvergadering alsnog maken. Zelfs als je tijdens je telefoongesprek vanuit je tuin, balkon of raam wat vitamine D kunt vangen, is dit mooi meegenomen.

5. Richt structuur in
Die telefoon blijft maar gaan, videobellen blijkt erg intensief, en als je woonplek je werkplek wordt, lijkt er geen reden te zijn om in de avond niet door te werken. Richt dus structuur in en bewaak je energie. Spreek een start- en eindtijd af met jezelf en houd je eraan. Deel de dag in met verschillende taken en schat daarbij in hoeveel focus je nodig hebt. Het kan dan zomaar een goed idee zijn om een paar uur je telefoon helemaal niet op te nemen en je energie te gebruiken voor één gerichte taak. Is het einde werkdag, stop dan ook echt. Als je door blijft gaan, loop je het risico zonder frisse energie op te staan, en dat is niet de bedoeling.

6. Blijf mentaal gezond door yoga en meditatie
Er is absoluut niets mis met wat extra focus op je mentale gesteldheid. We leven tenslotte in roerige tijden en die brengen stress met zich mee. Bij OchtendMensen wordt er elke maandagochtend een online yogales verzorgd door collega Noëlle. Dit heeft alleen maar voordelen: je spendeert je ‘reistijd’ op een matje met je benen in je nek (sommigen van ons dan), behoudt de verbinding met je collega’s (‘hoe krijg jij die downward facing dog voor elkaar?’) en kunt na de les met een lekker leeg hoofd en soepeler lijf aan je werk beginnen.

7. Blijf fit met een extra focus op sport
Op de woensdagochtend is er bij OchtendMensen tijd om aan je buik-, bil- en beenspieren te werken onder leiding van collega en topatletieker Hans. Gewoon lekker meedoen; je trainingsbroek heb je toch al aan. Is een online buikspierkwartier met collega’s niet helemaal je ding, ga dan fietsen of richt een online hardloopgroepje op. Via apps als Strava kun je resultaten of juist rustige routes met elkaar delen. Houd je collega’s gemotiveerd door samen loopdoelen te stellen of juist door er een wedstrijdje van te maken.

8. Gebruik je nachtrust
Nog iets waar je extra van kunt genieten wanneer je geen reistijd meer hebt: je nachtrust. Pak nu echt eens die acht uren slaap door een halfuurtje eerder naar bed te gaan en een halfuurtje later op te staan, en je merkt wat voor wonderen genoeg slaap doet. Je bent alerter en vrolijker, je immuunsysteem verbetert, je gewicht blijft constanter, en je gaat er zelfs langer van leven!

We are all in this together. Laten we er het beste van maken. Succes!

Meld je aan voor één van onze thema-nieuwsbrieven